Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No jo tak to je v poho.kdyby jsme jim viděli do hlavy.Kolikrát si myslím že ty šprajci jsou jen zbytečnosti.A to mám ještě 2letou dceru která bude asi horší ta si postaví hlavu už teď. ![]()
KačuliKačka píše:
na to jsme se ptali už od začátku, zda chování a vztahy ve třídě jsou dobré - v chování není problém, kluci celkově jsou v pohodě oproti holkám, tak já už nevím.
Př. v té výtvarce děcka nesnáší učitelku, více dětí tam propadá a i když synovi doslova sbalím věci do výtvarky, tak on je prostě ve škole nevytáhne, řekne že nemá a proleží hodinu na lavici - prostě to neřešíKdyž se ho ptám, proč nepracuje - ježiš, takové blbosti, kdo by to dělal…
Včera jsem řekla třídnímu i matikáři, že mě mrzí, že se děcka nemůžou ve škole za tohle trestat - bych mu tu rákosku s radostí koupila.
Denně do něj „duju“, jak chce pak pracovat,kde ho zaměstnají, že se učí pro sebe, aby z něj v budoucnu něco bylo..... ani nechci raději vědět,co si v tu chvíli o mně myslíTy ksichty mluví za vše … holt blbá matka, která ničemu nerozumí
Kači oni kluci na ty výtvarky moc nejsou, ale tam to bude fakt problém s učitelkou. Nechápu jak může někdo propadat z výtvarky
Prostě je neumí namotivovat.
Ono to vypadá, že spadl do těžké puberty. Když mu budeš říkat, že ho nikde nezaměstnají atd., tak si myslím, že mu to učení ještě více znechutíš.
Co má za zájmy? Co třeba mu nabídnout nějaké odměny? Já sice nemám ráda, když se učí děti za peníze, ale třeba by to pomohlo. Systém třeba a jedničku 10Kč, za 4 sebrat třeba 5Kč a z 5ku sebrat mu celých 10Kč (píšu o orientačně)
S těmi kluky je to těžké, oni když se „zabejčí“ tak s nima nepohneš. Brácha je to samé. U nás teda aspoň trochu pomáhá sebrání mobilu
, ale to už je vždycky krajní situace. JInak můj brácha míval taky do 5té třídy samé jedničky a s příchodem na gympl šel skoro se vším o dva stupně dolů, ale je to halvně tím, že se vůbec neučí, prostě ho to nebaví.
Přesně tak kapesné motivuji tímto způsobem.Nejvíc mu vadí když má zákaz kamarádů.I ten PC přežije.Kroužky mu zatím nezakazuji protože je to fotbal kde se vyběhá a modelář kde se učí trpělivosti a je pravda že se tomu věnuje i doma.Donedávna stavěl lego a teď převažuje modely z ABC.A je šikovnej.Jednou vyhrál 3cenu a od té doby je do toho zapálenej.U něj jsou to jen takový výpady.Vždy si říkám že nebudu reagovat,ale nedá mi to a chci to řešit.
Tak malý (haha, je vyšší než já už) plave 2× týdně a to mu nechci zakazovat. Jak jste viděly na fotkách, tak ho je kus chlapa. Takhle má aspoin nějakou povinnost a zodpovědnost se tam dopravit a dojet bud domů nebo počkat až ho vyzvednu (čtvrtky jezdím k babi, tak cestou zpět ho nabírám).
Už má zákaz pc, vzala jsem mu notebook, aby nehrál hry v pokojíku, musí doma pomáhat a makat. Krom televize, na kterou koukáme fakt až od zpráv, zatím zákaz nemá… A jinak jsme doma, takže není šance, aby si vlezl na net nebo dělal co má zakázané.
Kapesné nemáme přesně stanovené… týdně dostane tak 20-30 kč, ale okamžitě to rozfrčí a nemá nic. Ale když platí cosi ve škole, ví, že musí donést zbytek aniž by to utratil, v tom problém nemá. Ted je samozřejmě bez drobáků, že… ![]()
Jediný, kdo na syna ještě platil do nedávna, byla jeho starší nevl. sestra (17 let - exmanžel ji měl z předchozího vztahu) Ale už i ta říkala, že jemu se prostě nechce, kašle na to a neřeší nic.
Když to tak čtu tak je doma v pohodě.Jenom ta škola.Tak snad to vydržet.A nějaký kamarád na něj neplatí?Náš když dostane špatnou známku tak místo toho aby řekl zlepším to tak se brání kdo co dostal ještě horšího(celej já).A co holky??nechce na nějakou zapůsobit svým osobitým způsobem? ![]()
katysimi píše:
Když to tak čtu tak je doma v pohodě.Jenom ta škola.Tak snad to vydržet.A nějaký kamarád na něj neplatí?Náš když dostane špatnou známku tak místo toho aby řekl zlepším to tak se brání kdo co dostal ještě horšího(celej já).A co holky??nechce na nějakou zapůsobit svým osobitým způsobem?
