Puberťák

Napsat příspěvek
Velikost písma:
953
9.12.14 23:25

@Petraa80 Ahoj, pozvánku jsem posílala hned po založení. Pokud si jí neobdržela tak písni a zkusím to znovu. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.7.15 00:09

Jak ziskat zpet pubertaka (15 let) ...

Všechny místní zdravím,

poprvé takto žádám o radu. Jde o poměrně neobvyklou situaci, se kterou mi možná poradí spíše ti dříve narození.

Výchozí situace je taková, že z prvního manželství mám syna 14 let. První manželství se rozpadlo před zhruba 10 lety, vztahy s ex jsou stale na bodu mrazu. Odpovídalo tomu i to, že jsem musel poměrně bojovat o to, abych syna mohl vídat. Tam na druhé straně jsem ten zlý, který odešel, jeho vztah ke mně tam nebyl podporován.

Léta to bylo tak, že jsem měl zřejmě větší nároky, snažil jsem se ho nerozmazlovat, nepřeplácet, hledal jsem jiné aktivity. Na druhou stranu jsem se snažil poukazovat i na to, že mimo práv jsou i povinnosti. Má výchova je zřejmě přísnější než u ex.

Oni tam jsou teď jsou skoro všichni nezaměstnaní a nebo v důchodu, nevadí jim, že pořád hraje na počítači a nebo sleduje seriály, povinností tam moc nemá. Prázdniny až dosud trávil stylem, že byl do noci (i do tří do rána) na počítači, pak klidně vstal ve tři odpoledne a pokračoval. Koupili mu počítač, poměrně běžné dostává nové hry k narozenínám a na Vánoce, oni to hrají s ním, seriály s ním taky sledují…

V posledních 2 letech u něj došlo k omezení veškerých mimoškolních aktivit, které nesouvisí s počítačem. Skončil s různými olympiádami, kroužky, jediným sportem (1h týdně plavání), výrazně se zhoršil v prospěchu (Kdysi 1-2 trojky, nyní hrozilo, že propadne. Nakonec má 5 čtyřek.), nemá prakticky žádné kamarády (mimo 2 na nějakých diskusních serverech).

Před třemi dny přijel k nám. Protože měl resty z minulosti, má omezený přístup na internet (pouze z mobilu). Pouze občas chci, ať doma s něčím pomůže (obchod, uklidit nádobí), ve zbytku času mám pocit, že se nás straní. Samozřejmě se mu snažim ukázat i jiné stránky života než dění za klávesnicí, ale vše bojkotuje. Zpravidla jen sedne někam do vedlejší místnosti a mlčí.

Původně byla v plánu brigáda, ale tu odbojkotoval. Navrhl jsem tedy několikadenní pobyt v Tatralandii, v Liberci v tom zábavním parku, v Pratru ve Vídni, výlety do hor, koncerty, kina, návštěvu bratranců, ale na vše odpovi, že ne a nebo, že neví. Doma se většinou schová do vedlejší místnosti, takže (protože máme 3 menší děti) ho nemuzeme pořád kontaktovat a ptát se ho. Pravidelně mu dávám možnost říct si, co by chtěl dělat, ale on říká, že neví. Žádný návrh z něj nevypadne. Knížku si vzal, ale pak ji nechal jen ležet, na kolo nechce, do hor nechce, jiné venkovní aktivity ho nebaví.

Nyní, přestože u nás má být tři týdny, se zeptal, jestli by mohl jet v pondělí domů, že u nás nemá co dělat.

A ja se ptám - jak získat zpět přístup k synovi, který to odmítá?

• Citovat
  • Upravit
3175
12.7.15 00:25

Neptala bych se ho. Na výlet bych ho vzala. Na druhou stranu bych mu i povolila ten počítač, aby měl i to co má rád a upřednostňuje on :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1703
12.7.15 00:28

A co se ho neptat, ale třeba mu říct, zítra jedeme do Pratru, ráno v devět odjezd atd.? (nebo někam, kde tušíte, že by se mu mohlo líbit.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.7.15 00:29

.

To ano, samozřejmě to tak někdy udělám a vytáhnu ho ven. Ale tam se chová podobně. Poodejde a nekomunikuje. Navíc od ex už přišly stížnosti, že ho k „nutím“ k věcem, ke kterým nechce.

