Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den. Momentálně jsem v 8tt a…je mi to velice líto. Ale bohužel jsem se pokusila o sebevraždu (intoxikace medikamenty) i přes to, že jsem věděla, že jsem v očekávání. Byla jsem v nemocnici, kde se potvrdilo, že je NAŠTĚSTÍ všechno v pořádku. Byla jsem na psychiatrii cca 3 dny, kde jsem začala špinit (nebyla to přímo krev, spíše hnědý výtok). Ihned jsem to nahlásila personálu a druhý den jsem šla na gynekolohické vyšetření. Kde mi bylo opět oznámeno, že je všechno v pořádku. DÍKY BOHU!! Včera jsem byla propuštěna z psychiatrie a ještě jsem nespala. Samý výčitky atd… Můj dotaz tedy zní, měl někdo podobnou zkušenost? A jak působí stres na miminko? Četla jsem o tom hodně na internetu. Ale co článek, to jiný názor. Tak se ptám Vás těhulek a maminek, které mají zkušenosti, popř. také psychické problémy a nebo vlastně kohokoliv. Budu ráda za každou upřímnou odpověď. A i když jsem sobecká, neschopná, nezodpovědná…tak Vás prosím žádám. Komentáře tohoto tipu PROSÍM vynechte. Už takhle jsem hodně ve stresu a trvalo mi hodiny, než jsem se odhodlala sem napsat. Jde mi teď jen o jedno, aby MOJE MIMINKO bylo šťastný.
![]()
Příspěvek upraven 22.01.22 v 02:22
Už to, že si chybu uvědomuješ a chceš, aby brouček byl v pořádku, je dobrý znamení.
A proto Ti OPRAVDU VĚŘÍM, ŽE TO DOKÁŽEŠ!! A UŽ NIKDY NIC PODOBNÝHO NEUDĚLÁŠ
Miminko je dar to ty ale víš, zkušenosti nemám. Jen jsem Ti chtěla napsat, že už teď budeš dobrá máma!!! Každý děláme chyby, ty jsi si ji uvědomila a tak to má být
Přeju zdravé krásné miminko ![]()
Těhotenství je díky vysoké hladině hormonů živnou půdou pro rozvoj nejrůznějších duševních poruch nebo ke zhoršení stávajících. Hormonální hladiny se ustálí ve druhém trimestru, organismus si na to zvykne.
Držím pěsti, ať je Ti brzy líp
Pokud byla nastavena medikace, určitě ji dodržuj i při výrazném zlepšení stavu. Většina léků dnes používaných jsou šetrné k očekávanému miminku. Dále doporučuji najít terapeuta pro vhodnou dlouhodobou podporu.
Pokud jsi měla epizodu teď, další velké riziko recidivy je po porodu a během šestinedělí. Možná Ti lékaři preventivně doporučí zastavit kojení ihned po porodu a dítě od začátku živit UM. V tomto případě si nic nevyčítej, má to svoje opodstatnění. Predikce toho, že by mohla přijít další ataka, jsou i intenzivní momentální pocity nehynoucí velké lásky k miminku. Ne v běžné intenzitě, ale monstrózní.
Odpovídám stručně a věčně, myslím si, že je to nejlepší. Neodsuzuji Tě. Přeji Ti, aby ses po zbytek těhotenství a s miminkem cítila už jen dobře ![]()
Podle me ti nikdo ted nerekne že je vse v poradku. Hodne veci se ted zjistit neda. Ja ti žádnou podporu nedam, nezaslouzis si ji. A radsi si sedim na prstech abych ti nenapsala to, co si fakt myslim.
Zvláštní, připadá mi jako by první anonymní příspěvek psala stejná osoba jako ta co psala dotaz
@admin
Nicmene pokud nas netahas za nos, tak plod se teprve vyvíjí, právě teď je ta nejdůležitější doba pro vývoj orgánů atd. to jestli to na něm nezanechalo nejaky následky se uvidí až později.
