Prenascan

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1715
8.7.13 11:46

PROSÍM O RADU: Prenascan

Holky, prosím Vás, máte některá zkušenosti s PRENASCANEM??
Mám špatné výsledky na Downa a bojím se plodovky..děkuju MOC za odpovědi :* :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14637
8.7.13 11:51

@Zanet26 Ahoj, koukni sem: https://www.emimino.cz/…osti-128711/ a sem: https://www.emimino.cz/…scan-137784/. :kytka: A za mě velmi doporučuji - je to obrovský pokrok ve vyšetřování těchto nemocí a moc mě potěšilo, že se tak rychle všechno převedlo do praxe, dokonce i u nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1715
8.7.13 12:12
@Litta píše:
@Zanet26 Ahoj, koukni sem: https://www.emimino.cz/…osti-128711/ a sem: https://www.emimino.cz/…scan-137784/. :kytka: A za mě velmi doporučuji - je to obrovský pokrok ve vyšetřování těchto nemocí a moc mě potěšilo, že se tak rychle všechno převedlo do praxe, dokonce i u nás.

a byla jsi na tom??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
8.7.13 12:28

@Zanet26 Já ne, ale zajímám se o to. Máš na mysli nějaké konkrétní dotazy, nebo prostě jen chceš číst zkušenosti jiných? V těch dvou diskusích je toho celkem dost, můžeš kdyžtak i někomu z nich napsat přímo zprávu. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1715
8.7.13 13:02
@Litta píše:
@Zanet26 Já ne, ale zajímám se o to. Máš na mysli nějaké konkrétní dotazy, nebo prostě jen chceš číst zkušenosti jiných? V těch dvou diskusích je toho celkem dost, můžeš kdyžtak i někomu z nich napsat přímo zprávu. ;)

Jojo, tozkusím, děkuji :D Zajímá mě to..taky sem někde četla, že jim utekl 1 Downz 8mi..myslíš, že je to opravdu spolehlivé??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
8.7.13 13:12

@Zanet26 Ano, myslím, že v dnešní době to již velmi spolehlivé je, sami uvádějí přes 99%, takže netuším, kde jsi vzala 1 z 8. :nevim: Zrovna Down je velmi snadno zjistitelný, neboť jde o přebývající chromozom, což je při těchto metodách takřka nepřehlédnutelné. Jediné riziko, které mě napadá, by bylo v případě, že by se zaměnily buňky plodu s mateřskými. To se teoreticky asi může stát, pokud je plod ženského pohlaví jako matka, ale myslím, že na toto funguje nějaká kontrola a nestává se to, už vůbec ne běžně. A pokusím se zjistit, zda a jak se tohle zajišťuje.
Vzhledem k tomu, že odpadá riziko potratu či jiných komplikací, které jsou u amniocentézy, je tohle dle mého názoru jasná volba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1715
8.7.13 14:20
@Litta píše:
@Zanet26 Ano, myslím, že v dnešní době to již velmi spolehlivé je, sami uvádějí přes 99%, takže netuším, kde jsi vzala 1 z 8. :nevim: Zrovna Down je velmi snadno zjistitelný, neboť jde o přebývající chromozom, což je při těchto metodách takřka nepřehlédnutelné. Jediné riziko, které mě napadá, by bylo v případě, že by se zaměnily buňky plodu s mateřskými. To se teoreticky asi může stát, pokud je plod ženského pohlaví jako matka, ale myslím, že na toto funguje nějaká kontrola a nestává se to, už vůbec ne běžně. A pokusím se zjistit, zda a jak se tohle zajišťuje.
Vzhledem k tomu, že odpadá riziko potratu či jiných komplikací, které jsou u amniocentézy, je tohle dle mého názoru jasná volba.

Já se o tom snažím zjistit co nejvíce..je ale pravda, že se o tom vůbec moc nemluví, doktorka na genetice v Brně byla až skoro uražená, že se jí na to ptám-podotýkám, že to bylo ve státní nemocnici..a můj doktor je taky pro plodovku, já osobně z toho mám ale hodně strach..divím se, že v dnešní době se dělá plodovka každé druhé jak na běžícím páse, na co jsou teda UTZ.. :nevim: z toho se taky Down trochu pozná..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
8.7.13 14:26

@Zanet26 Ultrazvuk je jen takové prvotní zjištění, amniocentéza nebo Prenascan je pak jisté potvrzení.
To mě trochu zaráží, že se o něm ještě moc nemluví, přesně takové obavy jsem měla, když to k nám přišlo. Asi mají za amniocentézu víc bodů od pojišťovny, co naděláš… :roll:
Rozhodně bych šla raději na tohle než rovnou na plodovku. Pokud ty peníze máte, stojí to za to. Na plodovku se pak dá jít vždycky, ale nevidím důvod, pokud by se u někoho potvrdily obavy již z krve. Nedávno mě někdo uklidnil tím, že mu Dr. sám toto vyšetření nabízel, tak teď jsem bohužel opět zklamaná. :|
Každopádně držím palce, ať je všechno OK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12743
8.7.13 14:29