Počítač má jinak taky normálně povolený, teď to je vyjímečná situace, protože to má částečně za trest.

• Citovat
  • Upravit
3175
12.7.15 00:32
@Anonymní píše:
To ano, samozřejmě to tak někdy udělám a vytáhnu ho ven. Ale tam se chová podobně. Poodejde a nekomunikuje. Navíc od ex už přišly stížnosti, že ho k „nutím“ k věcem, ke kterým nechce.Počítač má jinak taky normálně povolený, teď to je vyjímečná situace, protože to má částečně za trest.

A co provedl? A když ho někam vezmeš, tak se mu věnuješ nebo mají větší pozornost tři male deti? Samozřejmě chápu, že potřebují víc peče atd, ale jestli se necítí odstrceny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
956
12.7.15 00:41

Ty nesdilis jeho zájmy, on nesdílí ty tvoje. Zkus se ho zeptat jaký hry hraje a nějakou si vyber a hrej nekdy s ním. Zjisti jaké má řád filmy a na nějaký spolu kouknete. Zajdete spolu do kina (film vyberte spolu).
Mám syna 17let a v jeho cca 13 letech jsme společně hráli jednu onlinovku. A nemyslím si, že by to nějak snižovalo moji autoritu. Je na gymplu a učí se v celku dobře. I když v pololetí měl taky zákaz netu. Ale u nás fungují odpustky - dostane za něco trest (většinou je to ten internet) - může si pár hodin vykoupit treba dobrou známkou.
Najdi si čas, který venujes jen jemu - ze začátku v jeho režii - PC hra, film… Až se s tebou začne víc bavit, zkus navrhnout něco i ty, ale aby to nebylo úplně diametrálně jinde :)

Příspěvek upraven 12.07.15 v 00:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
956
12.7.15 00:45

Vzít mě někdo ve 14 letech někam kam ani moc nechci se třemi malými dětmi, tak z tohomtaky nebudu nadšená. Chápu, že jsou to sourozenci a tvoje děti, ale asi se s nimi moc nezabavi a raději bude sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.7.15 07:20

A co tvoje současná přítelkyně/manželka?

Můj manžel má 13ti letého syna na víkendy. S manželem máme ještě tříletého kluka a čekáme druhé. Ten náš kluk strašího miluje, pořád si s ním chce hrát, běhá za ním a starší to více méně toleruje. Dovede si s ním hrát. Společně jezdíme na výlety a snažíme se vybírat takové, aby to bavilo i staršího. Pak jen oznámíme, že jedeme a jede se. Starší pomáhá tátovi, společně si pustí nějaký film, všichni večer hrajeme nějakou společenskou hru. Počítač tu má taky zapojený, ale většinu času tráví na mobilu, kde hraje hry nebo si čte knížku. Když je u nás, má tendenci se někdy sebrat a zalézt do svého pokoje, kde je i několik hodin…beru to, mladší mu nedá pokoj a potřebuje také nějaké soukromí.

Na začátku jsem se ptala na tvou současnou partnerku. Myslím, že i ona by se měla zapojit a umožnit ti syna si více užít. Já jim třeba koupila lístky do kina a vyrazili sami dva, došli si na jídlo, pokecali o důležitých věcech…měli soukromí jen pro sebe.

Zároveň má i povinnosti (odpadky, když něco chybí dojde to koupit, stará se o psa, když tu je). Někdy, když hodně pomáhá tátovi, tak ho nechám a nic po něm nechci. Učí se velmi dobře.

Nevím, kdo stál za rozpadem Vašeho vztahu. U nás je ta výhoda, že vztah ukončila manželova ex a jeho syn tak viděl, že maminka má jiného, jde od táty pryč bydlet jinam…když byl malý, plakal a nechtěl k ní. Takže vztah mezi nimi a posléze i se mnou je na dobré úrovni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4658
12.7.15 07:58

Když víš co, on je v pubertě a má své zájmy(dnes je prostě taková doma pc her no) a ty mu vehementně nutíš Ty svoje, kdežto matka jeho zájmy respektuje. Proč ty si s ním nikdy nezahraješ? Třeba by pak i on mohl ustoupit co se týče toho výletu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
12.7.15 08:28