Je dobře, že jste si odsuzující slova nechala pro sebe, už ta vaše krátká poznámka stačila k tomu, aby to zakladatelku zasáhlo… ![]()
@JancaS84 Taky mi to přijde jako stejný styl psaní. Nicméně v těhotenství duševní poruchy nově vznikají, rozvíjí se stávající a jsou popsané i takové, které způsobuje přímo těhotenství a jediným řešením je UPT nebo porod, podle stadia. Třeba hyperemesis gravidarum, špatný psychicky stav v kombinaci s nesnesitelnými nevolnostmi. Objevuje se na začátku, může vyústit až sebevražednými myšlenkami a pokud se to nezvládne, jediným řešením je umělé přerušení těhotenství.
Příspěvek upraven 22.01.22 v 07:50
@Giovanna1 píše:
@NenitamduchJe dobře, že jste si odsuzující slova nechala pro sebe, už ta vaše krátká poznámka stačila k tomu, aby to zakladatelku zasáhlo…
Mi to je uplne jedno. Kdo myslel na to dite? Vis kolik to zasahne zenskych tady, ktere se snazi o dite?
@Nenitamduch píše:
Mi to je uplne jedno. Kdo myslel na to dite? Vis kolik to zasahne zenskych tady, ktere se snazi o dite?
Ale to je život. K vůli těmto ženám, co de léta snaží, se nemůžeme bavit o problémech v těhotenství? Někdo nemůže roky otěhotnět, někoho těhotenství psychicky semele. Tyto ženské za to taky nemůžou
Můžou za to hormony. Je to nemoc jako každá jiná, srovnatelná. Nechtějí vědomě ublížit svému dítěti.
Každý člověk s rozhledem přece ví, že těhotné a matky do konce šestinedělí postihují poruchy, při nichž je ohroženo dítě, pokud se jí nedostane včas pomoci.
@Pears206 je uplne na zacatku, takže byla blazen uz pred otehotnenim. Bohuzel i takovi lidi mohou mit deti a pak to tak dopada..
@Nenitamduch píše:
A kvůli nim nemůžeme cítit soucit s někým, kdo má psychicke problémy? A to píšu ja, která jsem s otěhotněním měla velké problemy a ani teď není jiste, že se dočkam vytouženého dítěte… Mně spíš zraňují diskuse, ve kterých se řeší věci kolem IVF, problémy v těhotenství, jak matka přišla o dítě před porodem apod. A taky takové ty chlacholive řeči od matek, které otěhotněly na první dobrou a neví o tom vůbec nic…
@Giovanna1 píše:
A kvůli nim nemůžeme cítit soucit s někým, kdo má psychicke problémy? A to píšu ja, která jsem s otěhotněním měla velké problemy a ani teď není jiste, že se dočkam vytouženého dítěte… Mně spíš zraňují diskuse, ve kterých se řeší věci kolem IVF, problémy v těhotenství, jak matka přišla o dítě před porodem apod. A taky takové ty chlacholive řeči od matek, které otěhotněly na první dobrou a neví o tom vůbec nic…
Me to nezajima. Jen nechapu proc by automaticky mely vsechny soucitit ze nejaka zenska v 8tt pacha sebevrazdy. ![]()
@Nenitamduch píše:
Me to nezajima. Jen nechapu proc by automaticky mely vsechny soucitit ze nejaka zenska v 8tt pacha sebevrazdy.
A měla byste teda aspoň soucit s ženou, která se pokusila o sebevraždu a není těhotná? Nebo je pro vás každý sebevrah blázen, který je vám ukradený? Jen mě zajímá vás názor na toto a pak už vám dám pokoj ![]()
@Giovanna1 píše:
A měla byste teda aspoň soucit s ženou, která se pokusila o sebevraždu a není těhotná? Nebo je pro vás každý sebevrah blázen, který je vám ukradený? Jen mě zajímá vás názor na toto a pak už vám dám pokoj
Jo kazdy sebevrah mi je ukradený a je mi to fakt jedno, at se zabije, ale at neskace pod vlak apod a nezpusobuje problemy ostatnim.
Tohle je ale extrem, za to bych ji to dite hned po porodu odebrala.