Pronájem bytu zkušenosti

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31292
3.1.20 10:06
@Bábrdl píše:
Deset nájmů je třeba sto tisíc. To ti na žádný byt nestačí. Má to být 20% částky.

To vím ;)
Já se jen nechtěla rozepisovat (já si sedět na sto litrech, plus by mi dal něco do začátku táta, tak bych na tu akontaci měla, ale takhle bohužel, sotva sem zaplatila kauci dva nájmy, jeden nájem realitce a nájem a půl dopředu - a vycinkala sem se z peněz jako nic :zed: ).
Ale řekni mi, kolik lidí si sedí na takové částce - a zároveň by byla ochotná to odevzdat pronajímateli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24087
3.1.20 15:30
@VVVZ píše:
@bse.pedro Není pravda. Realitka váš byt pronajme jako podnájem a pokud podnájem nik neplatí, můžou ho okamžitě vyhodit. Já jako přímý majitel můžu s nájemníkům uzavřít pouze nájemní smlouvu a tam se neplatičů jen tak nebavite. Nájemníka nevyhodite.Příspěvek upraven 03.01.20 v 08:48

Záleží na domluvě s realitkou… Já zatím přes realitky uzavíral klasické nájemní smlouvy. Měl jsem jednu malou soukromou realitku, kde makléřka/majitelka měla slušný odhad na lidi, podezřelé odpálkovala a když někoho doporučila, neměl jsem žádné větší problémy…
Jednou jsem si nechal dohodit nájemníka od MM Reality, výslovně jsem žádal o prověření klienta, slíbili, týden po uzavření nastaly problémy a pak jsem zjistil na netu, že je to známý podvodník, který má statisícové dluhy, podmínku a další soud na krku… :roll: 8)
Je pravda, že nájemníka s s nájemní smlouvou je poměrně těžké z bytu dostat, ale já to dokážu celkem rychle, protože bydlím v jednom baráku a umím si poradit v mezích zákona nebo na jeho hraně… 8) 8) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24087
3.1.20 15:50

@Marieke

Já třeba už matku samoživitelku nechci kvůli špatný zkušenosti a vlastní měkkosrdcatosti… Měl jsem rok na bytě mírně přibržděnou maminu s asi 5ti letou dcerou, bez kauce, která střídala šamstry, věčně chlastačky a po půl roce už nebylo na nájem, jen slibovala, mlela něco o tom, že dostane doplatky na dávkách, ale nebyla schopná jet ve stanovený den na sociálku, protože se jí zrovna nechtělo. A já deb. l jí kvůli soucitu s děckem držel v baráku půl roku zadarmo, než skončila roční smlouva. Dva měsíce předem jsem jí oznámil, že jí smlouvu neprodloužím a ať do 31.6., kdy jí končí smlouva, vyklidí a předá byt. Za tu dobu nebyla schopná si zajistit ani odvoz pár ranců s hadrama a nebýt toho, že bylo léto a teplo, asi bych jí kvůli děcku na ulici stejně nevyhodil, takhle jsem dosáh aspoň toho, že cca 5 dní po termínu si vynosila krámy na ulici a za další tři dny jí je někdo odvezl. Takže 6 měsíců bez nájmu + jsem za ně platil energie + v jedné místnosti poškrabaná plovoučka, otřískaný zdi a pořezaná nová kuchyňská linka… 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
847
3.1.20 19:13

@Pajka89 To už by byl prvotřídní bordel. To by pak exekutor moh přijít kamkoliv se mu zlíbí, i když tam ten člověk není a nikdy nebyl a zabavovat. Tak strašně to snad nefunguje, ne? Jako představa, že by si nějakej exekutor řekl, že Toníček Vopršálků má věci u Hamouzíků, i když tam nikdy neměl trvalý bydliště, tak tam exekutor vlítne a začne zabavovat. To si snad nemůže nikdo dovolit. Pak by totiž exekutor moh vletět ke každýmu z nás, i když bychom s dlužníky neměli nic společnýho a ani je nikdy neviděli :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4140
3.1.20 20:03

