Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
S tím rozdílem že nepoužívá facebook je to úplně to samý.Takže nevím kam bych mu to vyfotila škoda.Oni jsou na svůj bordel slepý.A když mu začnu říkat co si má uklidit tak mi říká že ví ať ho nechám.A pořád dokola.Nebo úplně zbytečné slovíčkaření když v 19.33h.řeknu je půl osmé a on na to snad je půl a tři minuty.no není to na zabití????
Tak já mám jednu pubertu za sebou a druhá bude za pár let tady. Už se moc těším. ![]()
Chlapeček má 17 let, dva metry výšky a 60kg váhy, takže vypadá jak „hajzlovej pavouk“ a troufám si říct, že to nejhorší máme za sebou. Někdy to bylo fakt na budku( a to si myslím, že oproti jiným, co jsem tak slyšela to bylo ještě v pohodě) Nejhorší byly ty prudké změny. Mluvíme spolu jako normální lidi a za pět minut je to pako největší, já blbá nemožná matka( nikdy neřekl, ale oči nelhou
)Prostě se Jekyl a Hyde střídali velmi rychle a nekontrolovaně.
Faktem bylo, že v jeho světlých chvilkách i on sám přiznal, že se to prostě nedá moc ovládat. Myslím, že se mi osvědčilo na něho přenést odpovědnost za své činy: Máš možnost volby. Buď to uděláš tak nebo tak, ale počítej s tím, co bude následovat( pochopitelně adekvátně věku)NO a párkrát si holt musel nabít hubu a pak začal pomalu uvažovat…
Dneska už to celkem jde, i když Mr. Hyde ještě občas zavítá. ![]()
Puberta se prostě musí přežít - tedy všechny zůčastněné strany. ![]()
KačuliKačka píše:Markit.Hl píše:
Hmm Kristýna nemá otce doma a ten by byl v tomhle stejně na prd… a manžela moc nerespektuje mrrrchaIgnorace - tak to jsme zatím nevydržela já, jsem cholerik. A poslední slovo teda mít nebude a ne a ne a ne
Makit, když mě to moje dítko fakt vytočí, ječím po něm a pošlu ho do pokoje, že už ho nechci dneska vidět. Většinou se urazí a trucuje až usne. OBčas se stane že až ráno zjistím, že se celou noc svítilo v pokojíčku
![]()
Cituji nedávný náš rozhovor:
Na tohle jsem už fakt neměla odpověď
já - Erdo, uklid si pokojíček (Syn je Erich)
on - a co jako? (asi je slepý, jinak to nevidím)
já - no co asi, ten bordel tady
on - však je to můj pokojík
já - no tak nic, ti to vyfotím a asi dám na facebook co??
on - no to bys mi neudělala..
já - ale udělala
on - tss… si tě vymažu z přátel…![]()
![]()
jj hovor jako by probíhal u nás.
U nás se třeba každý týden hoši diví, že se má uklízet, a když je k tomu donutím, stejně polovinu neudělají. Nevytřou všude, neutřou prach, vysajou tak, že bych mohla znovu. Akorát jsem docílila, že si sami perou a žehlí.
KačuliKačka píše:Markit.Hl píše:
Hmm Kristýna nemá otce doma a ten by byl v tomhle stejně na prd… a manžela moc nerespektuje mrrrchaIgnorace - tak to jsme zatím nevydržela já, jsem cholerik. A poslední slovo teda mít nebude a ne a ne a ne
Makit, když mě to moje dítko fakt vytočí, ječím po něm a pošlu ho do pokoje, že už ho nechci dneska vidět. Většinou se urazí a trucuje až usne. OBčas se stane že až ráno zjistím, že se celou noc svítilo v pokojíčku
![]()
Cituji nedávný náš rozhovor:
Na tohle jsem už fakt neměla odpověď
já - Erdo, uklid si pokojíček (Syn je Erich)
on - a co jako? (asi je slepý, jinak to nevidím)
já - no co asi, ten bordel tady
on - však je to můj pokojík
já - no tak nic, ti to vyfotím a asi dám na facebook co??
on - no to bys mi neudělala..
já - ale udělala
on - tss… si tě vymažu z přátel…![]()
![]()
Toto řeším stylem pojď ke dveřím a podívej se
obvykle to stačí a by aspoň něco málo udělala.
