Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Ne_Prenascan Píšeš, že ti tam vyšlo podezření na Turnerův syndrom. Oni dělají i pohlavní chromozomy?
Nalez prenascanu bylo podezreni na abnormalitu u pohlavniho chromozomu - monozomie X, AMC to vyvratila…vadi me o sobe ze tvrdi, ze jsou uspesni v 95 %. Kdyz si clovek projede net, tak zjisti, ze ty neinvazivni testy proste nemuzou mit takovou spolehlivost - hlavne v USA je to velmi diskutovane tema a falesne pozitivnich nalezu je tam velke mnozstvi (u nas asi tim, ze to neni tak rozsirene a je to relativne drahe, tak clovek tezko hleda informace)
@Ne_Prenascan píše:
Nalez prenascanu bylo podezreni na abnormalitu u pohlavniho chromozomu - monozomie X, AMC to vyvratila…vadi me o sobe ze tvrdi, ze jsou uspesni v 95 %. Kdyz si clovek projede net, tak zjisti, ze ty neinvazivni testy proste nemuzou mit takovou spolehlivost - hlavne v USA je to velmi diskutovane tema a falesne pozitivnich nalezu je tam velke mnozstvi (u nas asi tim, ze to neni tak rozsirene a je to relativne drahe, tak clovek tezko hleda informace)
Ale 95% znamená, že se prostě v jednom případě z dvaceti spletou.
Tak nevím, co se rozčiluješ, tos věděla dopředu, ne?
Nechala jsem si to dělat kvůli podezření na DS, tam je ta spolehlivost 99,91, to už je mnohem víc. Ale počítala jsem s tím rizikem falešně pozitivního nebo negativního výsledku. ![]()
Takže se ptám znova: Oni dělají i pohlavní chromozomy? Na stránkách pořád uvádějí jen DS, Edwardsův a Patauův syndrom.
Ano. Nevím ale zda to dělají automaticky nebo zda jen pripadech, kdy si zaškrtneš, ze chces znát pohlaví, my si to zaškrtli…
Já se „nerozčiluju“ - jen chci sdělit svoji zkušenost a to, že se domnívám, že by udělali lépe, pokud by ty jejich údajná „procenta spolehlivosti“ nepublikovali a proste jen napsali, ze jako kazde vysetreni je tu moznost falesne pozitivniho i falesne negativniho vysledku. Je-li to nová metoda, musí lékaři počítat s tím, že výsledky třeba nebudou tak spolehlivé, jak jim dosud ukázaly laboratorní podmínky. Vždyť o tripple testech se taky před roky říkalo jak jsou spolehlivé a teď už se z duvodu vysokého procenta nespolehlivosti vůbec nedělají! Kolik ženskejch si kvůli těm Tripple testům taky prošlo peklem…
@Ne_Prenascan tak pohlaví před rokem ještě neurčovali. Ale to, co se ti stalo, přece jejich procenta spolehlivosti vůbec nevylučuje. Netvrdili, že je to stoprocentní, u toho Turnerova syndromu uváděli přece 95%, jak píšeš, prostě ses trefila do toho jednoho případu z dvaceti, bohužel.
Jo a já osobně bych na amnio kvůli Turnerovu syndromu vůbec nešla, nebyl by to pro nás důvod k interrupci.
Ahoj holky, už tu dlouho nikdo nebyl ![]()
já jsem nyní v situaci, kdy půjdu asi na Prenascan. Byla jsem dnes na genetice, je mi 37 a výsledky screeningu i Tripple testů jsou takové hraniční, prý v šedé zóně, odběr plodovky odmítám a paní doktorka se mnou souhlasila, počkala by prý na velký UTZ ve 20tt. Ale Prenascan se prý může dělat jen do 19tt ![]()
Ahoj. Když vidím, co máš za sebou, je to nejlepší rozhodnutí. Myslím, že není ohraničena doba, ale logicky, je dobré jej udělat do týdne, kdy ještě můžeš z důvodu vývojové vady podstoupit interrupci.
Přeji hodně štěstí. Sama jsem ho podstoupila a vše ok.
Bab.
@Babetta moc děkuju! Asi už přestanu řešit, jestli to opravdu musím podstoupit a prostě si řeknu, že těch 14tis. za to stojí a budu doufat, že bude také vše OK jako u vás ![]()
@milinka Z velkého screenengu jsme měla pozitivní výsledek. 1:72 na Downa. Byly to nervy, fuj, ještě teď když si na to vzpomenu. Mělo to trvat měsíc, ale do tří týdnů jsem měla výsledek, nic nenašli. Malý se narodil, teď má 10 měsíců a je čiperka!
Jsou to velké peníze, ale nechtěla jsem riskovat, také mám hodně po třicítce ![]()
Ať vše dobře dopadne ![]()
Bab.
@milinka jsem stejne,,mlada, jako ty a screening vysel hranicni, proto jsem se rozhodla pro Prenascan a vysel ok. Ty penize za to stoji, plodovky jsem se bala.
@Babetta já mám screening 1:391 a tak mě dr. vzal ještě krev na Tripple testy a ty vyšly 1:220. Genetička se mnou souhlasila, že plodovka ne a pro jistotu tedy jedině Prenascan. No popravdě si vůbec neumím představit, že by to vyšlo blbě a já se teď musela prcka vzdát ![]()
@maca36 díky moc, tak jsem na tom úplně stejně. Jdu prostě do toho.
@milinka neboj vse dopadnne dobre, ty hodnoty jsou vyssi i diky nasemu veku…
Taky mame broucka po IVF ![]()
Hodne stesticka preju
@maca36 jo jo, to jsem se stihla pohádat s manžou. Prý kdyby věděl co všechno to obnáší, už by do dalších IVF nešel. Že nám měli rovnou říct, ať se v našem věku na to vykašlem a tak. Jůůůů, ty máš krásně čerstvého mimíska, tak moc gratuluju!!!
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.