Prosím o rady ohledně kojení

Anonymní
24.5.18 20:52

prosím o rady ohledně kojení

Ahoj, mám pár nejasností ohledně kojení. mohl by mi to někdo prosím objasnit?

1. lze na základě toho, že když kojím tak z druhého prsu mi ukápne pár kapek, usoudit, že mám dostatek mléka?

2)v jednom prsu mám pomalejší tok mléka, jak prosím mám ten tok zvýšit? 3)jak poznám, že mám málo mléka nebo o mléko přicházím když dítě vypadá spokojeně? 4)je možné, že mám ucpané nějaké kanálky a proto kojení trvá déle? nic mě nebolí, žádné problémy nemám

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6499
24.5.18 20:54

:hug: Tolik to neřeš. Koj, jak to vyhovuje vám oběma a poslouchej svůj instinkt, Bude to dobrý, uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.5.18 20:57

Ještě jedna otázka:lze zvýšit laktaci společným spaním s miminkem, když kojím v noci jen 1× protože dcera spí? nebo pouze společné spaní nepomůže?

• Citovat
  • Upravit
3HE
22413
24.5.18 21:03
@Anonymní píše:
Ještě jedna otázka:lze zvýšit laktaci společným spaním s miminkem, když kojím v noci jen 1× protože dcera spí? nebo pouze společné spaní nepomůže?

kolik je dceři?

uričtě má vliv i společné spaní, ale sání má vliv větší. Pokud ale dítě dobře prospívá, nekříčí hlady, tak je asi vše v pořádku.

Nebo máš pocit, že máš málo mléka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4464
24.5.18 21:03

Pokud je dcera spokojená, jak píšeš, tak to neřeš. Mléka más asi dost. Buď ráda, že ti dítě spí a nevymýšlej :mrgreen: Jinak pro zrychlení toku mléka prsa jedině před kojením nahřát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3145
24.5.18 21:04

Množství mléka lze odvozovat z přibírání dítěte. Tok mléka lze ovlivnit polohou, nahřátím prsu a celkovým navozením pohody a uvolnění. Pokud bys z ničeho nic přišla o mléko, což bys byla dost rarita a zřejmě by to bylo důsledkem třeba opravdu vysokých horeček nebo totální dehydratace, dítě přestane čůrat, nebo bude čůrat jen trošku hustě tmavě moci. Ucpání kanálků doprovází městnání mléka, vznik zatvrdlin, bolest prsu a následně zánět prsu. To by sis všimla.

Nejzásadnější pro kojení je klid a zdravá sebedůvěra. Já tohle všechno u prvního absolutně naresila, nacpala jsem mu prso, přibíral kilo měsíčně, nebyl důvod se v tom pitvat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
24.5.18 21:07

Tok mléka se dá zvýšit tím, že se prso před kojením nahřeje, pak se rukou trochu odstříká - a tím se aktivuje spouštěcí reflex, dítě se má přikládat na odstříkaný dvorec a tímto i změklý dvorec. Dítě pak vcucne více dvorce do pusinky a vypije více mléka s menší námahou.

https://www.youtube.com/watch?… cca od druhé minuty

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.5.18 21:07

5,5 měsíců, pořád mám takový dojem, že mám málo mléka, když zmáčknu tak vyteče jen kapka, z jednoho prsu mi skoro vůbec nechce pít

• Citovat
  • Upravit
4284
24.5.18 21:09

Holky radí dobře, nepitvej se v tom, pokud je dítě spokojené. Je úplně normální, že jedno prso je větší než druhé, z jednoho to teče rychleji a z druhého pomaleji - tak holt z jednoho musí dítě sát víc než z druhého. Však taky jednou vypije víc, jindy méně - nesnaž se dítko tabulkovat a chtít absolutní přesnosti na miligramy a mililitry za minutu - v tom to přece není :kytka: Užívej si pohodové mimčo, rychle to uteče :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
24.5.18 21:10
@Anonymní píše:
5,5 měsíců, pořád mám takový dojem, že mám málo mléka, když zmáčknu tak vyteče jen kapka, z jednoho prsu mi skoro vůbec nechce pít

to prso, ze kterého nechce pít - nahřívat, odstříknout dvorec… přikládat na měkký dvorec a zkusit jinou polohu. Začínej pár dní kojení tím prsem, ze kterého nechce pít.. dvorec ale musí být měkký, aby se povedlo dobře přisát a nahřáté prso, aby to hezky teklo. Jen teplo pomůže zrychlit tok mléka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.5.18 21:11

Nevíte, kolik má dítě v tomhle věku týdně přibírat? dcera doposud přibírala kolem 150 g týdně, takže žádná sláva. Je dost dlouhá a hubená :?

• Citovat
  • Upravit
4464
24.5.18 21:15
@Anonymní píše:
Nevíte, kolik má dítě v tomhle věku týdně přibírat? dcera doposud přibírala kolem 150 g týdně, takže žádná sláva. Je dost dlouhá a hubená :?

Pokud to pediatr nekomentuje, tak to asi stačí. Já mám obě děcka hubeňoury od mimin. Mladší měla v roce snad jen 8 kg, to mají některá miminka v 5 měsících. Klid, když je spokojená, nic jí nechybí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
24.5.18 21:16

Kdyžž zmáčkneš, vyteče jen kapka– záleží na tom, jak mačkáš.

jestli dítě přibírá tak akorát a chová se spokojeně, asi je to vše v pořádku. Můžeš ale zkusit to, co jsem už napsala… teplo, odstříknutý dvorec, změna polohy kojení..

a kojit takto - nechat vypít jedno celé prso, potom odříhnout a přiložit k druhému prsu.. další kojení začínat tím prsem, které jsi předtím dávala jako druhé.. a postup stejný. Tohle je běžný způsob kojení po celou dobu. Je tím zajištěn optimální odběr mléka a následně i optimální tvorba.

ale te%d bych pár dní začínala kojení jen tím horším prsem…a nahřát ho, odstříknout.. piřpravit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.5.18 21:23

A jak poznám, že je to prso vypité? prsa se mi už nenalévají a i když mi dcera z jednoho pije a pak přestane, vymáčknu kapku, ale přesto jí přehodím na druhé

• Citovat
  • Upravit
3145
24.5.18 21:25
@Anonymní píše:
Nevíte, kolik má dítě v tomhle věku týdně přibírat? dcera doposud přibírala kolem 150 g týdně, takže žádná sláva. Je dost dlouhá a hubená :?

Dítě se má držet stále na stejném percentilu, určitě jsi dostala knížku s růstovými grafy. To, že je dítě třeba na 10. percentilu je v pořádku, pokud se na něj najednou nepropadne třeba z 50.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová