Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dcera bude mít co nevidět 15 let a už jsme docela nervózní, že menstruace nepřichází. S doktorkou jsem domluvená, že počkáme do 15 a pak budeme řešit.
Přemýšlím, jestli by pomohly bylinky, které by to třeba „nakoply“. Ráda bych se vyhnula hormonálním lékům.
Máte nějaké rady a zkušenosti?
Širší norma je do 17, nikam bych nespěchala. Rozhodně bych se v 15 vyhnula hormonům jen proto, aby dostala menses.
Aspoň má ještě pokoj. Prozatím bych to nechala na přírodě. Dneska to mají některé holky už od 9, 10, chuděry.
Nechala bych ji vyšetřit. Může mít zdravotní problém(anatomické nebo fyziologické, změny, genetické mutace). I když je to vzácné, neznamená to, že se to sem tam nevyskytne. Žádné bylinky ani nic na podporu bych nedávala.
Já to dostala v 16 a pak to měla nepravidelný a pak mi zjistily PCOS 😅, ale zas moje kamarádka v 17 a od ty doby pravidelný a je v pořádku, počkala bych ještě ![]()
@lucad77 píše:
Aspoň má ještě pokoj. Prozatím bych to nechala na přírodě. Dneska to mají některé holky už od 9, 10, chuděry.
No právě všichni kolem ní už to mají hodně dlouho a proto se ta nervozita v ní a teď už i ve mně stupňuje. Doufám, že je vše v pořádku a jen si dává na čas.
Já měla menses poprvé měsíc před 15. narozeninama. Taky už jsem z toho byla nervní. Měla jsem ji pak i dost nepravidelnou. Zdravotní problém žádný nemám.
@cancerka píše:
No právě všichni kolem ní už to mají hodně dlouho a proto se ta nervozita v ní a teď už i ve mně stupňuje. Doufám, že je vše v pořádku a jen si dává na čas.
ja to dostala ve 14 a prvni pul rok se to ani MS nazyvat nedalo. Doslova par kapek to bylo, ze to poradne ani neuspinilo kalhotky. Teprve pak se to rozjelo se vsim vsudy.
Moje dcera začala menstruovat měsíc před patnáctými narozeninami, já sama taky poměrně pozdě asi ve 14,5 letech. Dcery v tom poměrně často kopírují matky. Moje zkušenost (a u dcery se to potvrdilo) je, že k nastartování menstruace je potřeba i určitá váha a míra podkožního tuku (taky se ukazuje, že obézní holčičky začínají menstruovat extrémně brzo). Kolik dcera měří a váží?
@cancerka a jak je jinak dcera vyspělá? Pokud je hubená a ještě dětská, tak bych asi úplně neplašila. Pokud vypadá jako ženská, tak by bylo dobré vyšetření jestli má všechny orgány vyvinuté správně. V kolika letech jsi měla první menstruaci Ty?
A třeba nějaké diety nedrží? Nedělá závodně nějaký sport, kde je třeba držet váhu, případně vytrvalostní sport. I to by mohlo mít vliv.
Já sama taky neměla v 15 doktorka neřešila z důvodu častého a fyzicky náročného sportu, neměla jsem,,Sílu '' abych z zenstila. Nakonec přišla v 16. Do 17 ok
@Anonymní píše:
Moje dcera začala menstruovat měsíc před patnáctými narozeninami, já sama taky poměrně pozdě asi ve 14,5 letech. Dcery v tom poměrně často kopírují matky. Moje zkušenost (a u dcery se to potvrdilo) je, že k nastartování menstruace je potřeba i určitá váha a míra podkožního tuku (taky se ukazuje, že obézní holčičky začínají menstruovat extrémně brzo). Kolik dcera měří a váží?
Právě že fyzicky vypadá už jako ženská a žádná hubeňoura, ale ani obézní není. Má ženské tvary. Nu snad je všechno v pořádku.
Žádný sport kromě rekreačního neprovozuje. Geneticky po mně to má mít sice později (taky 15), ale mám pocit, že poslední dobou to děvčata dostávají dřív a dřív bez ohledu na to, kdy to měly maminy.
Proto jsem si říkala, jestli by nějaké bylinky srovnaly v těle procesy a pokud je vše ok, tak se to spustí (odpadne tak její stres). Jinak v 15 půjdeme raději na kontrolu, jestli je vše v pořádku.
Dcera má skoro 15 a zatím taky ne, ale je ještě hodně dětská. Já to dostala skoro v 17 tak to tak neřeším, ale chápu, že jí to vadí.