Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
@wercik.w Pokud víc leze, než chodí, tak boty ne. Boty až teprve, když dítě chodí.
Me rikali ze boty se maji davat kdyz dite chodi kolem nabytku apote samo a hlavne kdyz mate lino nebo plovouci podlahu, ze kdyby jste meli koberec tak klido bez boticek ale jinak se doporucuje obuv
Teď už malej udrží balanc a zvládá chodit, takže až budu moct musim nakročit do obchodu a koupit u je. Měl a má zatím capáčky. To slyším prvně, my máme lino a dávala/dávám sem/mu capajdy nebo teplý protiskluz. ponožky a bylo/je to vyřešený.
Pry tvrda podlaha neni dobra, my prave mame dlazbu a linoleum takze me to rekli i v obchode, ale prej je dobre nechat i nozicku odpocnout a nechat chvilku bez backurek, na kontrole v roce jsem rikala dr jak obchazi nabytek, porad na nohou a sama se zminila abych zacala davat botky, ted uz teda chodi
Holky uz vazne nevim, co te sve rodine rikat. Mam syna 9 mesicu, co se stavi k nabytku a rad stoji a plazi se. Boty nema, ma jen ponozky nebo je bos, bydlime v panelaku, podlahy jsou teple. Ale nekolikrat do tydne jdeme na nastevu k pribuznym a to je furt dokola, proc nema boty, kupte mu boty, kdyby mel boty bude se mu lepe chodit a lezt. Stale opakuji, ze je to takhle lepsi, posiluje kotniky a svaly na chodidlech. Vcera zase poznamky, ze se mu takhle nevyvine spravne klentba, at uz mu nejake boty koupim. Syn jeste nechodi.
Zacinam byt nahlodana, ze mozna delam neco spatne. Takze ma otazka. Kdy prvni boty?
@tina1979 az bude sam chodit a jen venku. Doma jsem davala jen kozene mekke capaky. Tak kup ty, treba to pribuzne uspokoji. ![]()
@tina1979 První boty co nejdéle a jen na ven. Podle mě právě boty ničí nohu. Osobně nechápu, dětem dáme nohy do pevných bot, zpevněný kotník, nárt, klenba a pak když jen špatně stoupnou bez takových bot tak se jim lámou nohy… Podle mě se takto zpevněná noha správně nevyvíjí. Dokonce si myslím, že boty zapříčinují bolesti zad.
Já celý život nosila kvalitní ortopedické boty, před 3 roky jsem šla ze schodu a aniž bych nějak blbě stoupla zlomil se mi kotník na 2× ani doktoři nechápali, mojí mamku celý život bolí záda, ted chodí co nejčastěji bez bot a bolesti ustupují!!
Pro klid rodiny bych pro prcka pořídila třeba kožené capáčky a nebo bosé boty. ![]()
Takže to můj názor na boty, každopádně co člověk to jiný názor. ![]()
Ja bych jim proste durazne sdelila, ze toto tema je ciste muj problem, ze dekuji za projeveny nazor, ale radeji budu verit odbornikum.
Zvlast, jestli se jeste hodne plazi nebo leze po ctyrech, tak jim zkus navrhnout, at se chvili zkusi plazit v pevne kotnickove bote, jestli jim to treba bez ni nebude pohodlnejsi. Klenba se rozhodne netvori v 9 m a urcite se netvori botama.
Ale jinak - ted ti kecaji do bot, casem budou do jidla a do vychovy, dozvis se treba, kdy by oni mu jednu placli pres zadek, jak oni by ho uz v roce naucili na nocnik, ze je ostuda, ze ma v 18 m jeste plenu a nemluvi v celych vetach a kdybys neco delala jinak… jak ja tohle nesnasim,! Takze nezbyva nez se obrnit a stat si za svym.
