Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Ano, ta poslední věta je přesně důvod, proč ti dvě děti propadají „to oni je to mají naučit ve škole“. No když tam ten prvňák nepracuje a třeťačka násobilku neumí, tak opravdu nezbývá nic jiného, než systematická práce doma. V té třetí chápu, že násobilka a vyjmenovaná slova jsou už při některé děti hodně těžké, ale jak zvládne prvňák mít dvě pětky je pro mě záhada. Ve školce se projevoval jak? Vždyť už tam muselo být zřejmé, že nezvládá pracovní listy a systematickou přípravu na školu? V jiných oblastech kromě psaní/čtení/pocitani je na tom jak, umí např. hodiny, hlídá si a pozná svoje věci, je motoricky zdatný a zvládá dodržovat pravidla her, umí prohrávat atd.? Ty starší dcery bez problémů se s ním učit nemůžou? Nemusí to být učení, já jsem po první třídě děti nechávala třeba psát nakupni seznam (zrovna jsem „náhodou“ měla ruce v míse s testem a poprosila prvňáka, aby mi napsal na lísteček „cibule, brambory, mléko“), z letáků mi četly za kolik co mají v Lidlu, hledaly v televizním programu konkrétní pořád atd., prostě jsem je zapojila úměrně tomu, co by už měly zvládat a nenápadně si ověřovala, že to nezapomněly. Mně přijde, že s tím dítětem nemůžete pracovat vůbec ![]()
Hlášku „nebudu doma suplovat učitelku“ jsem zaslechla letos v květnu před posledním rodicakem. Maminka si stěžovala na matikarku, že nic nenaučí. Bohužel tak vehementně, že příští rok bude matiku učit tedy někdo jiný. Dle meho ditete je matikarka v pohodě, ale klouček od té maminky prý věčně nedává pozor a vykecava se…
@zrcadlo já nevím, čtení má problém. počítání do 20 mu jde, ale je pomalý a na prstech, psaní taky napíše ale není to,,dokonalý,,za mě se snaží. Promluvim s manželem, že to pořešíme tak, aby prostě opakoval i bez testu, on tam ani nechce na ty testy, bude to stres a nevěřím, že to všechno zvládne. Bohuzel, trápí mě to dost i to jeho chování. V družině zlobil, odhlásili jsme ho.Jak jsem psala i za to, že nevypracoval co měl, dostával 5tky.
Kvuli cemu měl odklad? Co jste s ním v tom odkladovem roce dělali, aby srovnal krok do nástupu do školy?
Ve škole nepracuje, ve druzine zlobi. Asi těžko měl stejnou učitelku a vychovatelku.
Doma je andílek, vzorně a bez odmlouvání plnící zadanou práci?
No dobře, a kolik toho teď za víkend přečetl? Ono se to samo prostě nespraví, můj syn má ve třídě jednoho čtyřkaře, který prolézá o chlup, a v té páté třídě nepřečte souvislou větu bez zadrhávání a slabikování. V první třídě učitelka alarmovala rodiče, že je třeba domácí příprava, a reakce rodičů „však se to časem naučí“.
@Svistice v poradně nespolupracoval, nezajímal se.Ve skolce mel ruzne testy,logopedii.Doma nečetl nic, nechce a taky otravuje sourozence. Nikde jsem nepsala, že doma je ok..jen ty úkoly doma plnil.
A jemu ta strategie „když nechci, nic nemusím“ asi ohromné vychází, že?
Hele, je super, že se s manželem dohodnete a bude opakovat třídu. Uvedom si ale, že tím pádem je tu velká pravděpodobnost (vzhledem k tomu, že už teď má potíže s chováním, v pubertě to nebude lepší) mu pak nebude umožněno si dodělat devátou třídu, navíc nebude moci opakovat žádný jiný ročník na prvním stupni. V podstatě mu svoji lenosti uzavirate možnost mít alespoň základní vzdělání. Za 6 týdnu se dá dohnat spousta věcí. Nenechala bych ho, prostě bych se mu maximálně věnovala a dohnala to. I v té druhé třídě, i když bude na chvostu se dá pravidelnou přípravou doma hodně dohnat.
Tady je jenom jedna možnost, jak propadnout v první třídě - v poradně nic nezjistili, takže snížený intelekt v kombinaci s nepodnětným prostředím.
@hanka.br. píše: Více
Ten snížený intelekt poradna snad pozná, ne? Tedy pokud dítě spolupracujeme. A návazné na to se pak dá pracovat buď na sehnání vhodnější školy, asistentovi nebo snížení výstupu učiva.
@Svistice o asistence s manželem v poradně mluvili, jak to dopadlo? Paní ředitelka ve zprávě žádnou přidělenou asistenku nevidí
![]()
A teď je dítě objednáno ke klinickému psychologovi?
Tak pokud o tom jen mluvili a poradna to nenapsala, tak ji ředitelka nevidí. Zprávu máš i ty, tak víš, jestli je tam asistent.