Jde o to, že já nejen, že mě má na FB v přátelích, ale já mám přístup na její přihlášení
takže asi tak :d
a NAFOCENÝ bordel už mám… ![]()
Nějaká doba uplynula, nastaly další třídní schůzky a u nás žádná změna k lepšímu. Spíš k horšímu ![]()
Na včerejší tř.schůzky jsem už poslala ex.manžela, aby na vlastní oči i uši slyšel, jak na tom jeho syn je (přes smsky jsem se dozvěděla, jaká jsem neschopná matka, a že je to moje vina atd.).
Myslím, že mu včera spadla čelist, když mu učitelé řekli to, co já vím už dávno - náš synáček je mega flegmoš, kterému prostě nic nevadí - hodiny proleží na lavici, nedělá úkoly, nenosí pomůcky natož sešity, nepracuje i když má věci př. do výtvarky (balí se pod mým dohledem) a že je nejlenivější dítě, co učitel matiky zná ![]()
Díky svému přístupu propadá z výtvarky, matiky a hrozí mu i fyzika. At se snažím jak chci, prostě si nedá říct. Včera mi řekl, že jsem zrádce - jen proto, že chci aby z něj vyrostl zodpovědný a aspoň trošku vzdělaný člověk?????
Dávám mu 3 týdny na zlepšení a pak ho objednávám k dět. psycholožce (moje býv.prof.), protože má někde evidentně problém a já už nevím, jak na něj,aby se vzpamatoval a zase začal „fungovat“.
p.s.: nezasvěceným - do 5.třídy to bylo naprosto bezproblémové a pracovité dítko s dvojkama !
Jinak co se chování týká, tak je bezproblémový, ve škole není drzý, doma taky nee, povídáme si, smějeme se, jezdíme na výlety, chodíme na procházky, doma pořád něco děláme (př. ted mi pomáhal dělat výrobky z modelovací hmoty cernit).
Jen ta škola… to je prostě šílené.
Ahojky, nechci tě strašit, ale bude mnohem, mnohem hůř! Můj pubík má 17 a je fakt na přes držku jen co oči ráno otevře ![]()
katysimi píše:
Ahoj,máte někdo zkušenost s pubertou?Máme doma 10letého kluka kterého to klátí asi půl roku.Za našich časů mám dojem byla puberta později a už si nepamatuji jak jsem jí prožívala.Někdy je to miláček který se vším pomáhá a tak,a za chvíli je tu odmlouvání,diskuse.Navíc je držkatý,neposlouchá, často se směje jako pitom…Někdy toho mám plné zuby a nevím jak dál,protože nervy si ničím zase jen já.
KačuliKačka píše:
Nějaká doba uplynula, nastaly další třídní schůzky a u nás žádná změna k lepšímu. Spíš k horšímu![]()
Na včerejší tř.schůzky jsem už poslala ex.manžela, aby na vlastní oči i uši slyšel, jak na tom jeho syn je (přes smsky jsem se dozvěděla, jaká jsem neschopná matka, a že je to moje vina atd.).
p.s.: nezasvěceným - do 5.třídy to bylo naprosto bezproblémové a pracovité dítko s dvojkama !
Myslím, že mu včera spadla čelist, když mu učitelé řekli to, co já vím už dávno - náš synáček je mega flegmoš, kterému prostě nic nevadí - hodiny proleží na lavici, nedělá úkoly, nenosí pomůcky natož sešity, nepracuje i když má věci př. do výtvarky (balí se pod mým dohledem) a že je nejlenivější dítě, co učitel matiky zná
Díky svému přístupu propadá z výtvarky, matiky a hrozí mu i fyzika. At se snažím jak chci, prostě si nedá říct. Včera mi řekl, že jsem zrádce - jen proto, že chci aby z něj vyrostl zodpovědný a aspoň trošku vzdělaný člověk?????
Dávám mu 3 týdny na zlepšení a pak ho objednávám k dět. psycholožce (moje býv.prof.), protože má někde evidentně problém a já už nevím, jak na něj,aby se vzpamatoval a zase začal „fungovat“.
