Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@EnglishLady mne řekl na první kontrole na jedné straně 4 a na druhé 8-10 a vajíček jsem měla nakonec 8 zralých a 6 nedozralých. Oplodňovali 10 vajíček a dnes když jsem volala, tak 9 se oplodnilo, nicméně máme hodně patologické spermie (myslím líne spermie, ale to jsme věděli že je náš problém už předem) a nejdůležitější prý bude, jestli se do zítra začnou správně dělit. Zítra prý budou vědět víc, když vše půjde, dají mi jedno v sobotu do bříška ![]()
@oneLucie Hustý, zatím tedy máme hodně podobný vývoj. Devět je paráda!
Kdyby mi to někdo dneska řekl, tak to beru všemi deseti. Tak tfuj tfuj, ať trefí toho správného supermana/woman
To jste měli ICSI (PICSI), ne? My je nemáme líné, ale zmatené, netrefí správný směr… :/
U nás ještě řešíme dilema, jestli zavést 1 nebo 2. Četla jsem si toho k tomu hodně, obě mají svá + a -, ale zatím jsem nepřišla na nějaký jasně převažující argument… ![]()
Njn, když se ale nepovede ani jedno, tak odpadne tento problém.
Je tak skvělý pokecat s někým, kdo je na tom stejně. Mně teď odpadla jedna kamarádka, se kterou jsem to dost řešila, tak alespoň takto anonymně. Tak držím pěsti, aby nám ta sobota vyšla! A zase si dáme vědět ![]()
@EnglishLady my jsme do papírů v dotazníku zaškrtli, že si připlatime vše, co uznají, že je potřeba. A při OPU jsme platili za ICSI, takže jsme měli to. A když jsem dnes volala, spojili mě do laboratoře a tam paní věděla přesně průběh, spermie použili „čerstvé“, do mražených zásob nesahali (při opakovaných SPG se občas stalo, že nenašli nic ani líné, tak jsme před IVF opakovaně chodili na SPG a dělali si zásobu do mrazaku, kdyby v den OPU náhodou nebylo zrovna nic)
No a rovnou mi i řekla, že důležité bude to dělení do zítra a pak každý následující den a podle dalšího vývoje, že když to bude probíhat dobře, že by transfer proběhl v sobotu a zavedli by mi 1..a že by nám rovnou i řekli, v případě, kdy by se vyvíjelo víc než jedno, jak probíhá vývoj a jestli má cenu mrazit.
Necháváme to na nich, oni se v tom vyznaji líp a co doporučí, to bude. V případě transferu jsem byla stejně pro zavedení 1, protože nechci přijít o 4ty placený pokus od pojišťovny. A hlavně se bojím dvojčat, ne že bych to nezvládala, přítel by mi pomohl se vším, ale chtěla bych si to mateřství (když už čekáme tak dlouho) „užít“, ne běhat maraton od jednoho k druhému. Navíc se můze stát, že to jedno se po zavedení rozdělí na dvě stejně.
Nijak ti to nepodsouvam, jen píšu, jak jsem se rozhodla já a že ty z laboratoře i po tel. rádi poradí a zodpovi všechny dotazy.
@oneLucie Aha, tak to my se SPG takovou pakárnu nemáme. Nám taky řekli, že zavedou jedno, ale vím, že stejně záleží na našem rozhodnutí.
Já si všechno uvědomuju. Napíšu, jak to vidím já:
1 - výhody:
4 hrazené pokusy poj.
doporučení lékařů (vícečetná t jsou nežádoucí)
beru to jako pokus, kdy se to nemusí povést, ale zjistí se další chyby
nejedná se o poloviční šanci na početí
2-výhody:
vyšší šance i když ne o tolik
vyšší šance na dvojčata (já bych si je naopak přála, mám to tak od malička)
bojím se rakoviny, a každý pokus tomu lehce napomáhá
, takže radši bych chtěla méně pokusů. Budu šťastná za jedno, ale u jednoho dítěte zůstat nechci.
