Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Prsketa Clostyl mi nasadil ještě obyč gyndař, já na něj (minimální dávka) sice zareagovala dost výrazně, ale výsledkem rozhozený cyklus a cysta. Pak mi naordinoval měsíc bez něj a pak zase zkusit Clostyl. Na to jsme neměla nervy a po nepovedeném 1. cyklu s clostylem jsem šla rovnou do Pronatalu. Já na tyhle hormony asi reaguju dost dobře, protože i u Gonalu (v rámci IVF) mi snižovali dávku. V úterý jdu na krev na změření HCG, výsledky budu mít asi až ve středu a pak se uvidí. Čárka sílí, tak jsem klidnější, ale může se po… spoustu věcí.
Ano, prednison beru už od začátku a do toho utrogestan.
@EnglishLady @Prsketa Moc děkuji za info! Na první konzultaci bychom měli mít také pana Mayera, s paní Bursíkovou jsme mluvili úplně mimo Pronatal. Takže Vám hned dělali i ultrazvuk? A ta krev byla vyloženě na pohlavní choroby, nebo to bylo i na hormony? Vím, že některé holky psaly o tom, že se to bere nějak 2. nebo 3. den cyklu. Vzhledem k tomu, že to mám zítra dostat, by mi to akorát o den uteklo…
Paní Bursíková mi rovnou doporučila se objednat na vyšetření průchodnosti vaječníků, tam jdu 6. září. Moje doktorka to dělá pomocí ultrazvuku a nemusím pak na laparoskopický zákrok.
U nás to zatím vypadá na inseminaci. Ale uvidíme po podrobnějších vyšetřeních. Braly jste hodně hormonů?
@Sashie Ano, hned ultrazvuk a skutečně téměř pokaždé při návštěvě. Já byla na první konzultaci těsně před MS, tak to mi brali krev jen na pohlavní choroby a poté jsem tam přišla tuším až 4. DC, poněvadž mi to dřív nevycházelo. Z toho pak udělali hormonální profil. Nevím, co je pro tebe hodně hormonů, ale během IVF jsem brala prednison - což má jednoduše řečeno snižovat protilátky na sperma, utrogestan na podporu a udržení těhotenství. Poprvé jsem měla nižší dávku, u KETu mi ji zvýšili u utrogestanu ze 4 na 6 z prednisonu 1 na 2. Stimulace IVF je jedině za pomocí hormonů, já se akorát vešla do pojišťovnou hrazené dávky. V Pronatalu používají hlavně Gonal a Ovitrelle. Po třech dnech mě zkontrolovali a upravili dávku podle potřeby, mně ji snížili. U KEtu mi doporučili nativní cyklus bez stimulace, pokud by to šlo (a šlo), takže si myslím, že zbytečně hormony neplýtvají.
@Prsketa Nám zjistili horší spermio a nízký AMH, takže jsem naznala, že i s průchodnými vaječníky by to bylo na dlouho. Přesto nám přirozené početí nevyloučili. U inseminace jsme měli hodně malou šanci, tak to jsme zavrhli. Zbytečné peníze i nervy. Před dalším pokusem už půjdu i do dalších vyšetření, teď hodně pracovala psychika a to rozhodlo.
@Prsketa Mně právě říkala Bursíková, že se mám nechat na průchodnost vyšetřit hned u té své, že je to méně náročné. No tak uvidíme… Manžel má právě špatný spermiogram. Doktorka říkala, že i s takovým, jakým má, se dá přirozeně otěhotnět. Ale je to třeba záležitost na pár let a vzhledem k tomu, že je mi 30, tak není čas čekat. Takže pokud by byly průchodné vejcovody, tak půjdeme do inseminace.
Jinak jsem včera přijela z oslavy narozenin s partou kamarádů, tři kamarádky tam oznámily těhotenství… Psychika je strašná svině…
Příspěvek upraven 22.08.16 v 09:02
@EnglishLady Tím hodně hormonů myslím vysoké dávky, více druhů… Já jsem teď chodila 3 měsíce na injekce Pregnylu 5000 a pokaždé to byl docela záhul, byla jsem dost fyzicky odrovnaná. Navíc mi to i hodně zhoršilo migrénu.
