Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
@Anonymní píše:
Holky, taky se vetřu s dotazem. Synovi je 8 měsíců, od 6 měsíců si stoupá, teď obchází nábytek. Mimo to leze a sedí. No a naposled to doktorce předvedl a ta mě sjela jak malou holku, proč kluk nemá ještě boty. Tak jsem jí řekla, že snad boty až od doby, kdy bude chodit, že na doma dostává kožené capáky nebo ponožky s protiskluzem. Normálně do mě dobu hučela, že mu zkazím nohu, že už dávno měl mít boty, že bude mít křivé nohy… Vlastně z toho vyplynulo, že má mít boty od probuzení do spaní celý den…
Kde jste vzaly info o botách vy?
my zijeme v nemecku a dcera chodila na ortopedii na kycle, na posledni kontrole pote co uz chodila jsme se ptali i na to jake boty na doma, jestli nejake. pan doktor je docela spicka ve svem oboru, tak rikal, ze na toma jen ponozky s protiskluzem nebo mekke capacky. I me bylo od zacatku proti srsti davat na doma backory, chodi nejvic naboso.
ted dumam co ji koupit na nohy do skolky jestli backory nebo kozene capacky.
taky mi prijde, ze v tomhle nejsou doktori moc za jedno a jsou dva tabory.
Ja porad nechapu jakej rozdil je koupit boty pres net nebo je jit zkusit…rocni dite vam stejne nic nerekne k tomu..jestli nekde tlaci apod..takze dle me je to uplne sumak…vsechny boty kupuju pres net (i pro sebe)..jen podle delky stelky a pohoda.
jinak me se dite doma porad vyzouva takze doma chodi bosa vlastne porad ![]()
Už bylo asi vše řečeno, já tedy aspoň doporučím capáčky Nolen, které jsme měli my a byly super: http://www.capacky.cz/ (akorát teď mají dovolenou…)
Ahoj, mám prcka 9 měsíců a doteď jsme všude jezdily jen v ponožkách, ale už mi to přijde divný, tak zítra jedeme koupit capáčky. Pořádné kožené botičky koupím až bude sám chodit a nebo až udělá aspoň několik krůčků za ručičky, zatím se nám jen staví o nábytek. Každopádně jeho první boty půjdeme koupit do kamenného obchodu, v žádném případě je nebudu kupovat přes net. Potřebuješ vědět zda pata opravdu drží a je pevná, zda mají kvalitní vnitřek na vytvarování nožičky atd.! U nás se pohybují cca od 500 kč - 1000 kč. Ale capáčky do kočárku můžeš objednat klidně i přes net.
@mikitaa Ja teda musim rict, ze boty pres net nekupuju ani sobe. Neverila bych te velikosti. Vidim to u sebe, kdyz jdu do kamennyho obchodu nakoupit boty, tak se taky nemuzu ridit jenom velikosti. Nekdy jsou mi ty boty treba uzke, nebo nepohodlne. Jasne, dite to nerekne, ale stejne budu mit lepsi pocit, kdyz mu je v tom obchode nazuju na nozicku, mam pocit, ze tak lip uvidim, jestli mu sedi. Predstava, ze cekam, nez mi boticky pro malyho dojdou, pak dojdou a nejak nesedi, musim je znova balit, na postu poslat je zpatky, objednavat nove…
Je fajn, ze tobe to vychazi a mas s tim dobre zkusenosti. Ja si radsi vsechno osaham.
I kdyz darky uz pres internet taky kupuju.
@mikitaa píše:
Ja porad nechapu jakej rozdil je koupit boty pres net nebo je jit zkusit…rocni dite vam stejne nic nerekne k tomu..jestli nekde tlaci apod..takze dle me je to uplne sumak…vsechny boty kupuju pres net (i pro sebe)..jen podle delky stelky a pohoda.jinak me se dite doma porad vyzouva takze doma chodi bosa vlastne porad
u nas to byl teda sakra rozdil, ma sirsi nart nebo co, a bylo spousta bot, ktere proste nenatahla na nohu. Dite nerekne nic, ale kdyz mas na vyber z vice bot, tak vidis, ze nektere jsou treba trochu vetsi, osahas si nadmerek, nekdo fundovanej ti poradi, vidis, jak se zapina, jestli to je prakticke nebo ne, osahas si stelku, jestli netlaci a tak. Z netu je teda muzu vratit, ale ja bych musela cracet teda docela dost bot, nez bych narazila na spravny…Ja i druhy kupovala na zkouseni, ja jsem nejak nepoznala, ze ty male jsou docela male a v sandalech mi ten nadmerek pripadal obri, ale bylo to tak spravne.
Jo a kupovala jsem ted manzelovi boty pres net, stejna znacka co uz mel a je s ni moc spokojenej, podobna bota - no a vraceli jsme, prosel se v tom jednou a nebyly mu pohodlny. Takze dalsi bota se bude zkouset nazivo a pak se pripadne objedna, pokud nebude spravna velikost (tak jsme to meli s prvnima, senzacni bota, ale nemeli to cislo)
sobe si uz vubec netroufnu, i v krame si obcas koupim blbou botu.