Znám názory doktorů i holčin se stejnými problémy, četla jsem toho dost a stále nevím, na jakou stranu se přiklonit… ![]()
@EnglishLady počkala bych na konkrétní průběh a pak to rozsekla podle toho, co mi radí hlava i srdce ![]()
Náš SPG byl taková katastrofa, že na začátku před 2 lety se mluvilo o dárci nebo jedině chirurgický odběr přímo z varlat MESA/TESA. Po návštěvách androloga, urologa, operaci varikokély (křečová žila na varleti, kterého ohřívá) se nečekaně objevily 4 kousky maličko pohyblivých, v den, kdy jsme šli na poslední SPG, co si vyžádal androlog, v den, kdy už jsme nevěřili a vlastně jsme šli domluvit termín toho chirurgického odběru z varlat. To byl myslím konec března. A od té doby pomalu každý týden, někdy po 14ti dnech - SPG a rezervu na mrazení jsme naplnily někdy začátkem června, pak schválení pojišťovnou a začátek stimulace s MS.
Jen pro úplné upřesnění, v červnu nám řekli, že pojišťovna schvaluje tak za týden od úterý do úterý. MS jsem měla dostat v neděli (a man ji pravidelně), tudíž by mi začátek stimulace utekl o dva dny kvůli schválení a já snad silou vůle (nebo nevím jak jinak si to vysvetlit
) dokázala, že se mi zpozdila a dokonce o šest dní
v úterý volali, že máme žádost schválenou a já to dostala až v pátek dopoledne ![]()
@oneLucie No, my to s tou pojišťovnou měli horší. V pátek 13. 5. jsme byli na schůzce, řekli nám možnosti, co a jak, ať si to rozmyslíme a ať zavoláme. Tak já v pondělí 16. volala, že jdeme rovnou do IVF, ať zažádají na pojišťovnu. Tak prej ok a kontrolní UZ naplánovali na 25. Tam jsem se dozvěděla, že pojišťovnu ještě nezažádali, že museli počkat, co s tou mou cystou (asi důsledek clostylbegytu).
Cysta se vsákla sama, takže bylo po problému, ale samozřejmě se pojišťovna do nejbližší menses nestihla. Měla jsem mírné zpoždění, ale nestačilo to.
Takže další měsíc čekání. A psychika se blížila bodu mrazu.
Do toho otěhotněla nej kámoška, se kterou jsem vše probírala, a které jsem se tak nějaké jediné mohla svěřit. Ořvala jsem to, přestože jsem za ní byla šťastná a přála jí to. Bohužel se včera dozvěděla, že je to ZT, což byla další rána. Tak nějak jsme doufaly, že by se nám to mohlo povést cca podobně
Vzhledem k tomu všemu se s ní už v tomto směru nemůžu bavit, takže jediná podpora jsi teď momentálně ty, Lucie ![]()
@EnglishLady podporou je Ti jistě manžel i rodina
já o tom mluvila jen se 2 holkama, jenže ty mají každá dvě děti, nemůžou vědět, jaké to je, když se pět let snažíš a ono prostě nic. Tvé kamarádky je mi líto, snad najde dostatek síly a brzy znovu otěhotní.
Já byla připravena, že první pokus bude v červenci, začátkem měsíce mám narozeniny, že je oslavím a jako dárek si dám začátek stimulace
vyšlo to dřív, jsem za to ráda, ale měsíc čekání už by mě nerozhodil. Čekám už tak dlouho, i další měsíc bych zvládla, nikde totiž není záruka, že se to hned povede. Přesto ale naděje umírá poslední a sobota bude pro nás obě dalším krokem kupředu ![]()
@EnglishLady ještě mě napadá, byli jste na genetických testech? Myslím, jestli jste se snažili najít příčinu proč spermie netrefí správný směr nebo to není až takový problém? My jsme na testech byli v Praze, na výsledky se čekalo dva měsíce, poslali nás tam tedy hlavně proto, že když v SPG nebyly žádné spermie ze začátku, chtěli vědět, jestli přítel nemá nějakou genetickou poruchu plodnosti.
A jak je ti dnes? Břicho bolí? Mě břicho bolelo jen jeden den, asi dva dny před OPU to bylo..jinak jsem měla břicho nafouklé, ale to je spíš nepříjemné, než aby to bolelo…
dnes jsem druhý den po OPU, břicho splasklo a je mi fajn
měj pěkný den a ať je ti dobře ![]()
@oneLucie Podporou je mi manžel, ale někdy mám pocit, že to má tak nějak na háku a vše kolem tohohle vyřizuju já. Jako chápu to, on je živitelem rodiny, má jiné starosti, ale občas bych uvítala větší zájem, než jen: Kdy tam máme zase bejt? Zbytku rodiny to tajíme, ale úplně trapným způsobem na to přišla moje máma :/ A ta spíš hysterčí.