@Hamouzka Tak i to se muze v nasem state stat… Tak nejak podlozeny vstup do bytu samozrejme exekutor mit musi, ale staci mu jenom domnenka, ze se tam dluznik zdrzuje a ma ta veci. Staci treba, ze sousedi z okoli potvrdi, ze tam dotycneho vidaji. Zas na druhou stranu, by nemeli mit dlužníci lehke se nekde schovavat, ze jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24087
3.1.20 20:16
@Pajka89 píše:
@Hamouzka Tak i to se muze v nasem state stat… Tak nejak podlozeny vstup do bytu samozrejme exekutor mit musi, ale staci mu jenom domnenka, ze se tam dluznik zdrzuje a ma ta veci. Staci treba, ze sousedi z okoli potvrdi, ze tam dotycneho vidaji. Zas na druhou stranu, by nemeli mit dlužníci lehke se nekde schovavat, ze jo.

Takhle to bylo ještě před několika málo lety, ale dnes už jsou exekutoři trochu opatrnější a jen doměnka nestačí… Na druhou stranu pro ně není problém vysledovat, kde se dlužník dlouhodobě zdržuje… Před pár lety jsem s jedním přátelsky pohovořil, když jsem viděl nedaleko baráku postávat častěji podezřelé auto, tak jsem po něm vystartoval, abych zjistil co je zač a po delším rozhovoru jsem mu dával novou adresu mých bývalých nájemníků, kteří byli nedávno odejiti… 8) 8) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
847
4.1.20 09:51

Takže stačí, aby na tebe měli sousedi pifku a průšvih je na světě, to je super :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
25.1.20 09:42

Naklady na drobne opravy

Ahoj holky,
moje otazka mozna uplne tematicky nespada do tohoto vlakna, ale presto bych se rada zeptala na vas nazor.
Jde o interpretaci narizeni vlady tykajici se udrzby a drobnych oprav.
V pronajatem byte mi slouzi jako topeni wafka. Bohuzel ale praskl vymenik a je treba to vymenit, coz bude stat cca 4300 Kc. Informovala jsem o tom majitelku a ta si mysli, ze jde o drobnou opravu a platit bych ji tudiz mela z vetsi casti ja.
Problem mame s vykladem dvou casti narizeni.
1. V seznamu veci, ktere se povazuji zadrobne opravy se pise…opravy kamen na pevna paliva, plyn; nepovažují se však za ně opravy radiátorů a rozvodů ústředního topení. Majitelka ale rozporuje, ze by v pripade wafky slo o radiator. Daji se wafky klasifikovat jako radiator? Nebo patri do jine kategorie?

2. Majitelka si mysli, ze jelikoz ma byt vymeru 36 m2, ma tedy jakysi rocni bank ve vysi 3600, ze ktereho muze brat. Tzn. v mem pripade bych ja zaplatila celkove 3600 kc a ona by doplatila zbytek do 4300 kc s tim, ze cokoli by se v tomto roce jeste porouchalo, bude platit ona, protoze rocni bank byl vycerpan.
Muj nazor je, ze zakon rika, ze najemnik plati vsechny drobne opravy, pokud nepresahnou castku 1000 Kc s tim, ze rocni soucet techto drobnych oprav nesmi prekrocit vymeru bytu x 100 kc za m2. Pokud bych ja platila 6 ruznych oprav po 600 kc, tu sedmou uz by mel hradil majitel.
Co si o tom myslite vy, nebo jake mate zkusenosti? Dekuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
28.2.20 10:32

