Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já si tedy nemyslím, že lhal, že neumí česky, mám kamarádku v Anglii už nějakých 5 let, sem moc nejezdí a tam nyní studuje, tedy češtinu nepoužívá a letos v létě, když tady byla, měla opravdu problémy s tím, že jí spoustu slov vypadávalo nebo je už neuměla použít. A nejhorší bylo čtení
Bydlení super, hostitel zvláštní
a jídlo mě neoslovilo..ale vypadá to na dobrou partu.
Dneska jsme nestihla,byli jsme na návštěvě..Jdu si to hned pustit..
ahoj, prostřeno sleduju, dneska se mi to líbilo, bylo to jiné než jindy.
A nejvíc mě pobavila igelitka LIDL ![]()
Teď jsem se dodívala na prostřeno! Teda to je baráček
A četla jsem,že mu bude 40,tomu se mi nechce věřit
Jinak mi hrooozně moc připomíná jednoho známého,je to herec a mají stejné vyjadřování,rytmus řeči apod.
Ten dezert musel být skvělej ![]()
Viktorie Vivien píše:
Já si tedy nemyslím, že lhal, že neumí česky, mám kamarádku v Anglii už nějakých 5 let, sem moc nejezdí a tam nyní studuje, tedy češtinu nepoužívá a letos v létě, když tady byla, měla opravdu problémy s tím, že jí spoustu slov vypadávalo nebo je už neuměla použít. A nejhorší bylo čtení
Za pět let zapomenout rodný jazyk?
Mám tetu od r. 1967 v Německu, s českou komunitou se vůbec nestýká. Před revolucí přijela jednou za pár let, po revoluci k nám jezdila, a i teď ve stáří jezdí, jednou ročně. Občas napíše česky mamce dopis nebo e-mail, jinak s češtinou do styku fakt nepřijde. A i přesto mluví, čte i píše česky normálně, má jen hodně silný přízvuk. Dokonce zvládá precizně i gramatiku. Občas si na nějaké slovíčko nevzpomene, ale většinou to není z běžné mluvy nebo se u nás v přímém překladu takto nepoužívá. To ale po 44 letech považuji za normální.
Omlouvám se za OT, ale přijde mi hrozně zvláštní, jak dneska hodně Čechů, co žijí pár let v cizině, zapomíná češtinu. Spíš než zvláštní mi to přijde směšné ![]()
strace píše:Viktorie Vivien píše:
Já si tedy nemyslím, že lhal, že neumí česky, mám kamarádku v Anglii už nějakých 5 let, sem moc nejezdí a tam nyní studuje, tedy češtinu nepoužívá a letos v létě, když tady byla, měla opravdu problémy s tím, že jí spoustu slov vypadávalo nebo je už neuměla použít. A nejhorší bylo čteníZa pět let zapomenout rodný jazyk?
Mám tetu od r. 1967 v Německu, s českou komunitou se vůbec nestýká. Před revolucí přijela jednou za pár let, po revoluci k nám jezdila, a i teď ve stáří jezdí, jednou ročně. Občas napíše česky mamce dopis nebo e-mail, jinak s češtinou do styku fakt nepřijde. A i přesto mluví, čte i píše česky normálně, má jen hodně silný přízvuk. Dokonce zvládá precizně i gramatiku. Občas si na nějaké slovíčko nevzpomene, ale většinou to není z běžné mluvy nebo se u nás v přímém překladu takto nepoužívá. To ale po 44 letech považuji za normální.
Omlouvám se za OT, ale přijde mi hrozně zvláštní, jak dneska hodně Čechů, co žijí pár let v cizině, zapomíná češtinu. Spíš než zvláštní mi to přijde směšné
Souhlasím…jednou jsem mluvila s holkou co bydlela dva roky v anglii a ta si nemohla vzpomenout na tolik českých slov
fakt trapné! A můj brácha žije v USA cca 15let a mluví naprosto normálně česky…Akorát když je nějaké slovo které se u nás říká anglicky (třeba hamburger) tak ho vysloví s americkou výslovností. Nebo si nemohl vzpomenout na to co je salmon (losos),protože se tady v době kdy tu ještě byl tak normálně nejedl.
Tak Vám nevím
![]()
Podle sebe soudit nemohu, takže mohu jen spekulovat o tom, jestli to možné je nebo není ![]()
Mě to v létě také překvapilo… ale její slovní zásoba českých slov byla opravdu malá
![]()
Tak já jsem měla problém s češtinou i jen po půl roce Irsku, přiletěla jsem zpátky a nebyla jsem schopná se vyjádřit co vlastně chci, pořád jsem do toho pletla anglická slova ![]()
Tak mě přijde normální sem tam nahradit český slovo anglickým, člověk než to v té hlavě na plno přepne zpět do rodnýho jazyku…ale teda přijet po roce ze zahraničí a mluvit česky s totálním anglickým (ještě lépe americkým) přízvukem mě fakt rozesmívá až k nasranosti
![]()
RyBANA píše:
Tak mě přijde normální sem tam nahradit český slovo anglickým, člověk než to v té hlavě na plno přepne zpět do rodnýho jazyku…ale teda přijet po roce ze zahraničí a mluvit česky s totálním anglickým (ještě lépe americkým) přízvukem mě fakt rozesmívá až k nasranosti![]()
No přesně tak…Kdo tam žije 20let,je logické,že si na něco hned nevzpomene…Ale když někdo po roce neumí česky,to je fakt smutné! Já jsem taková dost vlastenka a nerada bych aby čeština zanikla…i když tomu jaksi nezabráním…ale to už tady asi nebudu. Jinak se teda ale těším na dnešní díl-ta blondýnka se mi zdá,že trochu kouká po tom businessmanovi
![]()
Ahoj holky, taky velmi ráda sleduju prostřeno a především jsem ráda že jsem našla tuhle diskuzi
někdy u toho dost zuřim a tady se budu moci vypsat
včerejší prostřeno se mi moc líbilo hlavně obchody v austrálili a světoznámí vietnamci ![]()
Mates26 píše:
Ahoj holky, taky velmi ráda sleduju prostřeno a především jsem ráda že jsem našla tuhle diskuziněkdy u toho dost zuřim a tady se budu moci vypsat
včerejší prostřeno se mi moc líbilo hlavně obchody v austrálili a světoznámí vietnamci
Jé,to je pěkná profilovka.-)!!! To není fotomontáž,že? ![]()
Brokianaa píše:Mates26 píše:Jé,to je pěkná profilovka.-)!!! To není fotomontáž,že?
Ahoj holky, taky velmi ráda sleduju prostřeno a především jsem ráda že jsem našla tuhle diskuziněkdy u toho dost zuřim a tady se budu moci vypsat
včerejší prostřeno se mi moc líbilo hlavně obchody v austrálili a světoznámí vietnamci
Broki myslíš profilovou fotku? Né tak ta neni opravdová
mimčo ještě bohužel nemáme ![]()