Moje kamarádka je hrozně moc silná holka, dá se do kupy. Ale teď mne požádala, abychom změnily téma. My máme koncem července výročí svatby, takže já doufám, že náš velkej dárek budou //. Jsem si vědoma toho, že ta šance není moc vysoká, ale pořád větší, než bychom měli sami dva.
Nikdy jsem nebyla moc trpělivej člověk a tohle mě ubijí fakt hodně. Chvíli krizi překonala koupě psa, což mě teď taky drží nad vodou. Na podzim plánuju odchovat vlastní vrh a fenku (pokud bude) si nechat, pokud to mimčo nevyjde.
Dneska jsem byla na předoperačním, s praktickou doktorkou jsme si docela dobře popovídaly, to bylo taky fajn. Takže teď už se můžu v klidu čekat do soboty a akorát vydržet ty jehly.
Nám nikdo nedoporučil žádné jiné genetické testy. MUDr. Mayer dokonce řekl, že pro ně není ani důvod. A to máme v širší rodině fokomelii. To si sice zapsal, ale žádné závěry z toho nedělal. ![]()
Břicho bolí permanentně. Není to teda bodavá bolest, spíš něco ve smyslu plného močáku, takové pnutí, tlačení. Nafouklé ho ani nemám. A je mi lehouuuunce nevolno, ale to nic nebude. Jediné, kdy to bylo víc nepříjemné, tak dneska na předoperačním.
Jak po dnešku s tvým dělením?
@EnglishLady tak to jsou chlapy stejní, ten můj absolvuje všechny vyšetření, kam je potřeba, tam jde i na operaci šel, ale emoce při výsledcích rozhodně najevo nedává narodil ode mě. Dnes pro nás měli špatné zprávy, z 9ti vajíček se dále vyvíjí pouze 2
snad budou bojovat, dost to se mnou zamávalo
@oneLucie Ty jo
to bych nečekala, to je velkej skok
Tak do soboty snad vydrží a ty budou stát za to!
@EnglishLady taky doufám, embryoložka rikala, že ty dvě mají optimální vývoj a že se to stává při špatném SPG, že se přestanou třetí den vyvíjet. Snad tohle jsou ti praví bojovníci po mamce a taťkovi. Jinak u nás to ví jen moje rodina a i když by se sebevíc snažili, nemůžou to prožívat se mnou, nemůžou se vcítit do toho, co cítím a jak je to psychicky narocne, když to nezažili.
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, jak jste se Pronatalem v ČB spokojeny? Příští týden ve čtvrtek tam jdeme s mužem na první konzultaci, tak zkouším ještě hledat další info. Podle toho, co jsem četla, tak toho máte už dost za sebou, tak bych Vás zkusila sosnout o informace;-)
@Sashie Ahoj, klidně se ptej na co tě napadne. Já byla v dubnu taky vyjukaná a to jsem si přečetla kde co. Co se týče personálu, tak všichni opravdu milí, nestalo se mi, abych tam narazila na nějakého protivného člověka. Vyšetřovali mně 3 doktoři, nejčastěji p. dr. Mayer a potom paní dr. Bursíková, všichni OK. Na první schůzce si nás vyzpovídali, manžel dal sperma, já šla na UTZ a oběma vzali krev. Tuším, že hned po mně chtěli 500,– za zjištění AMH. Domluvili jsme se na dalších odběrech krve a na další konzultaci, kde jsme si řekli kde je problém a jaké máme možnosti. Tak to je pro začátek, co tě čeká.
Jinak spokojenost se vždycky u všech bude odvíjet od konečného výsledku, takže věřím, že nikdy nenarazíš na naprosto objektivní posouzení. Já jsem včera po 1. KETu našla své první // na TT, takže na mě dosavadní léčba zabrala. Uvidíme, co bude dál, raduji se jen tichounce ![]()
@Prsketa Díky, nechci to zakřiknout, ale mám fakt obrovskou radost a v hlavě milion věcí, co a jak udělám ![]()
Pregnyl se píchá, aby proběhla ovulace. A jinak fakt vše jde rychle, i objednání prakticky ze dne na den. Nám taky nabízeli víc možností, ale my zvolili rovnou IVF, nechtěla jsem právě moc dlouho čekat na operaci a už jsem nebyla dobrá psychicky. Ale do ničeho nás netlačili, čistě naše rozhodnutí, které akceptovali.
Jediné, co mi trochu vadí, je, že po telefonu nejdřív musím recepční sdělit svůj problém, než mě přepojí k vyžádané sestře. Ale to je detail.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.