Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tayen píše: Více
Samozřejmě, že známky JSOU za snahu, za úsilí, za práci a hlavně za posun, které toto dané dítě za daný čas udělalo. Srovnávání dětí je totálně špatně, bohužel je vidět, že pro někoho je to běžné a v pořádku. A že by dítě nevědělo, že musí pracovat? Děti fakt nejsou úplně pitomé.
@Alpacass píše: Více
@ibis píše: Více
Ambiciózní rodič rozhodně nejsem. Naštěstí jsme právě měli jen slovní hodnocení a učitelé děti učit se pro sebe a ne pro známky. A funguje to.
@Alušáček píše: Více
Je. Když budou mít všichni jedničky, tak se všichni přestanou učit.
@hanka.br. píše: Více
Zaplatpanbuh, že to chápou aspoň učitelky…
@Zumpa píše: Více
V první třídě by mělo učení děti bavit a učitelka by měla umět děti motivovat i jinak než jedničkou.
@Alušáček píše: Více
V první třídě má být dítě dost zralé na to, aby pochopilo, že za různé výsledky bude různé hodnocení. Jenže děti vychované psychomatkami toho nejsou schopné, když se jim podsouvá stigma známek a následně se z dvojek a trojek děti hroutí. To není problém učitelek.
To je fakt paradox, když do škol nastupuje čím dál víc nevychovaných dětí, školy najednou musí zvládat výuku, zanedbanou výchovu a ještě nesmí hodnotit. Fakt psycho.
Nedramatizuj.. V severských zemích také nejsou v prvních ročnících známky a školství je tam mnohem lepší úrovni než u nás. Myslim, za známkování nejvíce lobují matky které s dětmi celé dny sedí nad učením a potřebují odměnu. Moje dítě má skvělé známky bez námahy, takže mě to v podstatě muze být jedno.
Moc nechápu. Když víš, že je to blbost, proč to hlásáš? Unikla mi nějaká třeskutá ironie?
Tady je jasně vidět, jak jsou známky poškozující. Zlatý slovní hodnocení. Být tebou zvážím změnu na školu, kde neznámkují.
Sorry, je mi 40 a nechápu to dodnes. A nezkoušej na mě, že v práci mě také ohodnoti podle výsledků a ne podle snahy. Já třeba dětem opakuju, že budu radši, když budou umět s trojkou, než když budou mít jedničku a nic v hlavě. (A to se realne stává) takže ode mě stigma nemají. Zato od paní učitelky v první třídě, která pravidelně vytáhla nejhorší písemku a před třídou hlásila teda děti podívejte, co ten Honzík napsal ( a děti se smaly), když pak Honzík chyběl, bylo na radě naše dítě (a řeklo nám to až když dostalo ve třetí třídě jinou)
Ideální by bylo neznámkovat celý první stupeň. Děti se naučí učit pro sebe a ne pro známky