@mikitaa roční dítě sice neřekne, jestli ho bota tlačí, ale když se v nich projde, tak je poznat, jak se mu v botách chodí
Navíc dobrý prodavač pořádně zkontroluje, jestli bota dobře sedí, není moc úzká nebo široká. Mně se neosvědčilo ani kupovat pořád jednu značku, protože třeba sandálky jí sedí super jonap, tak jsem chtěla i celoročky, ale ty jí nesedly. Přitom velikost byla ok, i na šířku jí byly, ale divně v nich chodila. Kdybych je objednala z netu a neměla srovnání s jinou botou, tak bych si toho možná nevšimla. Takhle nám dal prodavač jiný a hned byl vidět ten rozdíl.
Jinak první boty nám na rehabce doporučili, až když přejde celou místnost. Do té doby jsem dávala kožené capáčky: http://www.nanozicky.cz/pro-holcicky-3/ V ponožkách jí to klouzalo, navíc máme doma dlažbu, tak měla věčně studený nohy.
@mikitaa Roční dítě Ti to sice neřekne, ale vidíš, jak mu ta bota sedí. My když kupovali první botičky, tak jsem se fakt nestačila divit - prodavačka vždy donesla, vyzkoušela a řekla - jedny botky byly moc široké, hýbala by se mu v tom noha (mě to ani nepřišlo), další mu taky neseděly… a tohle zkrátka přes internet nikdy nezjistíš a jsou to detaily, kterých si ani ty nemusíš všimnout. Ono to není jen o tom, trefit správnou velikost, ale ta botička na tu nohu musí zkrátka bezvadně sednout.
Kvalitních bot je spousta, i českých - jako první botky rozhodně najdete lepší značky. Fakt není potřeba dávat tisíce za boty na dva měsíce… Superfity jsou dobré, ale naprosto průměrné botky, jen se s nimi v Čechách dělá naprosto zbytečný humbuk. pokud musíte mít nutně zahraniční značku, třeba richter jsou po ortopedické stránce daleko lepší, jen se s nimi tolik nenadělá.
dokud dítě samo nechodí, myšleno samostatná chůze v prostoru, není mu třeba kotník zpevňovat, pokud neřekne něco jiného ortoped. stačí tedy soft sole kožené capáčky, na které je tu spousta odkazů. pak je potřeba vybrat měkoučkou a lehkou botku - firma Jonap má bezvadné botičky pro první krůčky a dají se sehnat cca 450,–-, dpk jsou také výborné, v Brně jsme je koupili v kamenném obchodě za 660,–-.
Ahoj holky, mám dotaz. Malá bude mít v zimě 6-7 měsíců a napadlo mě, když budem venku, třeba na sněhu blbnout - to by měla už lézt ne? Mám jí pořídit nějaký zimní botky? Vůbec nevím jestli je to potřeba či ne..poraďte
![]()
Mému mladšímu bylo v zimě půl roku. Marně přemýšlím, zda jsem ho dávala na sníh. Myslím, že ne, ještě jezdil v hlubokém kočáře (dokud neseděl). První boty jsem kupovala, až když chodil (tzn. na jaře/létě).
@Haňulinda Kašlala bych na to. Mě třeba syn v tomhle věku ještě vůbec nelezl ani neseděl. A na nějaké občasné popolezení, pokud ti už mimčo poleze, bych určitě nekupovala botičky. Leda nějaké ty zimní capáčky. Botičky jsou až pro chodící děti, navíc to není levná záležitost, takže bych s tím rozhodně počkala, bylo by to naprosto zbytečné.
@gabi.design píše:
@Haňulinda Kašlala bych na to. Mě třeba syn v tomhle věku ještě vůbec nelezl ani neseděl. A na nějaké občasné popolezení, pokud ti už mimčo poleze, bych určitě nekupovala botičky. Leda nějaké ty zimní capáčky. Botičky jsou až pro chodící děti, navíc to není levná záležitost, takže bych s tím rozhodně počkala, bylo by to naprosto zbytečné.
Taky si myslím, jen mě to napadlo, píšou, že botky až začnou vstávat a chodit…capáčky už mám vyhlídlý, tak děkuju maminy
![]()
Haňulinda, asi bych zimní boty taky nepořizovala…a já bych prcka asi ani nedávala do sněhu ![]()
já jdu synovi koupit zítra boty, obchází mi doma nábytek, chodí za ručičku, už chvíli stojí sám bez opory…prý jsou lepší z měkké kůže, dnes jsme mu některé zkoušely a ty úplně pevné, tvrdé jsou pro děti co už běhají…tak jsme vybraly tyhle: http://www.dpk.cz/…-slun-0812-7 tak se na ně docela těším ![]()