Průhledné mléko, slabé?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34322
31.12.19 00:45
@warita píše:
@Hoa Mai neni to uplne pravda, co rikas ohledne kvality mleka.

I u chovneho dobytka jsou dost rozdily mezi kravami a mlekem, ktere davaji. V mlekarne to je jedno, protoze tam se doveze vsechno, co se nadojilo v kravine, smicha se to a hotovo. Kdyz mas ale mensi statek a treba jenom jednu kravu nebo dve, tak uz mas porovnani.

Manzel je ze statku a rikal, ze kazda krava davala jine mleko. Jinak chutnalo, jiny podil tuku/proteinu. Od nekterych krav byl lepsi tvaroh, od jinych zase maslo. A je nasnade, ze stejne tak, jak jsme kazda jina po telesne strance, tak i prsa nam kazde funguji trochu jinak. Nektere zeny maji mleka na rozdavani, jine bojuji s nastartovanim laktace. Nektere zeny pri kojeni hubnou, jine nabiraji vahu. Etc etc etc

Já bych to přirovnání s kravami moc nebrala, protože i když se mléka mohou lišit, tak pro kvalitní výživu telete vyhovují všechna. Neznám jediné hříbě (u krav se přece jen nepohybuju), které by bylo podvyživené proto, že má matka špatné mléko. Pokud nějaké hříbě na tom bylo hůř, byla za tím vždy buď genetika (špatná matka nebo spojení špatných rodičů), zdravotní problém hříběte nebo matky nebo extrémně špatná výživa matek v době březosti a po porodu. Na druhou stranu si myslím, že kdyby se tihle „chcípáčci“ nadopovali nějakou umělinou (kdyby to šlo), asi by vypadali líp, ale určitě by to neznamenalo, že budou zdravější nebo v dospělosti výkonnější. Jen by prostě byli v tu chvíli hezčí.

Navíc dojné krávy pod sebou telata nemají, tudíž tele kvalitu mléka nemůže ovlivňovat. Dojí se strojově a tak, aby to stimulovalo vemeno na maximum, takže to bude hodně zkreslené i tím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
31.12.19 08:42

@Lucie_Sx mluvila jsem o malem rodinem statku, kde se krava doji rucne.

Jinak samozrejme ty rozdily v mleku jsou a existuji i u cloveka.

A ze se upravuje sklatba mleka podle potreb ditete, to povazuju za nepodlozeny ale velmi rozsireny mytus, stejne tak jako mnohe jine udajne benefity MM. Ale o tom nediskutujme, to nema smysl. Vim, ze se neshodneme, jenom si navzajem pocuchame nervy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
31.12.19 09:54
@Anonymní píše:
@Tiger-lily to je možná nas případ, kojila jsem z jednoho, teklo bílé. Dala jsem ji na druhé, a teklo průhledné.

Možná tvoje dítě tolik nevypije, zkus trochu nejdřív odstříkat a pak nechat dlouho přisáté. Dostane se tak víc k výživnějšímu mléku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
31.12.19 10:01

@warita @Hoa Mai Tady ale nejde o nějakou statistiku, ale o to, že zakladatelka by se měla poradit o způsobu kojení, vysledovat si, jak dítě pije, jak přibírá a podle toho se zařídit. Jasně, že když je s kojením problém, tak je na místě dát UM, ale takové ty řeči jako mám mléko světlé, takže je slabé a nemůžu kojit, to je fakt mimo.
Co se týká třeba váhy dítěte, moje kojené děti měly v roce přes 12 kg. Že někdo je kojený a imunitu má špatnou, to se stává, statisticky ale kojené děti mají lepší imunitu. A jak jsem psala, taky jsem byla kojená (v té době divné) a byla jsem drobná a moje děti v prvním roce života byli hrozní bumbrlíci. Teď jsou to svalnatí hubeňouři. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
31.12.19 10:47
@Tiger-lily píše:
@warita @Hoa Mai Tady ale nejde o nějakou statistiku, ale o to, že zakladatelka by se měla poradit o způsobu kojení, vysledovat si, jak dítě pije, jak přibírá a podle toho se zařídit. Jasně, že když je s kojením problém, tak je na místě dát UM, ale takové ty řeči jako mám mléko světlé, takže je slabé a nemůžu kojit, to je fakt mimo.
Co se týká třeba váhy dítěte, moje kojené děti měly v roce přes 12 kg. Že někdo je kojený a imunitu má špatnou, to se stává, statisticky ale kojené děti mají lepší imunitu. A jak jsem psala, taky jsem byla kojená (v té době divné) a byla jsem drobná a moje děti v prvním roce života byli hrozní bumbrlíci. Teď jsou to svalnatí hubeňouři. :nevim:

statisticky ano, ale ten rozdil je minimalni a projevi se opravdu jenom statisticky ve velmi velkem meritku. V beznem pozorovani je to prast jak uhod.

Anych nebyla spatne pochopena. Pokud dite zakladatelky pribira a prospiva, nevidim problem, pokracovala bych jako doposud.

Zajimalo by me ale, jak je to teda s tim prednim a zadnim mlekem. To jako ze z jednoho prsa tece rovnou to zadni mleko a z druheho predni? Nebo jak dochazi k situaci, ze z jednoho tece okamzite to zadni a z druheho nejdrive to predni a pak mozna zadni, dojde-li vubec na nej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.12.19 12:20

@warita Dle dr pribira pěkně, za 18 dnů přibrala 600g… Koukala jsem celou dobu kojení jak to dotoho kloboučku teče, a nejdřív byla opravdu taková zakalena voda.. Tak minutku, a pak bílé mléko. Takže asi něco natom předním a zadním mléku bude :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
21593
31.12.19 12:25
@Anonymní píše:
@warita Dle dr pribira pěkně, za 18 dnů přibrala 600g… Koukala jsem celou dobu kojení jak to dotoho kloboučku teče, a nejdřív byla opravdu taková zakalena voda.. Tak minutku, a pak bílé mléko. Takže asi něco natom předním a zadním mléku bude :mrgreen:

ok, tak neni co resit. At nadale pekne prospiva!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
31.12.19 17:55
@warita píše:
@Lucie_Sx mluvila jsem o malem rodinem statku, kde se krava doji rucne.

Jinak samozrejme ty rozdily v mleku jsou a existuji i u cloveka.

A ze se upravuje sklatba mleka podle potreb ditete, to povazuju za nepodlozeny ale velmi rozsireny mytus, stejne tak jako mnohe jine udajne benefity MM. Ale o tom nediskutujme, to nema smysl. Vim, ze se neshodneme, jenom si navzajem pocuchame nervy.

Ale já netvrdím, že nejsou rozdíly. Tvrdím, že i když je to mléko každé trochu jiné, tak každé z nich tomu teleti vyhovuje. Že ty rozdíly nezpůsobují zásadní „nekvalitu“, nebo jak to říct.

Že se skladba mléka upravuje podle potřeb dítěte, to přece není mýtus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
31.12.19 18:40

@warita Tys ale spatne pochopila to, co jsem psala. Ja jsem nepsala, ze vsechna mleka jsou slozenim stejna, ale ze je naprosto bezne a uplne normalni, ze mleko tece ze zacatku pruhledne a postupne houstne a ze tato jeho vlastnost nema nic spolecneho s jeho vlivem na prospivani ditete.
S tvym srovnanim s kravskym mlekem souhlasim, nicmene stejne tak, jako kazde materske mleko je jine, je i kravske mleko jine. Stejne tak jako kazde dite a ostatne kazdy clovek potrebuje jinou skladbu potravy, tak i kazde tele potrebuje jine slozeni mleka. Mimochodem, to, ze materske mleko je ovlivnovano slinami ditete, neni mytus, to je studiemi dokazany fakt. Kdyby zvireci mleko bylo pouzivano jen pro krmeni mladat, chovatele by prakticky nic neresili. Oni kvalitu mleka ale neresi kvuli mladatum, oni ji resi kvuli ekonomickemu hledisku a to uz jsme nekde uplne jinde.
Mam kamaradku, ktera ma u Pribrami rodinnou kozi farmu o cca 100 kozach a asi 20 ovcich. Jezdime se tam za nimi divat v ramci akce Poznej sveho farmare a muzu ti rict, ze kazdorocne pada nejvic dotazu na tema dokrmovani mladat. Muj svagr krmivar jim preze me dokonce posilal cenove nabidky mlecnych nahrazek jejich firmy. A kamaradka rika, ze uz ji to celkem stve, protoze za cele ty roky, co tu farmu maji, nedokrmovali jedine kuzle ani jehne umelym mlekem. Pokud byl problem a mlade neprospivalo, jako ze se to stave stejne jako u deti, dokrmuji z flasky tim, co odsajou jeho matce, pripadne nejake jine koze nebo ovci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
31.12.19 18:40
@Lucie_Sx píše: Že se skladba mléka upravuje podle potřeb dítěte, to přece není mýtus.

myslim, ze je. Jako hodne veci ohledne MM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
31.12.19 19:27
@warita píše:
myslim, ze je. Jako hodne veci ohledne MM.

Tak myslet si to můžeš, ale to neznamená, že to tak je.
A není to jenom u člověka (savců). I třeba včelí larva předává ústy krmící včele feromony, které ji informují, jak jí má upravit stravu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35438
1.1.20 19:49

@warita Tady je to popsané . Prostě je chyba dát trochu z jednoho a trochu z druhého a při dalším kojení to zopakovat. Nechat vysát celé prso.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.1.20 23:44

Průhledné mléko je přední tzv. Na žízeň a na hald je to zadní. Říkali nám o tom na přednášce v porodnici i jsem si o tom nacetla. I když kojis, může být tvoje mlíčko slabší jako to bylo u mě. Mléka dost, ale malý nepribiral. Museli jsme mu dát i UM. Zda li je slabší či opravdu špatně tahal, to nevim.Ted ho kojím i příkrmůji a neodmítá =bere všechno :lol: Pokud bych mu nabídla kakao asi by taky bral ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová

MVDr. Anna Musilová