@Zanet26 já bych tedy taky volila Prenascan než plodovku. držím palce ať to u vás dopadne všechno na výbornou :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1715
8.7.13 15:16
@Litta píše:
@Zanet26 Ultrazvuk je jen takové prvotní zjištění, amniocentéza nebo Prenascan je pak jisté potvrzení.
To mě trochu zaráží, že se o něm ještě moc nemluví, přesně takové obavy jsem měla, když to k nám přišlo. Asi mají za amniocentézu víc bodů od pojišťovny, co naděláš… :roll:
Rozhodně bych šla raději na tohle než rovnou na plodovku. Pokud ty peníze máte, stojí to za to. Na plodovku se pak dá jít vždycky, ale nevidím důvod, pokud by se u někoho potvrdily obavy již z krve. Nedávno mě někdo uklidnil tím, že mu Dr. sám toto vyšetření nabízel, tak teď jsem bohužel opět zklamaná. :|
Každopádně držím palce, ať je všechno OK.

Děkuju moc :) A Ty jsi nějaká doktorka nebo tak??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1715
8.7.13 15:16
@paola white píše:
@Zanet26 já bych tedy taky volila Prenascan než plodovku. držím palce ať to u vás dopadne všechno na výbornou :hug:

Děkuju moc :) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
8.7.13 15:51

@Zanet26 Medička, ale chci dát přednost vědě a více se specializovat na témata, která mě zajímají, před celodenním a celonočním učením se telefonních seznamů o věcech, na které mám odlišný názor než západní medicína, takže plánuji útěk a studium čisté biologie (genetika, molekulární biologie, embryologie,…), abych se mohla dříve, snadněji a o hodně příjemněji dostat k vytouženému. ;) Také jsem tam hodně vystřízlivěla a lékařům příliš nevěřím.

Příspěvek upraven 08.07.13 v 16:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1715
8.7.13 15:54
@Litta píše:
@Zanet26 Medička, ale chci dát přednost vědě a více se specializovat na témata, která mě zajímají, před celodenním a celonočním učením se telefonních seznamů o věcech, na které mám odlišný názor než západní medicína, takže plánuji útěk a studium čisté biologie (genetika, molekulární biologie, ebryologie,…), abych se mohla dříve, snadněji a o hodně příjemněji dostat k vytouženému. ;) Také jsem tam hodně vystřízlivěla a lékařům příliš nevěřím.

No, já už taky hodně přestávám věřit doktorům :,( Je to ale hodně smutný..Ty osobně znáš někoho kdo na tom testu byl??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14637
8.7.13 16:02

@Zanet26 Osobně zatím ne; když se z rodiny někdo rozhodoval, ještě to u nás nebylo možné. Ale po informování by si dnes prý také vybrali toto neinvazivní vyšetření, i za poněkud vyšší cenu, která může zatím leckoho odradit.
Já zkrátka u amnio vidím jen ta rizika, proto je to pro mě jasně vyřešené a možnost geneticky vyšetřit dítě přes krev matky mi připadá geniální. Asi proto, že si člověk lépe uvědomí, jak buňky plodu přímo prochází matkou, usazují se dle studií i v jejím mozku, prostě naprosté propojení. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
405
8.7.13 16:21

Ahoj, já mám bohužel s Prenascanem negativní zkušenost. Prvosemestrální screening mně vyšel v pořádku, ale vzhledem k věku mě na genetice pořád cpali do amniocentézy. Tak jsem si zvolila Prenascan a vyšel pozitivní na Patauův syndrom. I doktor byl z toho překvapený, protože zrovna tenhle syndrom se vždy odhalí ultrazvukem a tam nic nebylo, ale pro ověření mi nezbývalo nic jiného než podstoupit amniocentézu. Naštěstí mimčo bylo úplně v pořádku. Takže plodovce jsem se nakonec stejně nevyhnula a ještě jsem si za 14 tisíc pořídila šílený nervy (ty peníze mi nakonec tedy vrátili). Na druhé straně doktor pak tvrdil, že u Downova syndromu je Prenascan srovnatelný s plodovkou a že u těch ostatních dvou se používá teprve krátce, takže může být nepřesný (jenže v jejich materiálech je i u těchto syndromů spolehlivost skoro 99%, tak nevím).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.