Tak dneska jsem začala špinit, menstruace se ještě nerozjela, ale i kdyby, tak čtvrtek je 4. den. Tak to jsem klidnější, že by to šlo i tak, protože jinak by se to zase o měsíc odložilo=/
@Prsketa Ptáš se úplně v pohodě
Nám řekli snad 10% a u IVF 40% (ale já bych měla mít vyšší, nekuřačka 26 let), takže jsem si řekli, že to otočíme. Že nejdřív zkusíme IVF a v mezičase, kdyby to nevyšlo, IUI. To je právě ono, kolem se to těhotní jak na běžícím páse a my roky nic, takže jsem prostě s ohledem na psychiku chtěla hned, i když teď trnu, jestli jsme ještě neměli mít těch vyšetření víc (genetiku a imuno). Ale genetika se dělá asi až tehdy, kdy zklame ET (embryo transfer = čerstvý) i KET (= zamražený). Byla jsem víc unavená, ale s tím jsem počítala. Hodně dělá i nasazený utrogestan. Potom mě bolelo břicho, ale to je tím, že ti najednou naroste hodně folikulů. Odběr jsem snášela dobře, po něm jsem si sice připadala jako opilá, ale dobrý. OHSS (hyperstimulační syndrom) jsem neměla. Po odběru mě sice taky bolelo břicho, ale když jsem se naučila hodně pít, tak se mi podstatně ulevilo. Za pár dnů to přešlo. Jediné, co jsem fakt hodně těžce snášela, je aplikace těch hormonů injekcí do břicha.
To byl fakt boj a nejhorší ze všeho, protože já mám s injekcemi celoživotní problém.
@Sashie Měla jsem tři druhy injekcí - gonal (denně), cetrotide (asi od 5. dne IVF - už si to nepamatuju, musela bych to pohledat) a závěrečnou před OPU (odběrem) jednu ovitrelle. Gonal jsem měla 225 a dvakrát 250, maximální dávka se doporučuje 375, nejnižší se pohybuje kolem 150, takže já takový střed. Já měla migrénu po clostyllu, proto jsem se taky té stimulace dost bála, ale z téhle stránky dobré. Během všeho toho kolotoče jsem stihla ještě dopsat DP ![]()
@Sashie Jojo, psychika…některým lidem zkrátka nedochází, že někomu můžou necitlivým chováním hodně ublížit. U nás třeba jedna z rodiny, ač o našem problému ví, nezavřela během svého těhotenství hubu a všichni se z ní a z malé mohli a mohou po… A taky miluju ty, které dávají veškeré podrobnosti na FB ![]()
@EnglishLady @Prsketa Tak já to všem těhotným přeji. Jen jsem učitelka a když vidím některé matky, které mají pět dětí a nestarají se… tak se mi obrací žaludek a nepochopím, kde je jaká spravedlnost.
Spíš mi vyloženě lezou na nervy takové ty řeci typu: A na co jako čekáte? Tobě ještě netikají biologické hodiny? Já už chci vnouče…!
Nehodlám každému vysvětlovat, že máme nějaký problém, je to naše soukromá věc…
@Sashie Já jim to taky přeji, ale… jak komu. Tím si prošla asi každá z nás. „Tak co, kdy bude dítě?“ Pořád dokola jak u blbečků na dvorečku.
Prosím Vás, jak se bere krev ve 2. nebo 3. dni cyklu, musí to být nalačno?
@Sashie Jo, tak to si nepamatuju, to si tam radši zavolej. A na zítřek přeji vstup pravou nohou ![]()
@EnglishLady Moc děkuji! Pak dám info, jsem na to sama zvědavá=)
@Prsketa Mám těhotenství potvrzené z krve, teď čekačka na 1. kontrolu 7. 9. IVF je jedno velké čekání, které končí ještě horším čekáním
Tak snad bude stát za to ![]()
@EnglishLady Moc gratuluji a držím pěsti, aby kontrola dopadla na jedničku!
Jinak už to máme za sebou, bylo to překvapivě příjemné. Dokonce mi pan doktor udělal i ultrazvuk, i když mám menstruaci a rovnou mi sosli krev na co mohli. Manžela taky sosli a ještě odevzdal svůj „vzorek“.
Teďka musíme počkat na všechny výsledky a 6.9. jdu na kontrolu průchodnosti vejcovodů, tak podle toho se uvidí, jak to budeme řešit.
@Sashie @Prsketa Díky, ale na gratulace je ještě brzy. Jako jo, super, první vyhrání mám, ale teď to bude ještě horší. Tak snad jsem si tu smůlu už vybrala.
Prsketo, tfuj, tfuj, doufám, že tě nakazím
Přeji hodně štěstí, a i kdyby to nevyšlo, tak svět se nehroutí!
Sashie, pro mě to bylo taky příjemné překvapení. Ne že by se ke mně můj gynekolog choval hrubě, ale tady je to prostě o dva levely výš. I sestřičky jsou fajn a příjemné a to i ke mně, která má brutální fobii z jehel a nesmím vidět krev
Nechápu, jak jsem to IVF zvládla. Rovněž přeji hodně štěstí, aby výsledky byly co nejlepší.
Oběma pevné nervy.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.