Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, je mi čerstvě 36, na 1. screeningu mi vyšlo riziko DS 1:6.400 a doktor mi s ohledem na věk řekl, že kdybych byla jeho dcera, poslal by mě na Prenascan. Věk je jediný rizikový faktor, jinak nemám žádné problémy a všechny výsledky bez problémů. Co si o tom myslíte? Máte některá zkušenosti? Díky moc
Zalezi velmi na UZ. Ja na Prenascanu byla dvakrat, pro jistotu. Jednou vysledky screeningu mebyly optimalni, po druhe kvuli veku, je mi jako Tobe. Ale ja jsem hodne uzkostliva a chtela jsem byt pripravena a mit prehled. Pokud je UZ v poradku, tak to nutnost podle me rozhodne neni. Zalezi na Tve povaze, jak hodne jdes na jistotu, co bys delala, kdyby miminko DS melo atd. Obecna rada neexistuje.
@BloomingGorgeous Díky moc za odpověď, já si nějak vnitřně říkám, že je miminko v pořádku a navíc jako věřící bych měla s potratem stejně velký morální problém, takže to asi nechám na osudu.
Pokud ti takto krásně vyšel NT screening, na sonu nejsou žádné změny, tak já soobně bych už do Prenascanu asi taky nešla…Jakože pokud nevíš, co s penězi, tak proč ne, miminko tím nijak neohrozíš a budeš mít další údaj, ale nemyslím, že je to ve tvém případě úplná nutnost
Miminko je určitě v pořádku a moc přeji krásný a klidný průběh zbytku těhotesntví.
NT mi vyšel pěkně, přesto jsem byla úzkostlitvá a šla do Panoramy (dokáže prý vyselektoval DNA plodu, což prý ostatní testy neumí, a tak se může stát, že se testuje DNA matky a ne plodu) - výsledky dopadly OK a jsem trošku klidnější. Šla jsem také kvůli věku, i když nikdo z lékařů mi to přímo nedoporučoval. Druhý ultrazvuk ještě nemám, tam se může ještě leccos pokazit a všechny testy byly nanic
Koneckonců pokazit se může něco i později, nebo po narození, nebo při dalším vývoji…
Holt ten klid a jistotu nebudeme mít stejně nikdy.
Tak moje kamaradka prvotrimestralni screening ok, UZ vyborny. Z duvodu veku sla na Prenascan a vysel Down.. plodovka to pak uz jen potvrdila. Takze jde skutecne o to, jak velkou miru (ne)jistoty chces mit…
1:6400, čtu to správně? To je lepší výsledek, než jsem měla já ve třiceti letech
Když jsem teď čekala syna, tak se při screeningu zohledňovalo, že v předchozím těhotenství se vyskytl Downův syndrom a i tak mi výsledek vyšel cca 1:5000. Samozřejmě pokud u tebe nejsou problém finance, tak na ten krevní test klidně jdi, ale já bych s takovým výsledkem byla absolutně klidná ![]()
@Anonymní píše:
@BloomingGorgeous Díky moc za odpověď, já si nějak vnitřně říkám, že je miminko v pořádku a navíc jako věřící bych měla s potratem stejně velký morální problém, takže to asi nechám na osudu.
V tom pripade to za nutny nepovazuju. Dulezity je ten UZ a aby byl proveden na kvalitnim pracovisti. Ja bych mela s potratem taky problem, respektive doted nevim, co bychom byvali delali. Nastesti bylo vse v poradku a uz nechci ani pokoust osud s tretim.
Ahoj holky, screening mi vyšel pozitivní 21: 1:79, UZ je ale v naprostém pořádku a sijove projasneni 1,6. Věk 33 let. Dostala jsem na výběr plodovku nebo prenascan. Rozhodla jsem se pro prenascan. Za dva dny jdu na odběr, chci jen jakési ujištění a podporu, že v tom nejsem třeba sama a že s tím má některá z vás zkušenost. Mám strach ale snažím se myslet pozitivně🙂
@Gabira Mě vyšlo podobné riziko na Downa. Jela jsem na speciální kliniku do Hloubětína,kde udělali ještě jeden podrobný USG,přepočítali riziko a najednou bylo 1:2600. Šíjové projasnění máš o.k, ultrazvuk taky,proč tě tak stresují ? Jestli kvůli jedné ze dvou hodnot v krvi,tak to je hodně ovlivněno věkem - vše nad 30 let háže v programu pro výpočet rizika šílený hodnoty. Když jsme jeli na tu kliniku,tak jsem také uvažovala o Prenascanu (byla jsem 13+6tt a týden před mi odkrvácel masivně hematom). plodovky jsem se hrozně bála choriových klků taky. Nakonec nebylo přeba vůbec ničeho jen ten ultrazvuk. Dali ti doktoři více informací?
@Gabira já byla před měsícem, vše v pohodě. Divím se, že čekáš na odběr, ten mi udělali hned. U nás ve městě to dělá i laboratoř, je to jako když jdeš na hcg jako samoplátce. Prostě přijdeš a naberou. Ale tak 2 dny, to je už jedno. Výsledky byly za méně než 2 týdny, mimčo ok, výsledky mi řekli po telefonu, i pohlaví. Má to spolehlivost srovnatelnou s AMC. A pojišťovna na to celkem přidá, mám OZP.
Ale peníze vem čert, hlavně vědět to zdraví miminka .. držím ti palce
Na plodovku bych šla jen pro potvrzení vady. Dobrovolně už nikdy ![]()
Načítámm citovaní příspěvek, Čekejte prosím…
Omlouvám se, zlobí mi net ![]()
Holky, co jste na tom prenascanu byly, kolik se za něj platí?
Taky o něm uvažuji. Vyšlo mi vysoké HCG v tripplech. Zítra mne čeká velký utz, tak se modlím,aby bylo vše ok.
Všem držím palce
@Virgina123 12500 Ale pojišťovna na to trochu dá, záleží, jakou máš
Vysoké hcg v tripplech, to bych se zas tak nezneklidňovala. Tripply se divím, že ještě někdo dělá. Jak ti vyšel screening v 1.trimestru?
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Ahoj holky! ¨
Mám hrozný strach…
prosím vás, kterým vyšel pozitivní prenascan nebo obdobný test a ten byl pak vyvrácen plodovkou nebo klky, jak poté pokračovalo těhotesntví? NIPT (tedy obdoba prenascanu) mi vyšel pozitivní a teď čekám na výsledky odběrů choriových a klků a strašně moc a moc doufám, ale jak jsem pochopila od genetičky, tak on by vlastně nevyšel „falešně pozitivní“, ale znamenalo by to, že ten problém není v miminku, ale v placentě. A ta pak nepracuje úplně správně a miminka se rodi maličká nebo přicházejí na svět dřív, moc by mne zajímaly vaše zkušenosti, děkuji