Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím,
četla jsem tu plno diskuzí na toto téma, ale nikde sem se nedočetla odpověď na tuto otázku. Je tento UZ opravdu nutný a je tak spolehlivý? Není to jen nakrmení kapsy pana gynekologa? V pondělí jdu na odběr krve a mám se do té doby rozhodnout zda tyto testy chci nebo ne. V rodině žádné vývojové vady nemáme a to jak z mé strany tak ani ze strany otce.Jak je to s určováním pohlaví na tomto UZ? Řekl Vám některé gyndař co TO bude? Moc děkuji za odpověďi ![]()
Sama za sebe bych na prvotrimestrální screening (krev+utz) šla znovu a když vyjde negativní, tak triple testy odmítnout…v prvním těhu mi prvotrimestrál vyšel negativně a triple podezření na rozštěp, takže jsem se dost nervovala a úplně zbytečně
jediné čemu bych moc nevěřila je urční pohlaví z prvotrimestrálního screeningu, je to ještě moc brzo a doktor spíš jen tipuje, mně tipnul holku a nakonec to v cca 20tt byl kluk a je to kluk ![]()
Mne pri oboch tehotenstvach vysiel utz ukazkovo, pri druhom mi dokonca povedali co to bude. Ale robia k tomu aj rozbor krvi, ten mi vysiel druhykrat na hranici. Ked to prenasobili koeficientom veku tak ma uplne zbytocne poslali na amnio. Riskovala som potrat, riskovala som zavlecenie infekcie a bala som sa priznat ze som tehotna snad 5 mesiacov, kym nedosli vysledky. Ano, dala som sa na amnio ukecat, kto by chcel postihnute dieta k ani nie dvojrocnemu batolatu?
To pohlavie sa ma urcovat podla uhla hlavicky. Mne „nieco“ na hlavicke merali a povedali ze dievcatko a je to dievcatko.
Já si osobně myslím, že zbytečnost to vůbec není! Můj doktor mi dal na výběr zda to chci podstoupit či ne. Ale z mého pohledu, jsem si po vyšetření oddychla, že je vše v pořádku a pro manžela, ale i pro mě to byl úžasný zážitek! My jsme pohlaví vědět nechtěli, takže jsem se vůbec neptala!! A kdyby nedej bože nebylo něco v pořádku, tak se to začne řešit!!! Samozřejmě spolehlivé dnes není nikdy nic na 100%.
Ja to beru tak ze je vysoka pravdepodobnost zjisteni vyvojovych vad a jeste v dobe, kdy se k tomu da postavit tak, aby z toho clovek nemel trauma a vycitky do konce zivota..spis triple testy jsou zbytecny vzhledem k tomu, ze byvaji falesne pozitivni.
Děkuji za názory. Já se zase setkala i s takovými, že je to úplně zbytečné vyhození peněz a že si mám počkat do 15tt kdy se dělá další a hrazený.
tak jsem z toho docela na větvi ![]()
Prvotrimestrální screening je myslím dobré podstoupit, nebo teda aspoň mě to dost uklidnilo. V tu dobu necítíš pohyby, nevíš, jestli je v pořádku a je to taková první pořádná informace, že je vše ok. Naopak co mi doktor na základě prvotr.scr nenutil byly tripple testy. Četla jsem, že je to zastaralá metoda, zbytečně to vychází pozitivně a akorát tě to stresuje a pak tě ještě nutí jít na plodovku…kdybž je prvotr.sc. negativní, tak bych pak naopak odmítla tripple testy a plodovku. Pohlaví až ve 20tt
Jo a měla jsem to zadarmo (v Olomouci v nemocnici). Doktor mi to vysvětlil tak, že když napíše žádanku, tak by to mělo být všude zadarmo, ale nevím. Dost lidí tu píše o placení
Kdybych byla ještě jednou těhotná, šla bych do něj zase, je spolehlivější jak triply. mě vyšel negativní a to mi bylo 35 v té době, takže mi jak můj gynekolog, tak centrum, kde mi dělali screening nedoporučili amnio a ani triply jsme nedělali. švagrové triply vyšli špatně, šla na plodovku a byl to víc jak měsíc nervů, nehledě na to, že v té době už pomalu začínala cítit pohyby a řešili zda si postižené dítě nechají. amnio vyšlo výborně a mají zdravou holčičku.
tak asi tak.
Naprosty souhlas s @janari. Podivej se na www.porodnice.cz. Je tam hafo informaci a MUDr. Koucky ve sve poradne pomerne casto zminuje o tomto tematu.
Taky jsem slyšela o placeni, po mě nic nechtěli (byla jsem u Apolináře). Pouze 100,– za fotku jsem platila.
@janari No pochybuji že mi můj gynekolog napíše žádanku třeba do nemocnice na screening, aby si ošulil kapsu o 800kč ![]()
Byla jsem a šla bych zase, naopak odmítnu testy v 16.tt. Jen ponaučení pro příště - nechám si to dělat tam, kde to rovnou i hodnotí. Krev mi tenkrát brala moje dr., pak se převážela někam jinam, po cestě se něco stalo a krev mi vyšla blbě.
@janari jj to me hodne zajima musi se to platit nebo to hradi pojistovna? ![]()