Kači jen mě tak napadlo - nemůže to být třeba tím, že se snaží zapůsobit (i když špatně) na své spolužáky? Připadne mi, že tím chce na sebe uputat větší pozornost. Třeba má ve třídě nějaké problémy se spolužáky
Zkus se ho na to nenápadně zeptat.
Já mám 16ti letého bráchu a 14ti letou ségru, takže vím v jaké situaci jsi. Jen ti chci říct, že to bude možná ještě horší
Když to vidím u našich, tak bych někdy ty svoje sourozence chytla pod krkem
![]()
Děsím se puberty u svého dítěte.
na to jsme se ptali už od začátku, zda chování a vztahy ve třídě jsou dobré - v chování není problém, kluci celkově jsou v pohodě oproti holkám, tak já už nevím.
Př. v té výtvarce děcka nesnáší učitelku, více dětí tam propadá a i když synovi doslova sbalím věci do výtvarky, tak on je prostě ve škole nevytáhne, řekne že nemá a proleží hodinu na lavici - prostě to neřeší
Když se ho ptám, proč nepracuje - ježiš, takové blbosti, kdo by to dělal…
Včera jsem řekla třídnímu i matikáři, že mě mrzí, že se děcka nemůžou ve škole za tohle trestat - bych mu tu rákosku s radostí koupila.
Denně do něj „duju“, jak chce pak pracovat,kde ho zaměstnají, že se učí pro sebe, aby z něj v budoucnu něco bylo..... ani nechci raději vědět,co si v tu chvíli o mně myslí
Ty ksichty mluví za vše … holt blbá matka, která ničemu nerozumí ![]()
Ahoj,připojím se.Asi to opravdu vypadá na problém s učitelkou.Naši děti měli v první třídě dobrou uč.kterou jim v druhé vzali a dali jim holku po škole,ale získala si je a za rok odešla na MD.Takže ve 4.tř.už mají třetí uč.sice mě se líbí,ale děti si na ní dlouho zvykali a nemohli to skousnout.Teď už je to snad OK.U nás doma celkem zatím platí storno kapesného a motivace když za celý měsíc nebude špatná známka dostane odměnu navíc.Ale keců kvůli učení je stejně dost.Tak to neřeším a řeknu tak se neuč ale až přineseš špatnou známku nebude to a ono.Ale je mu teprve 10 takže to je ještě dobrý ale až mu bude víc tak nevím čím to ukecám.Nervy máme jen jedny a je pravda že dnes svojí mamce též dávám za pravdu že jsem se měla více snažit. ![]()
už má do odvolání zákaz netu a sebrala jsem mu i notebook - jeho odpověď - „no a co,mi to nevadí“ a odešel trucovat do pokojíčku
![]()
Jo to jsem taky zažila.To tě úplně odzbrojí.A když něco provede a dostane zákaz tak si nejhorší matka na světě.A když se mu snažím vysvětlit že si z to může sám tak to nechápe.Ale když něco chce tak to je slibů a úsměvů za milion.
katysimi píše:
Jo to jsem taky zažila.To tě úplně odzbrojí.A když něco provede a dostane zákaz tak si nejhorší matka na světě.A když se mu snažím vysvětlit že si z to může sám tak to nechápe.Ale když něco chce tak to je slibů a úsměvů za milion.
Přesně tak. Uvidíme, asi mu začíná docházet, že jde fakt do tuhého. Už jsem mu vyhrožovala, že ho nechám propadnout, že mu tu ostudu udělám a přehlásím ho na jinou školu, blíže k bydlišti (po přestěhování dojíždí do města)
Ona každá změna je pro dítě nějakým způsobem stresující.Třeba je to i v tom?My se stěhovali naštěstí rok před školou.Takže si stačil zvyknout.
katysimi píše:
Ona každá změna je pro dítě nějakým způsobem stresující.Třeba je to i v tom?My se stěhovali naštěstí rok před školou.Takže si stačil zvyknout.
Právě, že neměnil školu. Na jeho přání dojíždí z okraje města do centra, kde chodí už od 1.třídy. Takže tím to rozhodně není ![]()
A stěhování bral výborně - z 1+1 do 3+1 na baráčku, konečně jeho vlastní pokojík, zahrada, příroda kolem… Na dojíždění je zvyklý, 3 roky jezdí na plavání přes celé město tam i zpět a v pohodě.