Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,tak ja mam dost spatne zkusenosti kdyz jsem byla mala v nemocnicich a ted je nenavidim,ale kdyz jsem byla poprve tehu,tak jsem tam skoncila a to hned dvakrat,poprve tyden,podruhe 2tydny,musela jsem to prezit i kdyz se mi nechtelo.
Vim o jedny holce co chtela pustit,pustili ji na reverz a mimi si tam nechali,ja jsem pak ani pustit nechtela,i kdyz jsem se tesila domu,ale bez ditete bych nesla.
Ja jsem si akorad vyjednala u druhyho aby me pustili o den driv,rekla jsem to hned druhy den co se mala narodila,nemela jsem hlidani,tata musel zrovna odjet na cely den pracovne pryc,chteli me pustit v sobotu a nakonec me pustili v patek diky tomu.Male udelali kvuly tomu i o den driv pupicek,ale kdyby nepribirala,tak nas nepustili,mala byla v poradku tak nas nakonec pustili
miminko jsme chtely,bylo palnovane,tesime se na nej,ale nejsem asi holt typicka mama,ktera se mohla radosti z blaznit,kdyz jsem videla tehotensky test.Beru to jako normalni vec.Proto doufám,že bude vše v pořádku,protože to je poslední věc,kterou bych chtěla,nechat miminko napospas doktorům..A navíc si nemyslím,že budu špatná máma,jen proto,že nemám ráda nemocnice a nedejbože budu za prckem dojíždět.
Já si myslím,že je to špatně.S příchodem toho maličkatýho uzlíčku se sice hodně věcí změní,člověk nemyslí za sebe,ale hned za dva,ale to neznamená,že se vzdám svého života,své práce a podoobně.Je mi líto,když vidím ty neupravené maminky s urousanými vlasy v opraných věcech,pro které je mateřství středobod světa.Myslím,si že dítě může být spokojené tehdy,pokud je spokojená maminka a jeho okolí do kterého přišlo na svět.Nejsem naivní,je jasné,že spousta věci se může zkomplikovat,že si nemůžu nalinkovat a přesně určit co a jak bych chtěla,ale jen jsem tímto chtěla vyjádřit svůj názor na to,že nechápu,proč bych měla být odsouzena okolím,jako krkavčí a špatná máma,jen proto že chci být trošku pořád sama s sebou.A daleko radši bych obrečela dojíždění do nemocnice,než aby se stal nějaký malér doma,protože jsem si uminila,aby jsem šla s miminkem domů.
Miminko bych ale samotné v porodnici nenechala. Je pro mě důležitější než moje nechuť k nemocnicím.
(Počítám, že můžou při druhém porodu být komplikace, pak prdím na ambulantní porod a budu věřit doktorům - od toho tu jsou, aby řešili komplikace…)
Pipet ty seš mi tady asi ze všech nejsympatičtější.Tvoje rady i tvoje rozumné názory mi docela pomohly,ale je vidět,že prostě každý jsme jiný.Mě nezbývá než doufat,protože mimíska tam opravdu nechci nechat.Ono by bylo jiné,kdybych si mohla dopředu zamluvit nadstandartní pokoj,to bych to i snad vydržela,ale bohžel mi nezbývá než doufat a doufat
Pipet ty seš mi tady asi ze všech nejsympatičtější.Tvoje rady i tvoje rozumné názory mi docela pomohly,ale je vidět,že prostě každý jsme jiný.Mě nezbývá než doufat,protože mimíska tam opravdu nechci nechat.Ono by bylo jiné,kdybych si mohla dopředu zamluvit nadstandartní pokoj,to bych to i snad vydržela,ale bohžel mi nezbývá než doufat a doufat
Čekáš první miminko předpokládám?
Tak to moc neřeš… (myslím jestli půjdeš sama domů nebo ne), stejně dopředu nevíš, jak to bude (jestli akutní císař, těžko po dvou hodinách uvažovat o odchodu, že jo).
Připrav si všechno pro ambuporod a když si to pak na sále rozmyslíš (ty budeš OK, miminko ne), tak prostě ty papíry nevytáhneš a zůstaneš tam…
Přeju, aby to šlo bez komplikací ![]()
(Jestli si vzpomeneš, napiš, jak to proběhlo, ambulantní porod mě fakt zajímá…)
(Po prvním porodu bych tam klidně Majdu nechala a jela domů, taková ta „mateřská láska“ se objevovala postupně, žádný příval citů hned po porodu. Jenže, zpětně bych pak z toho asi měla slušnou depku. Už tak mě trápí, že byla první noc u sestřiček, je to nepříjemný pocit si představit, že třeba tam byť chvíli sama plakala a tak. Jenže tohle je nepřenosné, taková zkušenost, pocity taky každá může mít jiné, prostě těžko něco řešit dopředu…)
Já ybch spíš zažádala o nadstandard
, protže 2h po porodu ybch domů asi nešla. Stav tvůj ale i miminka se může ještě zkomplikovat
a vracet se tam zpět by bylo snad ještě horší. první syn třeba dostal hodně silnou žloutenku až 4 den ![]()
na lochotíně ti s propuštěním dítěte budou dělat velké problémy, s tím počítej.Tebe klidně na revers pustí, ale miminko tam budou chtít 72 hodin po porodu nechat a budou si na tom dost trvat, na to se připrav
a upřímně,taky si nedovedu moc představit jít dvě hodiny po porodu domů ![]()
Tak nechuť být v nemocnici chápu, taky jsem rodila ambulantně, ale miminko bych v nemocnici nenechala, to ne.
