Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn (7m) bere od pondeli ATB (prudusky). Bere je v 8 rano a v 8 vecer. V poledne, tedy po cca 4 hodinach, davam do mleka laktobacily (Swiss). Nicmene ma porad prujem, voda s kousky mleka a pokaka se po kazdem jidle, takze tak 5× denne. Ani moc nechce jist, max. 90ml
Bohuzel nic jineho nez mleko ted do sebe neda, lzicka ho nadavuje a rozkasle. Co s tim? Zvysit davku laktobacilu? Davat jeste pozdeji? Zitra jdeme na kontrolu, tak se doktorky poptam, ale treba mate nekdo zkusenost…
Syn to takhle měl v půl roce, museli jsme změnit ATB. Byl to Augmentin nebo Amoksiklav. Když byl vzhůru, přebalovala jsem ho několikrát do hodiny. Pak měl tyto ATB když byl starší a už to bylo v pohodě.
@Hrozina jj mame Amoksiklav. Tak se zitra domluvim s doktorkou. Dekuju!
Enterol. Zázrak. Přírodní lék- taky probiotika snad ale stokrát silnejsi. Volně prodejné. Dcera má průjem po každých atb, výměna nepomůže, co znám Enterol, ulevilo se nám.
@Rezii Enterol mam doma, davam taky na prujem. Ale prave se bojim, jestli to s tema laktobacilama nebude uz moc
Ale uz jsem nad nim taky premyslela…
Určitě dávat Enterol. Případně se dá amoksiklav při silném průjmu vyměnit za ospamox, o průjmu řekni pediatrovi.
Ten Enterol jsme taky dávali. Nedáváš mu k tomu ještě něco na odkašlávání-Mucosolvan nebo nějakej jinej sirup. A na teploty? Ono to na ty prcky bývá moc. My jsme pak stříkali Ventolin.
@Hrozina jeste ma na roztazeni prudusek Spiropent. Rano a vecer. Jako mne toho prijde dost. Davam mu to s hodinovym odstupem ty sirupy. Poprve jsem mu je dala hned oba a pozvracel se. Jinak nedavam nic. Teploty nema.
Ahoj, obnovuji diskusi, beru ATB dalicin C teď 4 den a průjem… V příbalovém letáku se píše že při průjmu okamžitě informovat svého lékaře. Ale ten má dovolenou bez zástupu… Teď přemýšlím jestli si mám vzít teď večer prášek nebo vysadit. Od rána se to spíš horší. Laktobacily beru. Nemáte informací někdo jestli se má vysadit nebo až co zítra praktik jestli se dovolam?
@Anonymní píše:
Ahoj, obnovuji diskusi, beru ATB dalicin C teď 4 den a průjem… V příbalovém letáku se píše že při průjmu okamžitě informovat svého lékaře. Ale ten má dovolenou bez zástupu… Teď přemýšlím jestli si mám vzít teď večer prášek nebo vysadit. Od rána se to spíš horší. Laktobacily beru. Nemáte informací někdo jestli se má vysadit nebo až co zítra praktik jestli se dovolam?
Hele, jsi dospělá, žádný mimino, který se dehydratuje…a my jsme museli atb vždy dobrat u za průjmu (jednou takového, že jsme byli v nemocnici), a to u dvouletého dítěte! Nevysazuj prášky, to je blbost. Nasaď si Enterol (silné probiotikum s výborným účinkem na průjem), a Smectu - pozor, s odstupem dvou hodin od sebe (smecta by enterol „vzala s sebou“ a neúčinkoval by. A poraď se s praktikem. Maximálně ti lék změní ale podle mě určitě nevysadí, to se prostě kvůli běžnému průjmu rozhodně nedělá.
Ahoj holky, prosim o radu a prosim anonym, je to choulostive.
Tyden jsem brala atb na mocak + atb kapky do nosu. Spolu s atb jsem brala probiotika s 6 hod odstupem pred i po. Po celou dobu užívání vše ok, v pondělí ráno jsem měla poslední atb a od úterý ráno mám prujem. Ale ne klasikou srajdu běhačku, ale pokaždé, když jdu na malou, tak mi vyteče i vodnatý průjem. Stolice jinak normální když jdu, to průjem nemám. Ale mimo běžnou velkou potřebu mi utíká něco jako voda při každé návštěvě toalety. Je to normální? Kdy konzultovat s lékařem? A jak dlouho ještě brát probio?
Doporučuje se 3 týdny po dobrání antibiotik. Ale mnohem účinnější bude jíst ovoce a zeleninu v syrovém stavu. V těch probiotikách je těch mikrobů pár druhů.
Probiotika nebrat spolu s ATB, ale vždycky s odstupem mezi jednotlivými dávkami ATB. Tím se zabrání, aby přerostly klostridie a podobné mrchy, které pak dělají ty chronické průjmy.