Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@eva valoi píše:
Chtěla jsem napsat původně anonymně, ale pak jsem si řekla, ať ostatní vidí, že i paní dokonalá má občas nějaké problémy. A přesně jsem tušila, že někdo přijde rýpat. @Šmoulice
A kde jsem udělala chybu? Těžko říct. Mám dvě děti velice hodné a bezproblémové, jedno takové řekněme normální a dvě temperamentnější. A snažím se je vychovávat stejně a nějak to u všech stejně nefunguje.
neudělalas chybu dělalas cos uměla… i hodný dítě dobře vedený se v pubertě splaší a jestli byla dcera svéráz od mala tak ta pravděpodobnost je o to větší
Mam male deti, takze zkusenost s jejich pubertou jeste nemam, ale podle me je to normalni vzdor a vymezeni se vuci Tobe. Nemej depku. Akorat zarid, at si sakra dobre pamatuje, ze takhle se s mamou nemluvi. Nechala bych ji to sezrat a pak byla trochu prisnejsi. Jestli mas vic deti a jsi na ne sama, tak si holka ve svem veku musi uvedomit, ze by Ti mela pomahat a respektovat Te a celkove se vzchopit.
Příspěvek upraven 20.08.17 v 15:21
@eva valoi píše:
@renduli Prý jí to mrzí, ale zavinila jsem si to sama. Jsem hnusná.
takhle ne.. to je první hranice od tebe k vytyčení.. žádná ale když se omlouvá… jinak at si tu omluvu nechá..
@eva valoi Mně připadá, že si ty její řeči prostě moc bereš. V pubertě si člověk myslí a občas i říká hrozné věci. Úplně při těch jejích řečech vzpomínám na své myšlenkové pochody. Ale nikdy bych si nedovolila poslat matku do pr–e nebo jí říct, že je kráva. Tam bys měla napnout všechny své síly a nastavit nepřekročitelnou hranici. Myslím, že pokud v pohodě studuje, netahá se s divnou partou a dokonce má zájmy a koníčky, tak je to normální dítě v pubertě, ale ty se z toho hroutíš. Ono prostě nepůjde všechno hladce, ale od toho jsi ty rodič, abys nastavila nějaká pravidla a stála si za nimi. A je úplně jedno, že si myslí, že jsi na nejzákeřnější matka, která jí chce jen škodit. To si v nějakou chvíli myslí asi každý puberťák.
O internátu bych si s ní promluvila, záleželo by, jak to bude brát. Na koně ať ti předloží finanční rozvahu, počítat umí.
Mamka nás vychovávala dobře, hodně se nám věnovala, tvořila, pomáhala, dávala nám samostatnost, zbytečně na nás neječela a nemlátila (nějakou tu výchovnou jsme dostali) a vychovávala bys s bráchou stejně, ten byl v pubertě úplně v pohodě, a já byla na přesdržku, taky si říkala, kde udělala chybu.. neudělala, byla to moje puberta, musela jsem si jí projít a teď jsme super kámošky. Takže žádný obviňování, však ony ty dokonalé to taky poznají.. ![]()
@eva valoi internát nevím, dle mého se odcizíte a vztah bude ještě horší. je dost velká, jednej s ní na rovinu
asi moc dovoluješ a ona zkouší co vše může ![]()
Koně, balet, hasiči, fotbal, florbal, jezdí na všechny možné soutěže, na co sáhne, to ji jde. Do všeho se zapojí, tuhle si dělala barmanský kurz, teď se chystá do tanečních… Hrála na klavír, tam to daleko nedotáhla, ale zahraje si pro radost. Učitelé ji chválí, učitelka na balet je s ní spokojená, dcera je vždy ochotná zastoupit, vyhovět, přijet. Ale my dvě si prostě nerozumíme, už strašně dlouho si nerozumíme. Dcera nekouří, nepije, to vím. Domů chodí tak, jak řeknu.. Ale jak my se dohadujeme, jak na mě štěká. Já to nedávám. Už dlouho to nedávám. Byla jsem s ní i u psychologa. Ten řekl, že máme stejné povahy, že jsme obě stejné… Na chvíli to pomohlo, ale za chvíli jsme byly zase v sobě.
Manžel se do toho moc neplete. Už je prostě takovej. Výchovu nechává hodně na mně. Oporu v něm mám v mnoha věcech, ale tady moc ne.
Příspěvek upraven 20.08.17 v 15:43
@eva valoi na internát ji dej, já jsem byla na intru 14km od domova, a moc nám to prospělo s mamkou, i mamka si to chválila
koně jsem pořád chtěla taky, ale toho tedy nemám
@eva valoi
Já bych jí toho koně nezakazovala, protože konáci jsou fajn lidi a je to lepší, než se toulat po ulicích.