Pronájem

Tak jsme si o pronajímání lecos zjistili a musím se přiznat, že čím jsem měla větší povědomí o tom, jak to chodí, tím větší jsem měla obavy :nevim:. Nakonec jsem zneklidnila i manžela ( :D ) a ten přišel s tím, že na to teda kašleme a pronajmeme to radši přes nějakou firmu. Přijde nám to nejjistější. Narazili jsme na tenhle způsob během našeho hledání. Pozvali jsme si dvě firmy pro srovnání a nakonec jsme zvolili firmu Dokonalý Nájemník. Měli bychom mít garantovaný nájem a neměli bychom se o nic starat. Určitě chci ale všem moc poděkovat za rady :palec: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
9.3.20 09:12
@Kveta74 píše:
Tak jsme si o pronajímání lecos zjistili a musím se přiznat, že čím jsem měla větší povědomí o tom, jak to chodí, tím větší jsem měla obavy :nevim:. Nakonec jsem zneklidnila i manžela ( :D ) a ten přišel s tím, že na to teda kašleme a pronajmeme to radši přes nějakou firmu. Přijde nám to nejjistější. Narazili jsme na tenhle způsob během našeho hledání. Pozvali jsme si dvě firmy pro srovnání a nakonec jsme zvolili firmu Dokonalý Nájemník. Měli bychom mít garantovaný nájem a neměli bychom se o nic starat. Určitě chci ale všem moc poděkovat za rady :palec: :dance:

Jj… Taky přes ně pronajímáme. Přivedla mě k nim kamarádka z práce. Sice máš o něco méně než při pronájmu napřímo, ale fungují dobře. Hlavně nemusíš řešit všechno to okolo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
17.3.20 18:51

Podnajem

Pridam svuj pohled na vec, podle me je nejdulezitejsi dat na dojem, jaky ze zajemce mate. Mne jich prislo nekolik, jeden nabizel okamzite slozeni kauce i ve vyssi vysi, nez jsem pozadoval a navysene prvni najemne, aby ziskal vyhodu oproti ostatnim, ale proste mi uplne nesedel.
Naopak jsem si placl s mladou dvojici, u ktere jsem pristoupil na kauci ve vysi jednoho najemneho rozlozenou do tri mesicu, protoze jsme si zkratka sedli a pusobili na me velmi dobre, slusne, cistotne…
Je to uz pul roku, stali se z nas da se rici pratele, s platbami nejsou problem, vetsinu veci v byte se opravi sami.
Jak rikam, dulezity je dojem a jak si sednete, lecky i „socky“ co horkotezko najdou penize na kauci ve vysi jednomesicniho najemneho a celkove jim po zaplaceni najemneho moc nezbyde mohou byt vyhra (bez ironie).
Mimochodem, maximalne vyse kauce je ze zakona 3mesicni najem (bez poplatku), to jen pro toho vtipalka, co tu psal o 10mesicni kauci :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.7.20 10:15

Pronájem bytu pro dva

Nevite nekdo jak je to s pronajmem bytu pro dva nebo je nejaka stranka kde se pronajimaji byty pro vice lidi?? Ja jsem nic takovyho nenasla, vetsinou jsou ty byty jen pro jednu osobu, co chci ale vedet je jak je to s placenim kdybysme tam bydleli dva?? Napriklad kdyby byt stal 10000Kc tak kazdy by platil 5000Kc jako polovinu nebo bysme proste museli platit oba dva plnou castku 10000Kc???

• Citovat
  • Upravit
Janli
28.7.20 10:17

Máš na mysli bydlení s partnerem nebo spolubydlení, kde bude bydlet víc cizích lidí?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.7.20 10:25

@Janli Jen s jednou osobou(o partnera se nejedna)

• Citovat
  • Upravit
66852
28.7.20 10:29
@Anonymní píše:
Nevite nekdo jak je to s pronajmem bytu pro dva nebo je nejaka stranka kde se pronajimaji byty pro vice lidi?? Ja jsem nic takovyho nenasla, vetsinou jsou ty byty jen pro jednu osobu, co chci ale vedet je jak je to s placenim kdybysme tam bydleli dva?? Napriklad kdyby byt stal 10000Kc tak kazdy by platil 5000Kc jako polovinu nebo bysme proste museli platit oba dva plnou castku 10000Kc???

s tou castkou na bydleni je to tak, ze cast je fixni-vyse najmu. Pak se jeste plati za vodu, energie… tato castka se s poctem osob v byte zvysuje.
Je mozne, ze v inzeratech, ktere jsi nasla, je uvedena cena za jednu osobu, pokud tam bude bydlet vice lidi, je celkova castka za mesic vyssi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný