Pronájem bytu zkušenosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
847
1.1.20 13:55

@Anik nám známí řekli, co jako chystáme s bydlením děcek, jaký máme plány. Tak jsme chtěli, aby to „nepustlo“ a někdo se o to staral. Pár známejch nám hned řeklo, že seženou někoho, kdo by tam bydlel a že chtěj z každýho člověka dva litry. Tak jsme se tak pousmáli a nabídli to veřejně. Během dne se nám ozvalo snad třicet lidiček. Hlavně jeden známej to nepřenesl přes srdce, že jsme ho obešli a nevyužili jeho služeb, že někoho sežene. Nesnášíme lidi, co nám kecaj a chtěj se přiživit. Zjistili jsme, že jeden byt nabízel za tu šestku, ale bokem chtěl od toho člověka dalších šest a od nás dva. Díky, přes známí nikdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
829
1.1.20 13:57

Ahoj, já zatím úspěšně pronajimám. Musím zaťukat. Holky ti tu napsaly dobré rady. Určitě dát vyšší kauci, nechat ji zaplatit při podpisu smluvy zároveň s prvním nájemným. Ono to pár zájemců bez peněz odfiltruje. A hlavně nekývnout hned každýmu, říct, že budete ze zájemců vybírat. S každým vypsat dotazník s otazkama, co jsou pro tebe důležitý. Např. dluhy, insolvence, exekuce, a pak to prověřit. Každýho si vyhledat, třeba i na fb, lidi toho na sebe prásknou hodně. Zaměstnání, výše platu apod. Do smlouvy si napsat, že po předchozí domluvě můžeš treba 4× do roka byt zkontrolovat. Na zájemce přes známý bych asi radši nespoléhala. Myslím, že pronajimání v Praze je ok, hodně zájemců.. Horší je to asi v menších městech, kde nemas z koho vybírat. Jo a pozor, pronajímat jen na rok s možným prodloužením pomocí dodatku ke smlouvě, na dobu neurčitou nikdy, to může být průšvih.

Příspěvek upraven 01.01.20 v 14:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36009
1.1.20 13:59
@Micaella22 píše:
Od toho je smlouva a kauce. Kazdymu neco obcas spadne na zem atd, tak z toho vytezis prachu dost, aby sis to pak zrekonstruovala, ne?

Ani smlouva a kauce ti nepomůže když narazíš na šmejda. A na novou rekonstrukci? to fakt ty peníze pak většinou nejsou :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
1.1.20 13:59
@Anik píše:
Taky pronajímám. Na rozdíl od tuším prvního komentáře nedoporučuju přes známé. Z toho koukají jenom problémy - to ti známí pak za tebou budou chodit, když ten jejich známý /nájemník/ nebude platit, jakej je chudák, a že to a tamto,,,ten nájemník bude mít taky takový divný pocit, jakože je přes známé a tak je vlastně taky kamoš.

Takže určitě kauci, vodu a elektřinu mají nájemníci psanou na sebe, smlouva vždy na dobu určitou, pak klidně prodlužovat. Ostatně tohle už je dneska běžné, mám to tak i já na bytě.

Lustruju si je v insolvenčním rejstříku. Mám pár známých okolo, co žádají o insolvenci, ale přitom dělají další dluhy na nájemném,,,blázni. No jsou to lidé nepoučitelní. Ale já díky nim poučení mám, za což jim děkuju.

Není to asi tak dramatický, jak to vyznívá, ale o štěstí to dost je. Tak vám ho přeju.

Souhlas. Přes známé už ne
To jsme právě jednou udělali se samoživitelkou a pak jí ten její neplatil a nastoupilo citové vydírání, co má jako dělat co děti, ti známí na nás tlačili, že ona je úžasná, že to má těžké… Možná ano, ale proč to máme cálovat my? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
685
1.1.20 14:00

Zatím mám jen dobré zkušenosti, v Praze i mimo. Je lepší jít o něco málo níž z cenou a vybrat si. Vyhláška bych se realitkam a raději vzala od nájemníka dvouměsíční kauci - lepší když zaplatí o jeden nájem víc na kauci vám, než když si ten nájem nechá celý realitka. Chce to smlouvu na dobu určitou, klidně s automatickým prodloužením v případě řádného placení nájmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
1.1.20 14:03

@Kveta74 Jo a roční smlouva je pochopitelně základ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
1.1.20 14:04
@uživatel2 píše:
Zatím mám jen dobré zkušenosti, v Praze i mimo. Je lepší jít o něco málo níž z cenou a vybrat si. Vyhláška bych se realitkam a raději vzala od nájemníka dvouměsíční kauci - lepší když zaplatí o jeden nájem víc na kauci vám, než když si ten nájem nechá celý realitka. Chce to smlouvu na dobu určitou, klidně s automatickým prodloužením v případě řádného placení nájmu.

Já taky nezvedám nájem, pokud je nájemník solidní, ještě ho rozmazluju, platím opravy, hned všechno řeším se SJM. Prostě o solicního nájemníka je třeba pečovat, na stromech nerostou. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
847
1.1.20 14:13

@Bábrdl mimo téma mi to něco připomíná. Moje první práce a podřízená matka samoživitelka se čtyřma děckama - dvě dospělí, dvě malí, na hromádce žila s chlapem, ne otcem děcek. Bylo mi to blbý, nabídla jsem jí, aby mi tykala, já jí vykala. Pořád mi říkala, že její nejstarší dcera je hrozná kráva (doslova), že ještě nemá děcka. Bylo mi to trapný, její holce bylo jako mně, já taky bezdětná. Vrchol byl, když mi hrála na city, jak nemá na nájem, oblečení pro dvě menší, nemaj boty, nemaj nic. Bylo mi jí líto, napůjčovala jsem jí peníze. Na papír mi napsala, že mi dluží xy a do dne xy mi je vrátí. V práci jak oznámila, že jde marodit a vyběhala si invalidku. Hrozně mě „těšilo“, když jsem pak někde našla, že klukům koupila notebooky a přestěhovala se ze 120 m2, kde to pro ně bylo malý do necelejch 200m2. Zažádala si o oddlužení. Co jsem zjistila, tak se rvala i s plynařema, když jim chtěli odpojit plyn - jeli načerno. Občas si na ní vzpomenu, ona na mě možná taky, jak jsem byla blbá. V tý době ta částka pro mě byla dost zásadní (pro představu víc než 300 t.), takže hra na city už nikdy!!! Zpětně si říkám, že její dcera je kráva, že v tý době neměla děti, ale od podobný nebylo trapný si je vypůjčit s vrácením nikdy. Jinak jsem řečeno, že si nasekala tolik dětí, ale postarat se o ně nedokázala. Nebo dokázala, ale „podvody“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24087
1.1.20 14:14
@Micaella22 píše:
Od toho je smlouva a kauce. Kazdymu neco obcas spadne na zem atd, tak z toho vytezis prachu dost, aby sis to pak zrekonstruovala, ne?

Záleží na výši kauce… Když máš tříměsíční kauci, v mém případě 3×7000,–Kč, nájemník ti třeba půl roku neplatí, než ho dostaneš z bytu, tak už máš ztrátu na nájemném a ještě z vlastní kapsy doplácíš na energie, když k tomu ještě zdemolujou byt, poškodí plovoučky, kuchyňskou linku a nevímcoještě, tak máš klidně 100-200tis. v prd.eli… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24087
1.1.20 14:19
@Agnes86 píše:
Ahoj, já zatím úspěšně pronajimám. Musím zaťukat. Holky ti tu napsaly dobré rady. Určitě dát vyšší kauci, nechat ji zaplatit při podpisu smluvy zároveň s prvním nájemným. Ono to pár zájemců bez peněz odfiltruje. A hlavně nekývnout hned každýmu, říct, že budete ze zájemců vybírat. S každým vypsat dotazník s otazkama, co jsou pro tebe důležitý. Např. dluhy, insolvence, exekuce, a pak to prověřit. Každýho si vyhledat, třeba i na fb, lidi toho na sebe prásknou hodně. Zaměstnání, výše platu apod. Do smlouvy si napsat, že po předchozí domluvě můžeš treba 4× do roka byt zkontrolovat. Na zájemce přes známý bych asi radši nespoléhala. Myslím, že pronajimání v Praze je ok, hodně zájemců.. Horší je to asi v menších městech, kde nemas z koho vybírat. Jo a pozor, pronajímat jen na rok s možným prodloužením pomocí dodatku ke smlouvě, na dobu neurčitou nikdy, to může být průšvih.Příspěvek upraven 01.01.20 v 14:05

Dobře shrnuto… 8)
Do budoucna uvažuju ještě o jednom extrému, tak jak to dělají v některých lokalitách, dávat nájemní smlouvu na 1 měsíc s automatickým prodloužením, nebo na max. 3 měsíce, pak je jednodušší se problémových lidí zbavit… 8) 8) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
1.1.20 14:19

Ja bycg jen rada podotkla, ze mit predsudky stylu „nikdy bych nepronajala tomu a tomu…“ mi prijde trochu kontraproduktivni. Nebo takhle, i mezi „rizikovymi skupinami“ najdes prima lidi. My si s pritele pronajimali byt. Oba dva studenti, k tomu velky pes. Najem jsme platili trvalym prikazem, nikdy jsme se s zadnou platbou nezpozdili. Kauci jsme dali. Pes nikdy nic neznicil. Jedine, co jsme v byte my znicili, byl jeden lustr, ten jsme koupili novy. Za celou dobu s nama nebyl zadny problem, zarovky a uvpany zachody jsme si resili sami. Sama pronajimatelka nas chvalila, ze jsme naprosto bezproblemovi. Slusni, zadne hlasite party a stridani lidi, pes nestekal, nevyl, nic nenicil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
847
1.1.20 14:21

@bse.pedro nevěř tomu, brácha měl smlouvu vždycky na měsíc a jak to dopadlo. Každej měsíc tam chodil i zapisovat stavy energií. Kdo tě bude chtít obrat, ten tě obere. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
356
1.1.20 14:26

Mně by taky asi nikdo, dle vašich rad, nepronajal byt. Jsem naprosto riziková :) Matka samoživitelka se dvěma dětmi. Přesto jsem nájem po rozvodu sehnala a nikdy se s placením nezpozdila. Teď už bydlím ve svém domě, ale za tu šanci jsem tehdy byla velmi vděčná. Proto bych asi úplně nepausalizovala a dala na svůj dojem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
1.1.20 14:28
@sakota píše:
Ja bycg jen rada podotkla, ze mit predsudky stylu „nikdy bych nepronajala tomu a tomu…“ mi prijde trochu kontraproduktivni. Nebo takhle, i mezi „rizikovymi skupinami“ najdes prima lidi. My si s pritele pronajimali byt. Oba dva studenti, k tomu velky pes. Najem jsme platili trvalym prikazem, nikdy jsme se s zadnou platbou nezpozdili. Kauci jsme dali. Pes nikdy nic neznicil. Jedine, co jsme v byte my znicili, byl jeden lustr, ten jsme koupili novy. Za celou dobu s nama nebyl zadny problem, zarovky a uvpany zachody jsme si resili sami. Sama pronajimatelka nas chvalila, ze jsme naprosto bezproblemovi. Slusni, zadne hlasite party a stridani lidi, pes nestekal, nevyl, nic nenicil.

Jen se tím snižuje riziko.
Nikde není řečeno, že samožvitelka nemusí platit jako hodinky a z perspektivního maldého páru se nevyklubou neplatiči…
Kdo to chce riskovat, ten může.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24087
1.1.20 14:31
@Hamouzka píše:
@bse.pedro nevěř tomu, brácha měl smlouvu vždycky na měsíc a jak to dopadlo. Každej měsíc tam chodil i zapisovat stavy energií. Kdo tě bude chtít obrat, ten tě obere. :zed:

To sice ano, ale ztráty se snižujou…
Viděl bych to tak, že do smlouvy bych dal ustanovení, že smlouva se prodlužuje o 1 měsíc v případě, že nájemné bude zaplaceno předem, nejpozději do 25. dne v měsíci. Toleruju pár dní zpoždění, pokud mi to nájemník slušně řekne předem, ale jakmile by nezaplatil a nekomunikoval/vyhýbal se mi, smůla…
V posledních letech jsem párkrát takové řešil a po uplynutí výpovědní lhůty pro neplacení se mi vždy zasekl zámek u vchodu do baráku, takže jsem musel dát novou vložku a nájemník, kterého jsem několik měsíců nepotkal, se musel dostavit pro nové klíče. Pak jsem si to s ním slušně mezi čtyřma očima vyříkal a do dvou dnů byl byt prázdný… 8) 8) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný