Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
mám 7 měsíčního chlapečka, kterému nechutná zelenina. Možná je to jen o zvyku, ale zatím mi snědl jen pár lžiček zeleninvého jídla. Teda uvařeného doma ne ze skleničky. Zkoušeli jsme mu přidat do vařené zeleniny i kousek vařeného kuřecího masa, ale taky mu to nechutnalo.
Jinak je to velký jedlík, ale přece nemůže jíst jen sunar, přesnídávky, kaše apod:-( Prosím vás jetli nemáte nejaký "zajímavý recept se zeleninou.
Předem moc děkuji.
Andrea
Ajo,
co takhle zkusit zeleninku osladit glukopurem?
Možná mu zelenina nejede,protože jste začali brzy se sladkým jídlem.
Dětičky jsou potvůrky,mají rády sladké a proto se doporučuje začínat zeleninou,po měsíci přidat ovoce,další měsíc jogurt a terpve potom kaše a šťávičky.
Je fakt,že jsem se toho u první dcerky striktně nedržela,kaši měla hned se zeleninou(moc nepřibývala)a i teď asi sáhnu po kaši dřív.
Takže já bych zkusila ten glukopur a postupně ho dávala méně a méně,až bych ho nakonec vypustila,třeba ho takhle ošálíš.
Ahoj Andreo,
škoda, že jsi nezačala zeleninou a pak až přesnídávky. Myslím, že to možná bude tím, že je prcek bude asi zvyklý na sladší chuť.
Rada od HanaZana je dobrá, přisladit a ubýrat a malý si ani nevšimne.
Já bych možná spíš zkusila (je to věc osobního názoru - nic proti Hance) do zeleniny přidat kaši nebo sunar. Ať prcek cítí tu známou chuť. Nevím teda jak sunar, protože ho nepoužívám, ale já kaší někdy zahušťuji uvařenou zeleninu s masem. Samo, že ne sladkou, ale klasikou kukuřično - rýžovou ze zdravé výživy. Taky mě napadá, že bys mohla uvařit bramborouvou kaši se zeleninou a místo mléka, které dáš normálně do „dospěláckého“ oběda dát ten sunar. Ale se sunarem fakt nemám zkušenost (teda mám, ale ne kladnou, u nás nejede, protože stále kojím a obalamutit se mi Lukáška nepodařilo), takže uvidíš.
Přeji hodně úspěchu, dej vědět, co zabralo.
Dobrou chuť
Ahoj
Ahojky,
taky si myslim, ze to bude navyk na sladkou chut, bohuzel. Zkus udelat treba dusenou mrkev s jablickem, je to sladke a presto neslazene. Mohlo by to projit. Das dusit mrkev nakrajenou na kolecka, po deseti minutach pridas pokrajene oloupane jablicko a jeste dusis pet minut. Pak se to rozmixuje a az na misce prida trocha masla. Je to desne dobre a pritom celkem zdrave. Holky se po tom muzou utlouct
Teda ted jen ta mladsi - starsi odmita ochutnat - takze Pepce ujidame jen my s tatkou
A zkusila bych delat hlavne mrkvova jidla (tj polovina zeleniny je mrkev) - vse delat max 15 minut, to mi prijde mrkev nejsladsi a pritom jeste celkem neztraci to dobre, co obsahuje
No a jak to jednou projde, tak muzes zacit postupne ubirat mrkev a pridavat brambor a spol.
Jeste me napada - mas to rozmixovane dohladka? Holky mi zpocatku odmitaly kousky zeleninky, musela jsem je na hrudky v jidle naucit - ale to nebyl moc velky problem, proste jsem mixovala min a min dukladne ![]()
Lesina
Ahojky,
tak my jsme na tom byly podobně. Začínaly jsme sice první lžičkou mrkví atd, ale než jsme měly úplně zajeté zeleninové obědy, dostala sladkou přesnídávku a šťávičky. Postupně jsme vyzkoušely vše, u nás se v době krize uchytil aspoň jemný špenát s bramborem od Hippu. Podotýkám, že jsem zkoušela i přislazovat, ale bez úspěchu. S příchodem masa se to trošku zlepšilo, ale nejvíc nám chutnaj těstoviny,hlavně nudle ve vývaru (dělám ho klasicky, akorát nesolím - někdy jí nechám maso) Taky docela baští kombinaci mrkev-brambora-půlka vařeného žloutku. Rozhodně moc nejedou přikrmy od Hami, jsou moc tuhé. Kristýnka aspoň nevyžaduje všechno dohladka rozmixované, většinou už jenom rozmačkávám vidličkou a to ještě nemáme žádný zub
. Vydrž, určitě se to zlepší, u nás se to taky postupně zlepšuje, ale jsou prostě dny, kdy sní čtyři lžičky a konec.
Já řeknu jen svou radu, jak jsme začínaly my. Malá mi začala první lžičkou jablíčko a pak jsem jí do toho postupně přidávala lžičku mrkve a postupně jsem přidávala a ubírala mrkev, až se změnil poměr a byla v tom mrkev a pak jsem do mrkve přidávala zas lžičku něčeho jiného a pomalu dávala víc a víc.
Tohle byl můj způsob, když malé nejela mrkev, ale sladký jo. Zkusila bych nejdřív tohle a trpělivost, nespěchat na prcka.