Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Kunikula Strhana tak to taky myslím jen to asi vyznělo jinak, nemusí se biflovat 5 hodin denně ale hold každý den se učit alespoň hodinku stylem projet si co probírají
Nejsem zastánce dnešních změn typu co bude - místo známek slovní hodnocení, to je podle mě na palici - ale to je jen můj názor ![]()
Zas nebudeme tvrdit, že nejsou děti, které jsou na trojku v první třídě. Ale taková situace nevznikla těsně před vysvědčením. Probíhá obvykle individuální komunikace s rodiči. Dítěti se nabízí doučování. Jsou děti, které v první třídě propadnou. Je třeba, ať si zopakují ročník.
@unuděná píše: Více
My měli také problémy v první třídě. Často mi i marodil. Učitelka ale dala vědět a psala, takže jsem byla v obraze. Já tedy od té doby na školu nespoléhám a u nás je potřeba i domácí trénování za pomoci speciálního pedagoga. A naše je taková, že co vychází v průměru, to zkrátka dítě dostane. Bakaláře sleduji denně a mám přehled i o tom, co probírají.
@MayaPis píše: Více
Kdy už konečně rodiče přestanou řešit tuhle blbost? Učí se přeci pro sebe a ne proto, aby to dítě natřelo pomalejšímu Pepíčkovi. Už aby bylo známkování zrušeno.
@ibis píše: Více
Proc? Moje dcery v první třídě, žádné problémy s učením neměly, jedničky získávaly bez námahy. Presto jim bylo úplně jedno jestli pomalejší spolužák má taky na vysvědčení jedničku..
My jsme měli ještě jen jednu známku ze všeho. A ne všichni měli 1 už tehdy. Jen ty extra mimi přesunovali do zvláštních škol, tak to nebylo tak vidět ( ta špatná vysvědčení) - měla jsem takhle 2 spolužáky, kteří už další rok nedorazili.
My jsme měli ještě jen jednu známku ze všeho. A ne všichni měli 1 už tehdy. Jen ty extra mimi přesunovali do zvláštních škol, tak to nebylo tak vidět ( ta špatná vysvědčení) - měla jsem takhle 2 spolužáky, kteří už další rok nedorazili.
Ale vždyť zakladatelky dite taky nad učením sedí, snaží se, nemůže za to, ze je pomalejší. Proc mu kazit uz v prvni třídě vysvědčení trojkou? Spis bych hledala příčinu, proč mu učení dělá takový problém. Prvni třída by pro deti mela byt jednoducha.
PPP jste měli řešit dřív, pokud je potřeba. Než dostanete termín, atd…
Jinak tedy s námi SPC řeší odklad v únoru už ![]()
PPP bych objednala na září. Oni stejně budou mít tak akorát volno.
Mně ty známky v první třídě přijdou mimo. Slovní hodnocení řekne daleko víc, než 1 nebo 2 na vysvědčení. A právě proto že 1 a 2 nemusí být pro každé dítě stejná.
@MayaPis tak dítě, které se musí v první třídě upevňovat učivo hodinou denně nebude patřit mezi premianty, ale proč i ono nemohlo mít 1 nebo pěkné slovní hodnocení přímo o tom dítěti.
A jak k tomu přijde dítě, kterému škola jde poměrně sama a nemusí se učit vůbec?
Proč by pak Tvoje dcera měla mít jedničky stejně jako on?
Já nechápu, proč by dítě melo dostat lepší známku, když tomu ty výsledky neodpovídají. Známky přeci nejsou za snahu, ale za výsledek. Aby bylo srovnání, jak na tom je dítě oproti ostatním. Pokud dítěti, které je horší a pomalejší budeme tvrdit, že jeho výsledky jsou na jedničku stejně jako u šikovnějších dětí, bude si myslet, že je stejně dobré. A nebude vědět, že musí pořádně máknout aby ostatní dohnalo ![]()
Chjoooo s takovými názory školství půjde do kytek. @Snopy123 dcera je dnes ve 3 třídě a má stále jedničky, zvláštní. 🤔
Kdybych ji nenastavila režim ohledně učení asi by na tom byla hůř ne???
Slovní hodnocení je fajn ale jak si potom ti prcci poradí až budou ve vyších třídách??
Koukla jsem do bakalářů a nejhorší průměr synovi vychází z ČJ - 1,35. Z hudebky má ovšem jen jedinou známku, potřebuje ještě alespoň jednu. Netuším, jak vypadá jakási postupová zkouška z hudební výchovy v první třídě.