Tak holky ze třídy,dle jeho slov, jsou blbé
Zato v lázncíh v létě se s ním děly divy - pral si věci, dokonce si myl vlasy, česal se a myl si zuby
Po příjezdu z lázní šmitech azase jede ve starých kolejích, takže holky bych vyloučila ![]()
Včera jsem se dozvěděla, že prý necvičí, že nemá tělák, ale každé pondělí si ho balí předemnou do batohu, ze školy jezdí taky v kraťasech (i v +5°C!!!) - přece tam nebude do večera, než se převleče, ne???? Takže to taky nechápu
![]()
Kamarády má ve škole (jsou třída snad ještě od školky) a pak na plavání. U svého otce má kousek bratrance, stejně starého. Ten je jedničkář a naprostý opak našeho pubertáka ![]()
2× do týdne se stane, že zůstane ve škole déle a jdou s klukama hrát basket.
Po přestěhování tu bydlela dva roky i skoro švagrová s 8 l. Ivanem, ted tu je stejně malý Ivan skoro denně, takže ti dva spolu bud jsou u nás nahoře, nebo venku. Jiné kamarády u baráku nemá a ani nechce nikam jít, aby se s nějakými seznámil. ![]()
To i vypadá že je v uzavřeným kruhu.Ale v těch lázních se něco asi stalo.To se zřejmě nepochlubil.S tělákem je to taky kus od kusu.Většinou se děti posmívají,ale když plave a hraje basket tak by neměl mít problém.A co na to vše uč.z těch předmětů kde má šprajc?a co ostatní uč??
katysimi píše:
To i vypadá že je v uzavřeným kruhu.Ale v těch lázních se něco asi stalo.To se zřejmě nepochlubil.S tělákem je to taky kus od kusu.Většinou se děti posmívají,ale když plave a hraje basket tak by neměl mít problém.A co na to vše uč.z těch předmětů kde má šprajc?a co ostatní uč??
Do lázní jezdí každý rok, to je tak vždycky… noví kamrádi, nové holky… a doma pak zase bordelář a vegeťák ![]()
On s tělocvikem nemá problém, 3 roky plave, basket má rád, jen dlouhý běh mu dělá trošku potíže - je astmatik.
Jinak jeho přístup je stejný skoro ve všech předmětech - AJ, Př, Che… atd. Jen jiní učitelé asi nemají takové nároky jako ve výtvarce a matice. Jenže tohle je základka, jak pak uspěje na učňáku???? Tam se už nikdo nebude pídit, jak mu pomoct. Nejde ti to? tak se seber a jdi jinam. Vyhodí ho a co pak? Toho se bojím…
př. p.uč. z češtiny mu navrhla, aby si každý týden vypracoval referát, díky kterému může nasbírat malé 1 a opravit si tak známky.
Jeho reakce: „Přece nebudu trapasit před celou třídou a něco tam jako číst“.
Myslela jsem, že mu fakt skočím po krku už
![]()
Učitelé se svorně shodli, že je chytrý, má logické myšlení, ale jemu se prostě nechce, tak to fláká ![]()
Tak to je i náš případ.Nosí samé 1,2 pak najednou přinese trojec z něčeho co už uměl.Jakoby zatmění.to nechápu.Je chytrý,ale líný se učit.Já kdysi mamce prý řekla že nebudu přeci nějakej šprt.Tak to má asi v genech.Ale jde jen o přístupu jde o to jen kouknout do knih a osvěžit si co dělali ve škole přeci jen už půjde do pátý a to nestačí jen ve škole.Místo toho plno keců a proč a nač atd.přitom to má za 20min.hotový. ![]()
Uvidíme, ted ví,že má nůž na krku, tak snad se zase rozjede a začne fungovat, aspon částečně!
Kačuli Kačka!
Dobrý den!
Přečetla sem si Váš příspěvěk a jako kdybych viděla našeho syna.Tohle samé jsme si prožívali na základní škole.Mega flegmoš je přesně to pravé
Učitelé z něj byli na nervy mi z něj byli na nervy a syn co to řešíte ono to nějak dopadne,problém byl ještě v tom že na sebe nechal svíst všechny průšvihy jen aby měl pokoj aby se to,už dále neřešilo..vyvrcholilo to tím že v deváté třídě na židli učitelce dal razítko mapu ameriky a další průšvih byl na světě.Hned z toho byla událost která nás dohnala až ke kurátorce že sesměšnil paní učitelku a nechal jí s tou obtisknutou mapou chodit celou vyuč hodinu a všichni se jen smáli prostě z toho byla šikana .Půl roku jsme docházeli pravidelně ke kurátorce a každý týden tam musel chodit sám ukazovat sešity žákovskou knížku a já můžu říct že děkuji té paní kurátorce že synovi ukázala i to jak může dopadnout a jak to vlastně všechno chodí…
Samozřejmě jsme chodily i k psychološce a fakt můžu říct že to opravdu pomohlo.
