Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@vejilka zdravím jsem zakladatelka příspěvku ohledně syna který měl mít za 3 z M v první třídě, tento příspěvek je od jiné maminky která řeší chlapečka který propadl, je to někdy těžké každé dítě je jiné ale určitě souhlasím jak ve škole tak i doma je třeba s těma dětma trénovat, každopádně co se týče nás jsem ráda zato jak to zvládl náš klučík někdo je na tom opravdu hůř, držím palce a pevné nervy ať vše zvládnete, u nás to také nekončí máme za sebou jen první třídu ale věřím že spolu to zvládneme 🍀
@Anonymní píše: Více
A jak dopadl syn s vysvědčením? Tam jde hlavně o to, aby uměl. U těchto dětí je i důležité procvičovat - hrát si i o prázdninách. Hodně rychle zapomínají. Náš měl letos konečně vyznamenání. V září jde do čtvrté třídy. A umí, ale je potřeba stále trénovat. U nás je blbé už to, že mě má prokouknutou a nebaví ho učit se. Učivo se nabaluje a pokud něco nebude zvládat, tak už to nedoženeme a je riziko propadnutí ve vyšších ročnících.
@vejilka určitě ano souhlasím, u nás byl hlavně problém to ze často marodil a doma sme se snažily co to šlo ono když dítě ma několik dní teploty tak to moc učit se nejde ale dohnal to a při testech si známku i opravil sice ne na 1cku ale místo té 3ky to dal na 2ku takže jsem zato rada hlavně kvůli němu příští ročník uz to snad bude lepší doktorka nám předepsala léky na předpis kvůli imunitě tak uvidíme.
Tady se napsalo poměrně dost nesmyslů.. Dítě s intelektem v pásmu podprumeru na asistentku nárok má, to záleží na poradně, ne na diagnóze. Snizene vystupy nedostane, ale AP ano. Ona je otazka, co v te poradne zjistili. I nespolupracujici dite nejak vysetri a nejakou zpravu napisou. Maji dotazniky od skoly a od rodicu, maji sesity, pracovni sesity… a psycholog je sice sprsvma volba, ale pro skolu to v nicem nepomuze, to bude treba jit znovu do poradny, jen ta dava doporuceni pro skolu. SPC nebo PPP. Pak taky to, ze bude ted opakovat první třídu, neznamená, ze nemůže dokončit devitku. Bude muset požádat a dost mozna i na jiné škole, pokud se na stávající bude chovat tak, jak se choval dosud. Ale pokud dítě není uplne extrémně problémové a rodina jeví zájem, tak se žádosti vyhovuje. A i kdyby ne, jsou ucnaky, které berou i děti vycházející z osmičky. Kazdopadne pokud dítě neumí číst, do druhé třídy bych ho neposilala.
@Midaku píše: Více
Jenomze oni už jeden výsledek mají. A tam asistent není (podle ředitelky). Takže někdy výhledově možná jo, od září dost těžko.
@vokishka byl v Lednu u PPP a měl by jít znovu někdy v Listopadu. Určitě je pomalejší, méně chápe zadání atd.to vidím i já, když dělá úkoly..když se snaží jde mu to..ale fakt to chce čas, trpělivost a přestávky. Dnes napočítal do 20,jen 17 vynechal, zpět jsem mu pomáhala ale taky to zvládl. Budeme každý den něco pro birat, číst spolu. Zkusim to jako nějakou hru, napsat nákup atd.
@vokishka no to ano, ja treba na termín čekám od unora a pořád ho nemám…ja jsem jen reagovala na neci poznámku o tom, ze bez dg MR nemá nárok na asistenta. A kdo ví, co ted v té zprávě mají. Pokud dítě nespolupracuje, tal sice se napíši nejaka doporučení, ale nemůžou moc odpovídat realitě, kdyz nikdo nevi, jak na tom kognitivne to dítě je. Určitě bych to vyšetření opakovala a nez se dostane termín, tak bych pracovala na tom, aby dítě spolupracovalo.
Určitě si s ním i hraj. Každý den hodinku a uvidíš brzy pokrok. Hraj s ním i deskovky, můžeš použít dvě kostky, na počítání super, pexeso, výborná věc na krátkodobou paměť a soustředění, existují různé typy. Využila bych určitě některá, která mají napsaná slova. Pořiďte mu prázdninový deník, kam si bude zapisovat zážitky, výlety, super jsou pracovní sešity na hledání rozdílů, bludiště, nebo různé spojovačky s čísly. V obchodě, ať napočítá rohlíky, koblihy a dá do sáčku. Kup mu komiks, i kdyby ho jen prohlížel, je to skvělá věc. A mobil omez na úplný minimum. Je potřeba tu práci udělat hravě, jelikož brzy bys mu to na sílu znechutila. Já třeba musím vymýšlet co nejvíc věcí, aby minimálně psal. Jakmile vidí třeba sešit, spojí si to s učením.
@vokishka píše: Více
No, ja bych to to tak nevidela - ja byla se synem v PPP a psycholozka mela pak rozhovor i pani ucitelkou. A pani ucitelka tu zpravu dosti ovlivnila, aby nemusela nic moc delat navic (zadali jsme o IVP pro nadane dite). V te zprave byla presne slova, ktera jsem znala od ucitelky - dite je stale unavene, prace navic pouze pokud projevi aktivni zajem. Doma unavene nikdy neni, v PPP to taky vystrihnul na vybornou, ikdyz potrebuje lehce motivovat do nove cinnosti - to puvodne hned po vysetreni rikala i psycholozka, ale ta zprava pak vypadala uplne jinak ![]()
Cert to vem, syn si nejak poradi i bez ucitelky a my ho doma rozvijime. Ale jen jsem chtela komentovat to, ze ta psycholozka z PPP muze na rozhovor s ucitelkou hodne dat. A pokud reditelka nema asistentku, tak proste psycholozce reknou, ze kluk je docela OK a presvedci ji, ze asistentku nepotrebuje, to si umim predstavit.
Jo tak… Že ani nevyjmenuje správně číselnou řadu do 20. Prvňáci normálně sčítají a odčítají na konci roku do 20. Ve druhé třídě už počítají s přechodem přes desítku do 100 a zvládnou se naučit násobilku (do pěti třeba). Když dostal kuli i z čj, tak beztak ani nezná všechna písmena, natož aby trochu četl. Druhá třída by byla utrpení pro něj. Doufám, že bude opakovat. Určitě tam bude nízký intelekt. Možná mu to nediagnostikovali kvůli tomu, že nespolupracoval. Takovým dětičkám se musí člověk moc a moc věnovat, aby se někam posunuly. Žádný, že to má naučit učitelka. To, co umí děti v první třídě, je zásluha učitele, ale i rodičů. A u některých dětí se musí rodiče zapojit opravdu velmi moc. Třeba časem půjde do speciální školy. Tam si pak i takové dítě může zažít úspěch… Ve třídách je málo dětí, je mnohem víc prostoru pro individuální přístup…
@123Soňa píše: Více
Mám ráda tyhle eMimino " diagnostiky".
Naše nadprůměrně inteligentní dítě ( vyšetřen na přelomu první a druhé třídy psychologem) se naučilo číst až koncem druhé třídy. Vzhledem k nerovnoměrnému vývoji ta hlava zrovna v léto oblasti nebyla ještě vyzrálá…
Ale narozdíl o anonymní, kde dítě v první nezapočítá do dvaceti, jsme s ním aktivně pracovali, aby jsme té hlavě pomohli…
@ibis jasny hele já vím co dělám. Hodina je oproti jiným nic..jsou prázdniny, nebudu ho trápit učením, samoz. procvicovat budeme.Jak jsem psala už se nechci vyjadřovat. Nase,,problémy,,budeme řešit s odborniky. Hezke prázdniny.