Známá má koně v pronájmu, ale nevím, jak se to zařizuje… Že by si na to dcera vydělala z brigády…
Na internát bych ji nedávala, takhle ji máš víc pod kontrolou, při jejím temperamentu nevíš s kým se tam seznámí a co bude chtít vyzkoušet, vsadila bych to na toho koně a doufala, že se to časem uklidní
![]()
Ufff. Tohle říct mámě, tak mi takovou vrazí, že se vrátím za tři dny s banánem v ruce a patama od sněhu. U nás to třeba fungovalo tak, že jsem mohla jít kam jsem chtěla, ale měla jsem určité povinnosti, které jsem musela splnit. Například chtěla jsem jed s partou na zahradu, mohla jsem, ale musela jsem mít pověšené prádlo, vynesené odpadky, uklizenou myčku a vyvenčeného psa, což jsem musela dělat denně, popřípadě další věci co mi mamka napsala na lístek jako třeba nakoupit atd. Plus jsem samozřejmě musela mít ve škole výsledky a nebýt drzá. Pak nebyl problém. Neplnila jsem povinnosti nebo byla drzá tak prostě jsem nikam nešla a za drzost jsem měla zaracha, zákaz počítače a zabavený mobil. Když jsem měla své splněno, ale máma potřebovala ať jsem doma a pomůžu nebo pohlídám ségry a já měla někam jít a tudíž jsem nemohla tak jsem pak měla třeba od dvě hodiny delší vycházku, místo o půlnoci jsem mohla přijít třeba až ve dvě nebo jsem dostala třeba 200,– na kino ať si zajdu s frajerem nebo tak. Prostě to fungovalo na principu splněná povinnost = volnost, překažení tvých plánů i po splnění povinností= odměna nebo něco navíc. Navíc máma třeba se mnou nediskutovala, ta když řekla jednou ne tak s ní nic nehlo a za nějakou scénu by byl trest ještě větší. Maximálně jsem si trest mohla,, odčinit,, a to vesměs větší pomocí v domácnosti nebo hlídáním sester. Co zkusit na tvou dceru něco na podobném principu? Nevím třeba, vím, že chceš někam jít, ale já tě potřebuju doma tak si to prosím přelož na jindy a nabídnout nějakou kompenzaci, třeba já nevím, v pátek z diskotéky můžeš přijít až ve 4 místo ve 2. A hlavně bych se snažila docílit toho, aby byly nějaké pevné mantinely a aby dcera pochopila, že to co řekneš tak prostě bude platit. Se mnou to také pěkně mlátilo, ale jakmile jsem si za opakovanou drzost, protože jsem to prostě zkoušela vykoledovala tři týdny zaracha, které mamka dodržela tak jsem si to rychlé uvědomila.
@eva valoi píše:
Chtěla jsem napsat původně anonymně, ale pak jsem si řekla, ať ostatní vidí, že i paní dokonalá má občas nějaké problémy. A přesně jsem tušila, že někdo přijde rýpat. @Šmoulice
A kde jsem udělala chybu? Těžko říct. Mám dvě děti velice hodné a bezproblémové, jedno takové řekněme normální a dvě temperamentnější. A snažím se je vychovávat stejně a nějak to u všech stejně nefunguje.
Ja vim, ze se to lehce rika, kdyz se me to netyka, ale ja bych to nevidela tak cerne. Samozrejme, to co rekla je hnusny, ale v puberte to neni az tak neobvykle a vazne to urcite nemyslela. Je vzpurna, vymezuje se vuci tobe a ten pretlak v ni je proste k nesneseni. Ja ted tak trochu vim o cem mluvim, mam podobnou povahu, svehlava, vzpurna, bojovna a derouci se za svym S mamou jsem v tomhle veku bojovala hrozne moc, ale s ostatnima lidma jsem vychazela skvele, vcetne dalsich pribuznych. Davala bych ji vedet predem o jakychkoliv planech, at ma prostor to zpracovat a pretavit do vlastniho rozhodnuti pomoct. A hodne argumenovat, nutit do neceho z pozice autority proste moc nefunguje, tedy vnitrne pro ni. Proto se to v ni tak pere, vi ze mamu nakonec musi poslechnout..A obcas si udelat cas jen pro ni. Proste bych se drzela toho podstatneho, je to aktivni osubka, evidentne bystra, pomaha doma, planuje a umi zabrat za praci…to je podle mne dulezite a je videt, ze to s tou vychovou nakonec neni vubec spatne ![]()
Příspěvek upraven 20.08.17 v 15:42
@LimitedEdition Dcera ještě na diskotéce nebyla. Asi bych ji nepustila. Tam se kouří a pije a vůbec to prostředí se mi nelíbí. To ji raději podpořím s tím koněm. Ale taky mám strach.
Holky, všem děkuji za podnětné příspěvky, děkuji, že jste mě ani dceru neodsoudily a snažily se poradit, povzbudit. Utřídila jsem si trochu myšlenky a taky se trochu uklidnila, někdy je dobré se z toho vypsat.