Dnes syn navštěvuje druhý ročník učiliště do školy chodí pubertu máme pořád ale je zvládnutelná jsme strašně rádi že se nám svěřuje kde která holčina se mu líbí a kam jde a kdy příjde a to doopravdy dodrží…Takže si myslím že psychološka mu určitě pomůže
díky za povzbuzení a příspěvek.
Zatím komunikace s panem učitelem matiky funguje (meilujeme si), mladý si dělá úkoly a „šlape“ jak má. Však má taky „nůž na krku“ a už i tv zakázanou (krom pc a notebooku).
U něj naštěstí s chováním ani průšvihy není problém, povídáme si o všem (holky jsou ve škole trapné
), jezdíme na výlety, na procházky se psem, doma mi pomáhá když něco tvořím atd. Jen ta škola… Uvidíme, mám bývalou prof. psychologie, která pracuje jako dětský psycholog a je moc prima. Mám ji v záloze, mladý o tom ví, takže snad zabere aniž bych nás tam objednávala.
Ale zase ví, že jak mě naštve, tak tak pofrčíme ani nemrkne ![]()
Dnes by rád k tatínkoví už od čtvrtka, takže vymýšlím, co musí doma pomoct a udělat, aby si tuhle výsadu (dva dny navíc u otce) zasloužil. Samo, že mu učení nabalím sebou at se tatínek taky snaží ![]()
Jo, a to, že jsem jeho otce poslala na třídní schůzky, aby měl informace z první ruky přímo od učitelů byl výborný nápad. On tatínek zjistil, že to jeho „skvělé dítko“ je fakticky lempl, flegmoš a neřešič
TOhle mu tvrdím rok a on samozřejmě vinu háže na mně, že na něj nemám čas, odsunula jsem ho na poslední místo apod. (sice studuju, ale jako pro každou normální mamču je dítě na prvním místě a o tom žádná!!!)
No a ted zjistil, že ty bludy z mé hlavy jsou vlastně pravdivé… Takže snad konečně začne taky na něj tlačit a víc ho kontrolovat a spolupracovat se mnou na nějaké „strategii“ jak ukočírovat pubertáka a přežít to se zdravým rozumem ![]()
vypadá to, že náš mladý šel kapku do sebe. Za poslední 3 týdny malé zlepšení, dokonce 2× jednička, dvojky a jen jedna koule.
S panem uč. z matiky komunikujeme meilem, jsem ho posledně žádala o řešení jednoho úkolu, protože ani my dospěláci jsme netušili, jak vyřešit příklad.
O víkendu byl hrozně fajn, pomohl bez reptání, uklízel a včera perlil, až jsem slzela smíchy.
Nejprve jsem do něj cosi rýpala, lechtala ho a dělala si z něj legraci - že má na břiše mišelinku a on: „Ne ne, to mám barumku. Hej, co mi šaháš na kozy, závidíš? Mám lepší než ty!“ … to jsem dostala první záchvat smíchu a řehtali jsme se oba jak blbí ![]()
Včera večer jsme jeli z nákupu, já nadávala na blbou ženskou co cik-cak projela parkoviště, že to je nějaká slepice a syn na to: „Myslíš ta slepice, co dává jahody???“ No nemohla jsem, řehtali jsme se tomu celou cestu domů
![]()
Držte nám palce, at tak pokračujeme dál a je víc smíchu než kraválu ![]()
KačuliKačka píše:
vypadá to, že náš mladý šel kapku do sebe. Za poslední 3 týdny malé zlepšení, dokonce 2× jednička, dvojky a jen jedna koule.
S panem uč. z matiky komunikujeme meilem, jsem ho posledně žádala o řešení jednoho úkolu, protože ani my dospěláci jsme netušili, jak vyřešit příklad.O víkendu byl hrozně fajn, pomohl bez reptání, uklízel a včera perlil, až jsem slzela smíchy.
Nejprve jsem do něj cosi rýpala, lechtala ho a dělala si z něj legraci - že má na břiše mišelinku a on: „Ne ne, to mám barumku. Hej, co mi šaháš na kozy, závidíš? Mám lepší než ty!“ … to jsem dostala první záchvat smíchu a řehtali jsme se oba jak blbí
Držte nám palce, at tak pokračujeme dál a je víc smíchu než kraválu
Včera večer jsme jeli z nákupu, já nadávala na blbou ženskou co cik-cak projela parkoviště, že to je nějaká slepice a syn na to: „Myslíš ta slepice, co dává jahody???“ No nemohla jsem, řehtali jsme se tomu celou cestu domů![]()