Ja uz se vcer jen smala, koupila jsem dvoulete ve specializovanem obchode celorocni boty, drahe, kvalitni, certifikovane, hned tak neco ji nesedne a v techhle beha nadherne. Ve druhem obchode mi rekli, ze ty boty jsou z nejakeho duvodu nevhodne a ze by doporucili zcela jine. Namitla jsem, ze z nich stejne za chvili vyroste a ted si jdu pro sandalky. I koupila jsem opet po hodinovem zkouseni drahe, kvalitni a certifikovane sandalky, co ji paradne sedly, nacez jsem sla vcera kolem tretiho obchodu, kde nabizeli posouzeni spravneho vyvoje detske nozicky, a dostala tam vynadano za ty sandalky ![]()
No proc to pisu - priprav se na to, ze pri vychove ditete se najde kazdou chvili nekdo, kdo ti bude tvrdit, ze delas neco naprosto blbe, a kolikrat to budou nazory zcela protichudne ![]()
Nedavno o tom byl dotaz v Sama doma a ortoped odpovidal, ze jakmile se stavi, tak na trave a koberci s vysokym chlupem chodit bosky a na rovnych podlahach koupit boticky.Mala nosi od 9 m. capacky Pegres. Vypadaji jako boty, ale podrazku maji pruznou jako backurky.Mala v nich chytla hlavne stabilitu.
@ugluk diky
. Zacinam to u sve rodiny pozorovat. Vetsinou staci rict jednou a nechaji toho, ale s tema botama to je porad dokola. Asi koupim ty capacky.
@ugluk - souhlasim. Nejchytrejsi jsou vsichni okolo nas
.No a nejhorsi je, kdyz naockuji partnera :-I
@tina1979 nenech se zviklat a dej na svou intuiici- ta jediná je správná
Podle nejnovějších zjištění by děti měly co nejdéle chodit bosky a i venku by měly mít hodně ohebné boty, ve kterých jakoby byly bosky, takže i na první chození venku se doporučují třeba ty kožené capáčky. Mám čtyři děti, první tři měly od prvních krůčků boty se žirafkou- pevné a všichni mají ploché nohy, v létě samo jsou pořád bosky, ani doma jsem je neobouvala, ale stejně ty pevné boty asi udělaly své- což je logické, ty svaly se v pevné botě vůbec nemůžou zapojovat a jen pasivně leží
, já jsem celé dětství prožila v „jarmilkách“ ve kterých jsem cítila každý kamínek a nohy mám úplně naprosto zdravé…takže u čtvrtého (zatím je ještě miminko) mám jasno, kam to budu směřovat, ať si každý říká, co chce ![]()
@tina1979 ja to resila s moji doktorkou a ta mi rekla, ze dokud nebude vic chodit nez lozit tak nic nedavat, protoze pritom lozeni se mu s botou ta nozicka vykrucuje do boku, coz neni dobre. Takze jsme prvni papucky a boticky poridili az uz opravdu sam chodil. Do te doby mel jen protiskluzove ponozky. Jinak ale na tohle je expert moje tchyne, presne jak pises, co navsteva, to dotaz proc nema uz papucky…a tak je to se vsim. Proc uz necura na nocnik? proc uz nema polstarek? apod. ![]()
@tina1979 Asi ti zamotám hlavu, ale pozor na ty capáčky, pokud ještě dost leze. Můžou způsobit vytáčení nožiček ven, když děti lezou. Sama jsem to viděla na synovi. Nejlepší jsou protiskluzové ponožky, pokud nemáte extra tvrdé podlahy.
Jinak jsem tyhle kecy od rodiny poslouchala taky pěkně dlouho, malý začal chodit docela pozdě. Nepomohlo ani to, že máme papír od doktora, kde je výslovně napsáno „bez bot“. Pořád si mleli svou.
Teď zas mají problém s tím, že jezdíme pro boty do specializovaného obchodu, a že to moc řeším, protože malý má širokou nohu, vysoký nárt a tlusté lýtka hned u kotníků a sednou mu jedny boty z deseti. Takže si nevybereš, rodina bude mít kecy asi pořád.
Syn je doma úplně bos, on si stejně ponožky během chvíle sundá. Na ven jsem mu koupila bačkůrky, aby si nemohl sundavat ty ponožky
ale teď jak začíná být horko, tak ho i na písku nechám bosého. Obouvat začnu, až bude samostatně venku chodit.
Když v rodině někdo má nějaké rady, tak mám univerzální odpověď, že takhle nám to doporučila naše Rehabka, tu si nikdo netroufne zpochybňovat ![]()