Eleonoo já myslím, že bys ho tam nenechala, to by ti srdce nedovolilo, uvidíš po porodu ![]()
Připrav si všechno na ambulantní porod, dobře vyber porodnici, to je základní. Přeci nemusíš rodit přímo v Plzni, můžeš do porodnice dojet i dál. Třeba Hořovice platí za vstřícnější porodnici. Něco si o tom nastuduj a uvidíš, že to půjde ![]()
Eleoono píše:
Holky pomalu a jistě doufám,že budu mít klidnější spaní.Vaše rady mi dost nakoply.Děkuju.hned po páté vyrážím za sousedkou,paní doktorkou,mimochodem jmenuje se paní Pondělíková a je to opravdu nejlepší pediatrička.Slyším na ní jen samou chválu a i když ordinuje několik km za Plzní v Horní bříze,maminky za ní velice rádi dojedou.Chodívala jsem k ní já i můj bráška..Sice to není tak dlouho,ale vždy,když jsme byly nemocní,tak chodila rovnou k nám domů,aby nás mamča nemusela nikam tahat.To je opravdu prostě podlě mě kapacita mezi doktory.A aspoň u ní mám jistotu,že mi vyjde vstříc.Papír na revers už se tiskne,chci to mít všechno hezky připravený,i když času mám dost a s doktorama si poradím a od jisté doby se zastrašovat nenechám.
omlouvám se za OT, ale toto trošku vypadá, že to píše samotná paní doktorka ![]()
NOo,tak Lochotín ani moc enplánuju,co jsem slyšela mi stačilo.A navíc mám po včerejšku nastudováno úplně snad všechno i jsem si vytiskla takový ty základní otazky a odpovědi přímo podle zákonů,kde v jednom zní,že pokud není miminko ohroženo na životě,můžu s ním odejít,protože já jsem zákonný zástupce né oni..Tohle všechno si hezky připravím a pokud bude vše v pořádku,oni budou dělat problémy,hodím jim to tam na hlavu a jdu domů,nejsme zvědavá na přeplněné pokoje,nervní sestřičky a neohleduplný doktory..atd atd atd..Doma je doma..
já jsem ale samotná servírka
Jenom je to sousedka,kterou znám od malička
A tu chválu si opravud zaslouží
Markéta80 píše:
Já ybch spíš zažádala o nadstandard, protže 2h po porodu ybch domů asi nešla. Stav tvůj ale i miminka se může ještě zkomplikovat
a vracet se tam zpět by bylo snad ještě horší. první syn třeba dostal hodně silnou žloutenku až 4 den
S tímhle souhlasím… Malej dostal silnou žloutenku třetí den po porodu, pod světlem pak ležel 3 dny… Nedovedu si představit to řešit doma, další příjem do nemocnice,…
I když se na těch x dní v nemocnici i kvůli staršímu prckovi netěším, nějak to přežiju… ![]()
Já nevím holky,já jsem asi divná,ale propuštění jsem si odhodlaná vynutit za každou cenu..Možná někomu přijde,že jsem nezodpovědná,ale moje paličatost a umíněnost prostě vede.A jsem opravdu odhodlaná odejít ať mi bude jak mi bude.Mám za s sebou jedno zamlčené těhotenství…Je to asi tak dva roky..V devátém týdnu..Po operaci mě odmítly pustit domů..Chtěly si mě tam nechat tři dny..Chápu,že asi k tomu měly své důvody,ale sama poznám kdy vím,že je něco se mnou špatně.Málem jsem vystudovala obor zdravotní sestra,takže i sama základní věci snad poznám.Tenkrát,po narkoze i když mi bylo pěkně zle,docela jsem i dost krvácela,stejně jsme odešla.Nechtěly mi dát revers,tak jsem se sebrala a šla domů.Šiška se mi motala a já se něměla navíc jak dostat domů.od domova jsem byla 40 kilometrů,žádné penize u sebe.Prostě jsem byla lidově řečeno v prdeli..Došla jsem na první benzinku,kde jsem poprosila prvního člověka jestli by mě neodvezla na výpadovku a od tamtud jsem pokračovala stopem domů.Doma jsem byla ani ne za hodinku a věřte,že sprcha,postel a bylinky mi udělaly daleko líp,než kvanta doktorů a žádný soukromí.Můžu předeslat,že v té době mi bylo 23 let,žádná praštěná 15 pubertačka..Ale nenávist k doktorům a nemocnicím dokáže opravdu udělat svoje.Prostě jsem sebrala poslední síly,umínila si,že se domů dostanu a dostala.Od té doby jsem u žádného doktora nebyla a za pár měsíců nás bude o jednoho víc,jen díky tomu,že mám mladé a zaplat za ty dary zdravé tělo.Čím víc se člověk motá po doktorech,tím je podle mě víc a víc nemocný.Věřím,že spousta z vás si řekne,že jsem asi fakt cvok,ale po té co mi umřel děděček jejich vinou,zažila jsem přístup doktorů,jejich laickou péči,jejich chování k nám,jako k rodině..atd atd..se prostě nemůžu ovládnout..Bere mě fantas,když vidím doktora.Tenkrát jsem měla týden před maturitou,ukončila jsem studium a k maturitě jsem nešla a dala se na učební obor..Rodiče sice tenrkát málem zešílely,už mě viděly nejlépe jako paní doktorku,ale já se rozhodla,že mezi takovou smečku pitomců,kdy z deseti je jeden pan doktor nikdy patřit nechci.Navíc si myslím,že se mám daleko líp s výučním listem než s maturitou.Jsem si vlastním pánem a moje živnost mě dobře uživí.I když dnes je to o štěstí.Tak nějak toto vše může za to proč tak trvám na ambulantní porodu,přestože jsem víc nakloněna k porodu doma,ale přeci jen si říkám,kdy šlo jen o mě,nepřemýšlím,ale to maličký..Možná je to pro spoustu lidí nepochopitelné,ale pro mě je toto velmi důležité.