S puberťákama je to většinou složitější i v „normálně“ fungující rodině. Vy to máte složitější. Možná zkus trochu ubrat nohu z plynu a nesnaž se ho „násilím“ přinutit k hodnotnějším aktivitám, než je PC. Taky píšeš, že má kvůli nějakým rstům z minulosti PC u vás omezený. Nevím, o co šlo, ale nemohly by se ty resty už brát jako promlčené? Víš, jak to je - trest by nikdy neměl být větší než vina. Možná to bere jako nespravedlnost a proto záměrně všechny tvoje snahy bojkotuje. Na tvém místě bych se mu snažila nějak přiblížit, postupně vybudovat vztah a kontakt, vyjít si někam jen sami dva, klidně si s ním zahrát nějakou hru…neříkám, podlézat mu, ale zároveň ho ani zbytečně nesešněrovávat tou „správnou“ výchovou. On se staví na zadní, je to v jeho věku normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.7.15 12:27

no ...

Díky všem za reakce…

No ja jsem už snad dost velký na to, abych mu něco „vehementně“ nutil. Dávám mu právě možnost vybrat film v kině, vybrat aktivitu na odpoledne, vybrat film na večer, do té knihovny jsme taky šli na ten popud, že zvažoval nějakou knížku na čtení. Ale 30 minut nic nevybral, pak jsem už musel jít kvůli malé. Tak to zpravidla dopadá.

Právě u nás má taky dost času na své soukromí. Pokud pomůže max. hodinku dopoledne (nákup apod.), nepovažuju to za přehnané. Odpoledne ho občas nechám doma, když nechce jít s námi, někdy mu řeknu, ať jde s náma, ať nesedí celý den doma. To taky zabere max dvě hodinky.

Hry moc neprochází, protože k těm jeho bych potřeboval koupit herní počítač za 20 tisíc. Nové seriály začínat nechce, ty své má někde u 5. a nebo 6. série, samozřejmě se občas mrknu, ale uchází mi dost souvislostí.

Přeplácet ho (počítačem apod.) nechci. Samozřejmě vím, že pokud tím netem žije, tak se nemůže jen tak vytrhnout. V rozumné míře to neškodí. Jen v jeho případě se mi trošku „příčí“ tohle podporovat, protože s tím má problém. Postupně během posledních let omezil živé kontakty s většinou rodiny i s kamarády, má čím dál větší problémy s prospěchem a takovým „normálním“ životem.

Jenže ex tohle nevidí. Teda to, že to „nepodporuju“ je pořád o tom, že denně klidne těch 5-7 hodin na internetu je. Což je cca poloviční dávka oproti tomu, co má doma. Osobně mi to i tak přijde strašně moc.

S tím výše zmíněným „trestem“ ta situace nesouvisí. Je to dlouhodobější záležitost.

• Citovat
  • Upravit
956
12.7.15 16:22

Kdo chce, hledá způsob, kdo nechce, hledá důvod.
Prijde mi, ze sis nepřišel pro rady, ale pro politování, nadávky na ex a hození flinty do žita co se syna tyka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
12.7.15 16:52

Hele, a má šanci pobýt s tebou někde třeba půl dne bez zbytku rodiny - tedy bez tří malých dětí a macechy? Ty akce byly navrhované jen pro něj nebo pro celou rodinu?
Je v podstatě v cizím prostředí, nemůže se třeba bát, že nějak neuspěje (třeba na tom kole) nebo že bude za blbce, případně že jím zvolená aktivita nepotěší ostatní?
Dovedeš si představit, že přijedeš coby puberťák za někým, koho máš rád, do rodiny, kde se motají tři mrňata a víceméně cizí ženská, a očekává se, že nějak „zapadneš“, ač jsi vlastně navíc ve fungujícím týmu? Já jsem společenský neobratný introvert a tohle by asi byla moje noční můra ještě celkem dlouho po pubertě.
Kdyby mu nebylo 15, tak řeknu „vem ho na pivo“ :)

Chápu, že je zas blbý nechat 3 malé děti na krku partnerce, ale to by šlo řešit sehnáním nějaké hlídačky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.7.15 23:46

no

Tak ještě jednou díky.

Já si přišel hlavně pro inspiraci, předpokládal jsem, že nejsem sám, kdo tohle řešil. Přes některé věci nejede vlak, jak jsem napsal výš, ale některé jiné bychom mohli zkusit oprášit. 2 tipy jsem tu našel.

Ano, máme díky současné partnerce možnost i trávit nějaký čas sami dva.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML