Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Za mě je známka jasná a nějaké okecavacky
a ted pozor, synova učitelka nejen ze mrcha nejen dává známku na vysvědčení, ale dokonce každý čtvrt rok píše slovní hodnocení. Ve čtvrtletí kratší a k vysvědčení vyčerpávající text. Za me jsou známky v pohodě, tak snad dítě ví jestli umí nebo ne a co mu fakt nejde. Pokud na konci první třídy dítě má problém sčítat a odčítat do 20, tak to fakt není na jedničku. To jsou příklady, co by měl umět už zpaměti, hlavně když se doma procvičuje.
Za mě tedy známka jasná není a může se lišit až o 2 stupně v závislosti na učiteli a škole. Příkladů několik. Letos syn prvním rokem druhý cizí jazyk. Třída se dělí (podle abecedy, ne podle předchozích výsledků) na dvě skupiny. V té synovo je nejhorší on (je spíše technický typ) s průměrem známek 1,33. Paní učitelka to bere na pohodu - s dětmi si spíše hraje a učí je základní komunikaci. V druhé skupině jeden chlapec propadá nejběžnější známka je trojka. Dějepis- celá třída má bez výjimky jedničku, tvořenou převážně ze skupinových praci ve škole, takže slabší děti se vezou. Přírodak - mají normálního magora, více než polovina třídy (I přes přípravu) nedosáhne na dvojku, natož na jedničku. A to je jedna škola v rámci jedné třídy.
Přemýšlím, jak je ještě možné snížit laťku vědomostí dítěte v první třídě, aby nemuselo být známkováno ![]()
@ibis píše: Více
Ale ono nejde o snížení laťky. Jde o způsob hodnocení. A známkování je zbytečné. Slovní hodnocení ti líp dá vědět, jestli je problém v nedostatečných znalostech látky, v rychlosti, v nesoustředěnosti atd.
máš nějakou osobní zkušenost se slovním hodnocením, že to takhle hodnotíš?
@Alpacass píše: Více
Ale to přece musím vědět už během roku, pokud je někde problém, tak tu informaci nemám až ze závěrečného hodnocení. U nás běžně tyto věci řeší učitelka průběžně, nebo na tripartitách. Na vysvědčení mají děti známky + osobní dopis od paní učitelky, kde popisuje, co se povedlo, co méně, na co je potřeba se zaměřit.
@Dadda8 píše: Více
Takže známky jsou zbytečné, když píše učitelka stejně slovní hodnocení, které je mnohem výstižnější, podrobnější.
@Alpacass píše: Více
Třeba pro dceru byly známky důležitější. Hodnocení bylo jen obecné shrnutí na pár řádků formou dopisu pro dítě. Určitě ne nic podrobného.
@Dadda8 píše: Více
Tak to si nějak rozporuje s tím tvým předchozím příspěvkem. A jasně, že dceři řeknou víc známky, když to do nich hustí rodiče, ještě s tím, jak je důležitý mít lepší známky než spolužáci.
Prvni třída je jednoduchá, průměrné dítě učivo zvládne snadno.. Pokud dítě první třídu nezvládá, je třeba hledat důvod v čem je problém. Trojka na vysvěcení nic neřeší, jen dítěti školu znechutí.
V pohodě. Již brzy bude 1. -2. třída bez známek. Já sama jsem produkt pokusu v 80. letech, kdy se v první třídě neznamkovalo a hádej? Mělo to vliv na moje dosažené výsledky? Nemělo. Tehdy mi to trochu vadilo, protože se mi starší sourozenec posmíval, že když nedostavam známky, tak jsem pořád ve školce, ale jinak jsem četla, protože jsem chtěla číst. Počítala, protože mě bavilo hledat řešení a prvouku jsem umělá, protože naše staricka paní učitelka nám to uměla předat.