Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Máme to ještě horší. Dcera začala do školky chodit v lednu 2011, začíná letos tedy už třetí svůj rok ve školce. A nezlepšuje se to a nezlepšuje. Budí se mi v noci s křikem a pláčem, u toho někdy spí, někdy je vzhůru. Pláče, že je jí smutno, že chce ke mě do postele. Ráno vstává v pohodě, nepláče že nechce do školky, ale v šatně nasadí slzy a nářek a dost často brečí až do 3 než ji tam vyzvednu. Loni si zvykla, jenže pak jak jsem měla těsně před porodem druhého, se vrátila tam kde byla, když jí byly 2 a 3/4. Je to na budku, ale pokud chci, aby do té školky chodila, tak nesmím ustoupit. Jenže u nás je to pravděpodobně žárlením na sourozence, takže to hodlám řešit tím, že 4m mimino dám za ní do pokoje, aby se necítila sama. Doufám, že to zabere. Kdyby jí nebyly už 4,5, tak bych ji nechala doma, když jsem teď na MD.
Ale k tvému problému..vždycky mi každá učitelka, ať už neznámá, známá, kamarádka nebo kamarádky maminka říkaly, abych vytrvala. Pár dní si bude zvykat, pak bude brečet jen dokud nezapomene a neupoutá mu pozornost nějaká hračka, později bude brečet jen dokud se za maminkou nezaklapnou dveře a pak už vůbec.
U nás to bohužel takhle nefunguje, ale já vím, že mám extrémně přecitlivělé a extrémně na mě závislé dítě. ![]()
Syn prořval a provztekal celý první školkový rok.
Spal tam jen párkrát. Opravdu den co den hysterák.
TEd nastoupil druhým rokem. Bez problémů, spí tam do 14 hodin. Nebrečí, neřve, nevzteká se, líbí se mu tam.
Znám ale i holčičku, která tam ted šla třetím rokem a doposud si moc nezvykla. Bohužel.
Ježiš a na ostatní mámy nekoukej. Já teda ani neměla čas na ně čučet ![]()
Příspěvek upraven 09.09.12 v 16:42
Holky já vím, že je to trochu mimo, ale mám dotaz, malej bude v září 11, 3roky a přemýšlím, jestli jí mám dát v březnu zapsat, prosím zkušenější co ty dětičky musí umět?
jinak tedy anonymní, já si myslím, že každé dítko asi pláče, a přesně jak říkala @PetiteFillette musíme doufat, že si zvyknou. a naostatní matky nekoukej, třeba jejich milovaná dítka taky brečely když byly menší
![]()
@GILOTEK píše:
Syn prořval a provztekal celý první školkový rok.
Spal tam jen párkrát. Opravdu den co den hysterák.TEd nastoupil druhým rokem. Bez problémů, spí tam do 14 hodin. Nebrečí, neřve, nevzteká se, líbí se mu tam.
Znám ale i holčičku, která tam ted šla třetím rokem a doposud si moc nezvykla. Bohužel
Není to naše malá?? ![]()
@Zlobísek:)) Pokud chceš dát do školky, tak ji dej zapsat. Třeba vás vezmou, ale třeba taky ne. Umět by měla základy samoobsluhy, říct si o pomoc, jíst lžičkou, nemít plenky. Učitelky se vším pomáhají ten první rok a postupně je vedou k samostatnosti.
@Zlobísek:)) my jsme tedy byli na zápise ve 3letech a 3 měsících, nastoupil někdy ve 3 a 8m a nějak se nás ředitelka neptala co umí a co ne ![]()
Hlavní je, aby chodil sám na wc, sám se oblékl - krom teda např. zipu aj
, sám se obul a najedl
Holky děkuji, trochu ste mi uklidnili, tak ju nebudu to hrotit a uvidí se co čas ukáže ![]()
Majda loni brečela snad každý den ráno - po mém odchodu za chvíli ticho a spokojená, nechtěla pak pro změnu jít domů - doma zas tvrdila, že do školky nechce.
Teď druhý rok je to lepší. Ale zas tam pláčou ty tříleté děti… Ráno pravidelně jedna holčička a nepravidelně ten zbytek
Když jsem chodila pro malou teď ten týden po obědě, tak nějací chlapečci tam brečeli…
Když musíš do práce, tak to moc neřeš, snaž se pozitivně motivovat a ono se to nějak usadí. A ostatních si nevšímej ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím všechny, syn nastoupil do školky min týden… tři mu budou za měsíc… strašně pláče, a nechce se ode mně odtrhávat, třídy jsou věkově smíšené je tam mezi nejmladšími. musím snášet pohledy matek jiných dětí kteří na mě koukají jak na tyranku, že opouštím ječící dítě(neopouštím, čekám a koukám přes okénko nenápadně zda je vše OK). syn mi pak doma říká, že do školky už nechce… je mi z toho srašně musím chodit do práce a on do školky, nejraději bych s ním byla doma, ale peníze potřebujeme… máte to nikdo stejně? máte někdo také malého hystteráčka? oml. za anonymitu
Mám to úplně stejné. Malý má 3.roky teď v říjnu. V září šel jen na 5.dní a taky řev a odtrhávání. Pak se prý většinou uklidní, ale já celý den v práci na nervy. No a v říjnu nás to čeká nanovo. Dokonce mi říká že půjde semnou do práce, ale do školky ne. Já jsem učitelce rovnou řekla že je to mamánek. Naštěstí má staršího bratra ve větším oddělení, tak je tam vždycky sním i na procházky sním chodí. Vím jak se cítíš ![]()
Ahoj. Já to měla se starší dcerou naopak, ta řvala, že nechce domů, ale s mladší mám ze školky obavy už teď, je to velký mamánek. Ale proč píšu - seš si jistá, že ty pohledy ostatních matek jsou vyčítavé? Já na maminky řvoucích dětí koukala spíš soucitně
.
Mch já jako dítě prořvala celý první rok, a to od rána, kdy mě mamka do školky předala, do té doby, než si pro mě přišla. A to jsem tam měla bráchu.
@levandule25 píše:
Mám to úplně stejné. Malý má 3.roky teď v říjnu. V září šel jen na 5.dní a taky řev a odtrhávání. Pak se prý většinou uklidní, ale já celý den v práci na nervy. No a v říjnu nás to čeká nanovo. Dokonce mi říká že půjde semnou do práce, ale do školky ne. Já jsem učitelce rovnou řekla že je to mamánek. Naštěstí má staršího bratra ve větším oddělení, tak je tam vždycky sním i na procházky sním chodí. Vím jak se cítíš
to já taky, nervy výčitky… no musí se to přetrpět…
DĚKUJU ZA PODPORU, KDYŽ TU ČTU, ŽE V TOM NEJSME SAMI JE MI TROCHU LÍP, ALE POŘÁD MI TOHO DROBEČKA JE LÍTO
PŘÍŠTÍ TÝDEN JDE DO ŠKOLKY NA ODPOLEDNE VĚTŠINOU BUDU MÍT JENOM ODPOLEDNÍ TAK ASI TAK KOLEM 10-11 HO TAM ODVEDU AKORÁT BUDOU PO SVAČINCE VENKU KDYŽ BUDE HEZKY. TAK JSEM NA TO ZVĚDAVÁ… PRACOVAT BUDU DO 15 MAX DO 16…
@hkac píše:
Ahoj. Já to měla se starší dcerou naopak, ta řvala, že nechce domů, ale s mladší mám ze školky obavy už teď, je to velký mamánek. Ale proč píšu - seš si jistá, že ty pohledy ostatních matek jsou vyčítavé? Já na maminky řvoucích dětí koukala spíš soucitně.Mch já jako dítě prořvala celý první rok, a to od rána, kdy mě mamka do školky předala, do té doby, než si pro mě přišla. A to jsem tam měla bráchu.
KOUKAJÍ NA MĚ OPRAVDU JAKOBY Z PATRA JSEM O HODNĚ MLADŠÍ NEŽ ONI JE MI TEPRVA 23… V ŠATNĚ MĚ POMALU ANI NAPOZDRAVÍ NEPOVÍ NIC SI Z TOHO NEDĚLEJTE TEN NÁŠ BYL TO SAMÉ JENOM BLBĚ KOUKAJÍ TAK MI JE Z TOHO TAK VŠELIJAK ![]()
@Anonymní píše:
KOUKAJÍ NA MĚ OPRAVDU JAKOBY Z PATRA JSEM O HODNĚ MLADŠÍ NEŽ ONI JE MI TEPRVA 23… V ŠATNĚ MĚ POMALU ANI NAPOZDRAVÍ NEPOVÍ NIC SI Z TOHO NEDĚLEJTE TEN NÁŠ BYL TO SAMÉ JENOM BLBĚ KOUKAJÍ TAK MI JE Z TOHO TAK VŠELIJAK
Nic si z toho nedělej, já zas chodila se starší dcerou dost často domů s řevem a ostatní maminky se na mě taky dívaly skrz prsty (asi si myslely, že jí doma týrám).
Na pohledy ostatních maminek se vykašli… je to celkem běžné, že některé děti z počátku brečí a to i dost dlouho…každé dítě si zvyká jinak…ale vždy si zvykne, musí to jen maminka vydržet a spolupracovat s učitelkou… když vydržíš tak se ti pak časem bude stávat pravý opak, nebude chtít domů, bude si chtít hrát…ještě jsem nezažila, že by si nějaké dítě nezvyklo a to učím ve školce už 13 let… děti prostě občas zkouší, kdo vyhraje… hlavně potřebují mít jistotu a také usměvavou mámu, nesmí cítit, že se mamka cítí provinile…držím moc palce a přeji pevné nervy a trpělivost určitě se to zlepší ![]()
Zdravím všechny, syn nastoupil do školky min týden… tři mu budou za měsíc… strašně pláče, a nechce se ode mně odtrhávat, třídy jsou věkově smíšené je tam mezi nejmladšími. musím snášet pohledy matek jiných dětí kteří na mě koukají jak na tyranku, že opouštím ječící dítě(neopouštím, čekám a koukám přes okénko nenápadně zda je vše OK). syn mi pak doma říká, že do školky už nechce… je mi z toho srašně musím chodit do práce a on do školky, nejraději bych s ním byla doma, ale peníze potřebujeme… máte to nikdo stejně? máte někdo také malého hystteráčka? oml. za anonymitu