Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Midaku Mazec. A pak se nikdo nemůže divit, že motivováni rodiče, kterým na vzdělání záleží, se snaží odlifrovat děti na víceletá gymnázia nebo do těch par existujících výběrovek.
@Svistice tam je prostě hlavní problém v te inkluzi, jak je u nás nastavena. Zrušily se zvláštní skoly, zavedly speciálky, kam se dostanou jen deti s mentální retardaci, případně jsou skoly pro autisty, neslyšící atp, ale skoly pro deti, které proste jen mají intelekt v podprumeru, ty uplne zmizely. Dřív byly i třídy pro tyto deti v rámci bezne skoly, jeli si svým tempem, bylo jich tam málo, ucitelky mely čas vysvětlovat pomaleji, vic trénovat…prostě ideal. Ale ted jsou v jedné třídě deti od géniů po podprumer, mezi tim vsichni ti integrovani s podporou…to nemá učitelka sebemenší šanci zvládnout učit tak, aby to vyhovalo všem. A tak se jede podle třídy. V té, kde je vic lepších deti, se jede rychleji a ty pomalejší zaostávají. V těch třídách, kde je vic pomalejsich deti, se nudí ty chytřejší. Na integrované není čas asi ani v jednom případě.. (píše matka, ktera má 2 ze 3 deti s diagnozama a podpurnymi opatrenimi). Kdyby byly zachovány aspon ty třídy, at už pro nadané nebo pro podprůměrné, bylo by v té škole všem líp. Dětem i učitelům a nakonec i rodičům.
@Anonymní píše: Více
Nemáš zač. Kluka bych ale opakovat první třídu stejně nechala. Ve druhé třídě jsme se od října zapotili. Píší hodně diktáty, tvrdé měkké souhlásky, v matematice začínají dělat násobilku. Dostane alespoň jinou učitelku a zažije i třeba úspěch, když se mu budeš věnovat. Pokud ti bude jen tak prolejzat, brzo by ti propadl. A pro něj to pak bude také těžší, zvykat si na nový kolektiv.
@Midaku píše: Více
U nás také hodně chybí dys třídy na běžných ZŠ. Máme tu speciální školu, ale tam dát dítě nechceš. Chodí tam i děti, které mají spoustu dys poruch, ale mezi nimi jsou i ty hodně problémové, zlobivé. Takže já se s klukem zkrátka učím, aby tam nemusel. V první třídě nám tato škola byla doporučena.
@vejilka Hmmm, u nás je specka opravdu kvalitní. Má kamarádka tam teď bude dávat svého syna do první třídy. Bude ve třídě šest dětí, učitelka a dvě asistentky. Ale je pravda, že taková ta klasická praktická škola chybí. Tak ti přeji, ať to dobře zvládáte. Musí to být pro tebe velmi náročné, umím si to představit. ![]()
@123Soňa píše: Více
Já nemůžu říct, že by byla špatná. V této je také málo dětí. Tuším, že deset ve třídě. Mají tam asistentky, speciální pedagogy, různé aktivity. Ale zkrátka mi u nás chybí taková ta dys škola. Kde jsou třeba děti pomalejší, ale jinak nemají žádné výchovné problémy. V této je i hodně agresivních dětí, měla jsem i známou, která tam i pracovala a opravdu tam bylo hodně dětí, které měly problémy s chováním, agrese, napadání. A to jako maminka, která má jinak hodné dítě, tak se této škole vyhýbá. U nás zlepšení nastalo ve třetí třídě. Kdy skutečně stačilo dvacet minut trénovat a super. První, druhá třída hrozná. Tam by mu skutečně pomohlo tempo té speciální školy, hlavně výuka. Syn velké problémy s pozorností, takže jsme se museli učit i doma. Problémy se čtením, psaním, zapomínal na písmenka, unavovalo ho napsat i jedno slovo. Hodně nás toho ještě čeká, ale věřím tomu, že to nejhorší máme za sebou. Hlavně se mu dost věnuji, to dělá moc. Nenechávám sedět dlouho u mobilu a obrazovek, snažím se, aby volný čas travil aktivně, ideálně s vrstevníky, hrajeme pravidelně hry a hodně si s ním povídám. Od té doby věřím tomu, že kdybych se mu nevěnovala, nebyl by tam, kde je teď.
@vejilka Byly to specializované třídy, které se zřizovaly při vybraných běžných základkách. Učilo se v nich maximálně 12 dětí, učila jsem v takových třídách před dvaceti lety. Podle pravidel se do nich umísťovaly děti s poruchami učení, ale taky chování. Postupem času se do nich odkládaly děti právě s poruchami chování, takže ztratily ten původní smysl pomáhat dětem s poruchami učení, ale byly to třídy, ve kterých se koncentrovaly problémové děti. Inkluze je zlikvidovala úplně, ale to už bylo v době, kdy svému pravému účelu už nesloužily.
Zakladatelko - slunecnice, opravdu bych se pokusila nejak vice a lepe komunikovat se skolou. I tady pusobis ponekud zmatene, pochopilas dobre pri jednani se skolou, jake jsou moznosti? Bylo Ti vysvetleno/pochopila jsi, proc a zda dite opravdu musi delat opravne zkousky? Na skole mych deti neni propadnuti takove tabu, u vsech deti na 1.stupni bud nekdo propadl od nich nebo propadl k nim, od obou dcer vratili nejake deti do MS behem zacatku 1.tridy. Uvidis, co se dozvite u psychologa.
Jinak ja se snazim chapat, ze existuji i rodice, pro ktere je nejaky dobry a vhodny zpusob pomoci diteti se skolni uspesnesnosti nesplnitelny ukol. Nevedi jak na to. Pokud mate moznost nejakeho doucovani ve skole nebo mate finance, abyste nejake doucovani zaplatili, tak ono metoda jeden na jednoho (dite s clovekem, ktery vi jak na to) muze byt pomerne efektivni a klidne by nejvetsi mezery behem leta spravit mohla. To by kazdopadne melo platit i pro tu dceru tretacku, pokud ma v matematice uz ted dost zasadni problemy
.
Příspěvek upraven 07.07.25 v 13:52
@Hobitka Napsala jsi to hezky, jen to patří anonymní slunečnici. Zakladatelka je někdo jiný. Také jsem se v tom trochu zamotala.
Tady je příspěvek zakladatelky ze str.11
@123Soňa Dik za upozorneni. Udelam edit osloveni, pro jistotu. Ja to nejak postrehla, ale jak se neda anonym zminit, tak jsem to vyresila klasickou zkratkou.
@hanka.br. píše: Více
ano přesně takovou třídu jsem hledala pro dítě, je hodný, bezproblémový, spíš bojácný ale má VD k tomu bude spousta dys a je pomalejší, ale v okruhu x desítek km taková třída není, nejbližší skoro hodinu a půl cesty ve velkém městě která je obsazená místními, takže syn je na normální zš má zlatou učitelku i asistentku my stojíme na hlavě aby zvládal no bude to těžký hlavně pro něj uvědomuje si jak moc je pomalý a jak mu to nejde, je to škoda že ty třídy už nejsou
Dětem v přední třídě se opravdu trojka na vysvědčení nedává, pokud mu chtějí dát trojku, není to vina dítěte, ale školy. Ve škole má být INDIVIDUÁLNÍ přístup, takže bych se ptala, jak je možné, že moje dítě tak málo umí, že je na propadnutí. To propadnutí bych velmi zvážila, má svoje pro a proti. Od toho je škola, aby děti něco naučila, rodič nema povinnost doma suplovat školu. Samozřejmě spolupráce je nutná, pár domácích úkolů na doma ( ale ne hodně, nepretezovat, ne znechucovat školu ), popř poradna.
Rozhodně bych řešila při prvních potížích a špatných známkách, jak je možné, že moje dítě tak zaostává za vrstevníky. Jestli byla chyba už v malé přípravě v předškolním roce, nebo holt děláme málo doma… A začala bych s dítětem makat a pravidelně dřít. A to nejsou jen písemné úkoly, ale denní čtení a počítání. Procvičování sešity na léto pro opakování první třídy atd. @Klara178 jak staré máš děti?
@Klara178 Individuální přístup při počtu 24-30 děti na 1 učitelku, kdy půlka toho počtu má nějakou firmu dys, ADHD/ADD nebo je prostě jen nevychovaná, zároveň tam budou 2-4 nadprůměrné chytre děti, které uz scitaly a odcitaly do 20 nebo četly v pěti letech.
To je opravdu for týdne.
Příspěvek upraven 08.07.25 v 08:59