Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Potřebovala bych rady zkušených matek ![]()
Dcerka bude mít 1. srpna 10 měsíců. Doteď jsem jí dávala takové ty nechodící tenisky na parádu do kočárku. Už nich vyrostla, takže jezdí jenom v ponožkách. Ale protože už je velká, vypadá to divně a včera mě v tom utvrdili nějací dělníci, co mi řekli, že se mi dítě asi zapomnělo obout ![]()
Takže jsem automaticky najela na mimibazar a chtěla jsem vybrat větší nechodící botky… Ale pak jsem si řekla, jestli to vlastně není blbost???
Asi bych to až tak neřešila, kdybych měla dítě, co v 10 měsících začíná chodit. Jenže naše malá se ve svých 9 měsících teorve naučila plazit a pomaličku se teprve snaží stavět na čtyři
Takže nějak netuším, kdy vůbec bude chodit. V roce, 13 měsících, těžko říct…
Takže co teď? Koupit za pár korun nechodící botky a čekat, až se začne stavět na nohy a pak teprve koupit boty kvalitní? Nebo jak jste to vyřešili vy?
A další otázka je, jaký boty? Rok jí bude 1. října. Takže první boty budou nějaký „tenisky“ na podzim? Nebo rovnou zimní?
Připadám si trochu jako trouba, ale fakt dost tápu, co se bot týče… Máme v rodině dědičně danou špatnou nohu. Babička má rozjetou klenbu, mamka taky, ségře už to taky začíná a i já jsem už jako malinká nosila ortopedický vožky…takže to nechci podcenit a jsem rozhodnutá do bot prostě investovat…
Můžete mi případně někdo i poradit dobrou značku?
Neporadím s nechodicími botky, ale kvalitní boty už na chození jsou superfity
,jsou hoodně drahé, ale kvalitní
Ahoj co si myslí jiní neřeším. Takže kluk dokud nechtěl venku chodit sám (teda na podzim obcházet lavičku), tak jezdil bos (v ponožkách). A i teď někdy v kočárku jede bez bot. V těch vedrech mu tak bylo příjemněji a dost lidí se díky tomu u nás zastavilo. Ale mě to je jedno, klukovi je tak dobře a to je důležité.
jinak první boty jsem koupila nějaké vyšší „tenisky“ v deichmannu asi za 250. venku totiž chtěl chodit před zimou, ale ještě nebyla dost zima na zimni. Stejně ušel 5 kroků a chtěl do kočárku. Kupodivu mu nevyrostla noha a na jaře je měl ještě na odrážedlo. Pořádný boty jsem koupila až na jaře, kdy už chtěl venku chodit víc. Takže to máme essi - plné boty s nějakou neničící vrstvou na odrážedlo. A pak ještě kožené sandály z deichmanu.
Já koupila první boty až když syn zvládl chůzi tak, že se dal vypustit z kočárku, takže asi v 16 měsících. A první botky poradí ve specializovaném obchodě, měly by prý být lehčí ten pak ty další. Dokud nechodil, tak se vozil naboso, případně v ponožkách, myslím, že to pro něj bylo i pohodlnější. Na dělníky bych se vyprdla. Kupovat teď „opravdové“ boty za drahé peníze mi přijde jako nesmysl, když noha se může zvětšit o číslo klidně za měsíc.
POkud dítě převážně leze nemělo by mít chodící botky s pevnou patou, které by mu vytáčely nepřirozeně nožičku při lezení. Pokud už ale začíná chodit a jdete ven a víš že bude sedět bu´d v kočárku nebo ji za ručičky někde povodíš nebo necháš chodit kolem lavečky v parku a nepoleze v těch botách tři hodiny, tak dej již chodící botky ať má při těch prvních krůčcích oporu. Malý když začal chodit v ponožkách, tak to bylo jen krůček a spíše s držením, jakmile jsem dala botky, tak okamžitě začal chodit a od té doby už nikdy nelezl ![]()
Na dělníky se vyprdni. Já jsem měla dítě v ponožkách, dokud pořádně nechodilo, pak jsem teprve koupila boty (boty má mít dítě až tehdy, kdy převážnou dobu dne stráví na nohou, nikoliv na kolenou).
Pokud ale něco na nohy chceš i teď, když ještě nechodí, tak bych koupila capáčky: http://botickarna.mimishop.cz/detail.php?…
http://img.mimishop.cz/…a4051938.jpg
Až bude chodit, tak na ven nějakou koženou botu. Já pro syny měla tyto:
http://botickarna.mimishop.cz/detail.php?…
http://img.mimishop.cz/…a4081617.jpg
Dcera si poprvé stoupla až v 16měs. a do té doby jsem botičky vůbec neřešila, měli jsme jen ponožky nebo jsem jí přikryla dekou, když bylo chladnějc a v zimě měla kombinézu. A až v těch 16měs. jsme koupili kvalitní botičky nad kotník, kožené a to od Essi, ty má na ven a na doma sandálky od Fare. Kotníkové plátěné bačkůrky se mi nezdají, že by byly dostatečně pevné v kotníku a ani nám nebyli na rehabilitacích doporučovány.
Nechodici capacky maji paradni…taky jsem je kupovala…chodici boty bych koupila az bude chodit..treba zecne az na jare a budes mit zbytecne zimni…
Ahoj řešíme stejný problém, je nám 10 měsíců a male už chodí kolem nábytku. Ale jak zjistím jakou má velikost?
![]()
@Marcelka89 píše:
Ahoj řešíme stejný problém, je nám 10 měsíců a male už chodí kolem nábytku. Ale jak zjistím jakou má velikost?![]()
zmeris ji nohu a koupis boty ne podle velikosti ale podle cm…vetsina prodejcu to ma pomereny..pripadne to pomeris v obchode. kazda znacka ma velikosti uuuplne jinak..lisi se to treba i o dva centimetry..
@mikitaa píše:
zmeris ji nohu a koupis boty ne podle velikosti ale podle cm…vetsina prodejcu to ma pomereny..pripadne to pomeris v obchode. kazda znacka ma velikosti uuuplne jinak..lisi se to treba i o dva centimetry..
Tak já koupila malé botky sice z obchodu, za rozumnou cenu, ale prakticky jsem nekoukala na značku či jestli jsou certifikované. Prostě jsem koupila takové, co se mi líbily na pohled a samo seděly. Přijde mi nelogické, zbytečné, kupovat drahé, kvalitní botky, pokud dítko nezačalo chodit nebo alespoň obcházet kolem věcí.
Kvalitní botky jsem koupila až pak od Santé (zdravotní obuv).
Ahoj, udělala bych to stejně jako většina. Zatím ponožky, nebo capáčky. A až bude skutečně chodit, tak kvalitní boty a osobně hlasuju pro Superfity
. Daj se sehnat v Humanicu a nebo ve specializovaných obchodech. Špatný prý nejsou ani Elefenten z Deichmana, ale ty jsem nezkoušela.
J a mela casove neco podobneho, na ven bych dala maximalne kozene capacky, jsou mekkounke, pohodlne, vypadaji jako boticka, dcera je nosi dodnes jako backurky na doma. Uz tu nekdo dal odkaz.
chodit zacala az v prosinci, ale do te doby mela normalni botky aspon na pisek, aby ji nebyla zima. Jen lezla po pisku a obcas se postavila u klouzacky. Jestli mate ale potize v rodine s nozkama, tak bych to asi nedelala. ![]()
prvni boty jakoze uz chodici jsem kupovala superfity, celorocni, nebyl tu moc snih, tak stacily na celou zimu a jaro. Celorocni vlastne nosi i v lete, na stridacku se sandalkama, noha se nepoti a v zime ji ani nebyla zima.
A rozhodne doporucuju zkouset nazivo, az se v botach zajedete, tak uz budes vedet jakou ma nozku a muzes objednat po netu.