Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Zázrakyjsou píše:
@wokin ano, řekli, že to je riziko. Ale jsem měla několik operace. Možné, že s endometriozou 1-2 stupně mimo vaječníky to půjde.
Hmmm, já měla také na vajecnicich
Tak to jsem dost zklamaná…Jinde jste konzultace nezkoušela?
@wokin za poslední měsíc jsem měla 4 konzultace. Jeden doktor v Caru v praze byl strašně arogantní, řekl, že ani nebude dělat ultrazvuk, že 100% v tom cyklu žádná ovulace nebude a ať jdu rovnou do DV. Pak jsem objednala do jiného caru a tam zjistili, že ovulace proběhla 😅 takže jsem zůstala v tom CARu. Oni nedávají hodně naději, ale alespoň nejsou proti to zkoušet pokud na to mám nervy a peníze 😀 😀 ale teď chci dělat transfer po 3 dnu, takže 4ty nebo 5ty. Vím, že v 90% případu v nativu dělají transfer na 3 d po odběru. Ale problém je v tom, že prave v 3 den podstatný počet embryí se zastavuje v rozvoje. A pak není jasná příčina neúspěchu, jestli je to tou kvalitou embryí nebo endometriozou.
Ohledně doporučení: několik doktoru doporučili Inositol. Prý někdy to pomáhá zlepšit kvalitu vajíček. A ještě ohledně FSH. To také má vliv. Prý, jestli je větší než 15 v tomto cyklu, to moc nastimulovat nejde. V mém přípravě pomáhá užívání estrogenu v cyklu před minimalkou. Třeba estrofem. To snižuje FSH, a ovulace pak n následujícím cyklu většinou je. Ale.. estrogen má špatný vliv i na endometriózu. Takže musí se to sledovat.
@Zázrakyjsou Já jsem za poslední rok chodila pořád jen na nativy, ale nic z toho nebylo. Teď mám bohužel už hodně vysoké fsh, temer nulove amh, diagnóza predcasne selhani vajecniku:( Aktuálně mi i vypadla menstruace, tak jsem chtěla zkusit ještě to prp, jestli by to vaječníky nabudilo. A to že to tedy nedělají u endometriozy mě teda mrzí, možná se zkusím ještě zeptat na jiné klinice…? A ten estrogen vám dávají před minimalkou na jaké klinice a v jakem leku? Mě připadá, že na mě klinice se o moc nesnaží… Inositol beru dlouhodobe a změnu jsem nezaznamenala, dokonce teď v nějaké diskusi byla informace, že se tím ještě snižuje amh ![]()
@wokin Ted chodím do Ferticare v Praze. O estrogen jsem požádala sama, před několika lety jsem už měla velmi nízký amh - 0,14 Ale během stimulace se podařilo odebrat 5 oocitu a z toho 3 oplodněných vajíčka. A právě před tím snižováli FSH pomoci estrogenu. A pak obrovské dávky hormonu a výsledek 5 folikulů k odběru. Tady při nízkém amh vždy dělají jen minimálky a nativy. Jako estrogen teď beru femaru. 2 nebo 3 krát denně. Měsicky je možná vyvolat. Pak zkusit zmenšit ten FSH a se podívat 3 dc jestli nějaké antralni folikuly budou.
Osobně mám takový pocit, že organizmus se stará bojovat s emdometriózou a prave proto se snižují estrogen a je předčasné selhání vaječníku ((( osobně jsem emdometriozu na vaječnikach neměla, odebraly 2 cysty, ale byly folikularni.. no a pak se razantně snížil ten AMH. Takže ta operace byla strašná chyba. Ale i kvůli endometrioze mimo vaječníky a provedené laporoskopii už to PRP udělat nechtějí. Ale určitě zkus jinou kliniku, možné že mají jiný názor.
@wokin institutobernabeu - klinika ve Španělsku, kde jsem brala konzultace.
@Zázrakyjsou A to snižování fsh léky probíhalo prosím jak dlouho? Jaký lekar ti tuhle léčbu udělal v tom Ferticare? Mě právě řekli, že už mi menstruaci nevyvolají, protože není z čeho…nízká sliznice, to právě souvisí s tím, že chybí estrogen.
@wokin pan doktor Drbohlav. Ten estrofem jsem brala par týdne. A té nativy byly bez úspěchu z jakého důvodu: žádná ovulaca nebo nebylo vajíček?
@Zázrakyjsou Děkuji. Vajíčko bylo, ale nějak asi nebylo kvalitní, buď se neoplodnilo nebo se pak přestalo embryo vyvíjet, že nedošlo ani do 3. dne. Resp. Měla jsem dva transfery, ale jeden biochemicke a druhý nic…
@wokin dle mého názoru to, že vajíčka byly už je super. Stačí jen jedno, ale musí byt kvalitní. Myslím, že to je hlavní problém s nízkým AMH. To samé vajíčko určitě musí byt, ale velmi dlouho trvá, než se to “najde”. Protože ta stimulace nefunguje a nemohou s nás dostat 10 folikilů jak v ostatních případech. Zkus vyvolat měsíčky a nasadit ten estrofem.