Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@eumedon píše:
A bez hypotéky, takže žádné pojištění nepotřebuješ? To je sice hezké, ale zakladatelce tato informace nepomůže. Účelem tohoto fóra totiž není chlubit se, jak na tom kdo je, ale poradit (pokud možno dobře).
však jsem se jí snažila poradit, ale víš jak se to říká: chytrému napověz,… to její že pojistku rušit určitě nebudou, pak si taky myslí, že nějakých 200tis. od rodiny jsou nějaké nekonečné peníze a jako vrchol všeho si vezmou na bytové účely spotřební půjčku, tady je to o totální fin. negramotnosti a navíc i hlouposti a to je smrtelná kombinace. ![]()
@redbulka píše:
sorry, ale já spatřuji živ. jistoty úplně v něčem jiném než v „kvalitním“ hloupém produktu pojištovny a dle toho taky konám. A díky tomu jsem už taky dávno za vodou.
Pokud ti někdo nadělil, tak se bez pojištění možná obejdeš, ale musíš mít hodně vělké zajištění a diverzifikované, aby se člověk obešel bez pojištění nemovitosti nebo odpovědnosti.
Pokud ale někdo začíná od nuly byť se slušným příjmem, je třeba minimalizovat rizika a bez pojištění to zkrátka nejde. Píšeš hlouposti.
@Pedro 00 píše:
Pokud ti někdo nadělil, tak se bez pojištění možná obejdeš, ale musíš mít hodně vělké zajištění a diverzifikované, aby se člověk obešel bez pojištění nemovitosti nebo odpovědnosti.
Pokud ale někdo začíná od nuly byť se slušným příjmem, je třeba minimalizovat rizika a bez pojištění to zkrátka nejde. Píšeš hlouposti.
nikdo mi nic nenadělil, na vše jsme si poctivě postupně vydělali, úvěr na domek máme již nějakýten rok splacený, bylo to sice „jen“ několik set tisíc, ale i to bylo protivné, jak to musel člověk každý měsíc odepisovat z vydělaných peněz.
Pojištěnou nemovitost samozřejmě máme a i tu odpovědnost mám pojištěnou, protože máme psa a člověk je tak jednou nohou furt v nějakém průseru, ale i tak nejsem automaticky z obliga - pokud můj pes např. nebude na vodítku a provede někomu nějakou škodu, tak mám smolíka…
@Pedro 00 To je zbytečný, evidentně se jedná o člověka, který žije jen ve své realitě a nepochopí, že realita druhých může být naprosto odlišná. A taky neví, že z čím větší výšky člověk spadne na zadek, tím víc to bolí…
Pokud někdo „před domkem“ našetřil 20.000,–, tak jistě nedokáže vytvářet dostatečně vysoké rezervy pro neočekávané situace. Domek (a starší)= X peněz nutných na běžnou údržbu, nemluvě o snaze to dostat do stavu, který se bude líbit nové paní domu.
@redbulka Už jsme se v nějaké diskuzi potkali, ne? Většina lidí s běžným příjmem jistě nedokáže zaplatit takové pojištění, aby měli pokryta všechna rizika. To ani není smyslem pojištění. Ale pokud by si rodina mohla dovolit odkládat třeba 2000 mesíčně na horší časy, tak za rok mají 24.000 a za 10 let 240.000,– Neřeším zhodnocování a ani inflaci. 240.000 možná ošetří roční výpadek příjmu 1 člověka. Třeba dlouhodobou nemoc, nebo ztrátu zaměstnání.
Nevyřeší nic, co by trvalo déle a je vlastně „jedno, co“. Ani pojištění mě od počátku nejistí na vše, protože tu jsou čekací doby (invalidita, vážná onemocnění…). Že byste nemusela řešit stavební úpravy, protože to máte bezbariérové? Zajímavá informace, ale poněkud mimo diskuzi. Jistě budou lidé, kteří to, či ono mají/ nemají. Jen nevím, jestli se už nenacházíte v oblasti Trollů… A protože není vhodné krmit Trolly, tak pa.
@Ivan PPZ píše:
Pokud někdo „před domkem“ našetřil 20.000,–, tak jistě nedokáže vytvářet dostatečně vysoké rezervy pro neočekávané situace. Domek (a starší)= X peněz nutných na běžnou údržbu, nemluvě o snaze to dostat do stavu, který se bude líbit nové paní domu.
@redbulka Už jsme se v nějaké diskuzi potkali, ne? Většina lidí s běžným příjmem jistě nedokáže zaplatit takové pojištění, aby měli pokryta všechna rizika. To ani není smyslem pojištění. Ale pokud by si rodina mohla dovolit odkládat třeba 2000 mesíčně na horší časy, tak za rok mají 24.000 a za 10 let 240.000,– Neřeším zhodnocování a ani inflaci. 240.000 možná ošetří roční výpadek příjmu 1 člověka. Třeba dlouhodobou nemoc, nebo ztrátu zaměstnání.
Nevyřeší nic, co by trvalo déle a je vlastně „jedno, co“. Ani pojištění mě od počátku nejistí na vše, protože tu jsou čekací doby (invalidita, vážná onemocnění…). Že byste nemusela řešit stavební úpravy, protože to máte bezbariérové? Zajímavá informace, ale poněkud mimo diskuzi. Jistě budou lidé, kteří to, či ono mají/ nemají. Jen nevím, jestli se už nenacházíte v oblasti Trollů… A protože není vhodné krmit Trolly, tak pa.
Myslíš stavební úpravy kvůli např. inval. vozíku? Tak to by obnášelo jen rozšíření dvou dveří - na wc a do koupelky, bordel byto byl pekelnej, to jo, ale nic, kvůli čemu bych si měla platit pojištění-životko. Těch pár desítek tisíc neni problém.
To s tím pravidelným šetřením máš pravdu, i když oba víme, že šetřit 2 tis měsíčně je bída a děs. No ale lespší než vůbec nic.
@redbulka píše:
však jsem se jí snažila poradit, ale víš jak se to říká: chytrému napověz,… to její že pojistku rušit určitě nebudou, pak si taky myslí, že nějakých 200tis. od rodiny jsou nějaké nekonečné peníze a jako vrchol všeho si vezmou na bytové účely spotřební půjčku, tady je to o totální fin. negramotnosti a navíc i hlouposti a to je smrtelná kombinace.
Nezlobte se na me. Opravdu nejsem blba jak si nekteri zde mysli. Toto neni diskuze o pojisteni, tu si laskave zalozte nekde jinde. Ja se pouze ptala na hypoteku. Tem kteri mi poradili dekuji. Kazdy evidentne nemuze byt tak,,gramotny" jako Vy. Hlavne, ze Vam stesti preje ![]()
@Anonymní píše: .Nezlobte se na me. Opravdu nejsem blba jak si nekteri zde mysli. Toto neni diskuze o pojisteni, tu si laskave zalozte nekde jinde. Ja se pouze ptala na hypoteku. Tem kteri mi poradili dekuji. Kazdy evidentne nemuze byt tak,,gramotny" jako Vy. Hlavne, ze Vam stesti preje
ano, to vůbec neni diskuse o pojištění, ale být na vašem místě, tak si z toho snažím něco vzít pro sebe, ne jen prskat.Ale každý svého štěstí strůjcem…pápá
@Anonymní píše: .Nezlobte se na me. Opravdu nejsem blba jak si nekteri zde mysli. Toto neni diskuze o pojisteni, tu si laskave zalozte nekde jinde. Ja se pouze ptala na hypoteku. Tem kteri mi poradili dekuji. Kazdy evidentne nemuze byt tak,,gramotny" jako Vy. Hlavne, ze Vam stesti preje
Pokud nejste finančně gramotní, pak jste adepti na finanční Darwinovu cenu. A můžeš být ráda jakoukoli zpětnou vazbu, která Tě snese z obláčku naivity zase na zem.
a proto znovu opakuji: chytrému napověz a… třeba to po desátý pochopíTe
![]()
@Ivan PPZ „Většina lidí s běžným příjmem jistě nedokáže zaplatit takové pojištění, aby měli pokryta všechna rizika. To ani není smyslem pojištění. “
@redbulka Neskutečné hovadiny, co tady píšeš. Nejsem pojišťovák, podotýkám.
Já také nejsem „pojišťovák“, přestože sjednávám pojištění. Věřím, že to dělám jinak a nedostávám klienty do úzkých jen kvůli provizi.
Hloupé je, že čím jsem na tom hůře s příjmy a jakýkoli nenadálý výdaj mě ohrožuje, tím spíše si nějaké druhy pojištění „potřebuji“ sjednat. Pokud jsem finančně zajištěný, výpadek příjmů si dokážu kompenzovat jinde. Oprostěme se (čistě pro tento příklad) od názoru, že pojišťovna je primární zlo. Ano, je to organizace stvořená pro vytváření zisku, ale pokud bychom šli to extrému, tak i část lékařů upřednostňuje svůj byznis před nejlepším přístupem ve prospěch klienta. Operátoři tlf., enrgetické společnosti, automobilky, léčitelé… je to v celé společnosti, proč si tedy spousta lidí myslí, že zrovna pojišťovna musí být filantrop? Životní pojištění (tedy pojištění lidí) rozhodně není povinné, dokonce ani u hypotéky.
Obecně by takovéto pojištění mělo být pokaždé „ušito na míru“ konkrétní rodině, její situaci.
Takže pojišťovat člověka, který je sám (i když mladý) a není na něm nikdo závislý (hl. finančně) na smrt na 1 mega je MIS-SELLING. Umím si představit, že bude pojištěn na smrt na 100.000,–, aby jeho smrtí nikomu nevznikly finanční náklady. Toto by bylo pojištěno skoro zadarmo (většinou). Ale- pokud mám rodinu (2+2) a je trochu jedno, jestli já jsem hl. nositel příjmu, nebo žena v domácnosti (na MD/RD/ jen tak), pak je dobré vyjádřit, co by se mým odchodem stalo. Tedy nahradit můj příjem, resp. pokrýt výdaje, které se díky mě hradily. Není nutné jistit příjmy. Větší zátěží pro rodinu je ale trvalé postižení. U 1.°invalidity to ještě jde, ale i tam je výpadek příjmů znát. Jenže pokud se stane něco „hodně zlého“- a trvalé upoutání na vozýk/ lůžko to je, pak nastane nejen výpadek příjmů, ale objeví se i nutné náklady na změny v bydlení- rekonstrukce WC a koupelny, výměna dveří… Nastanou zvýšené výdaje, protože náš stát se rozhodně nepostará v dostatečné výši a ani dostatečně rychle. Tohle pokryje pojištění trvalých následků úrazu (celkem levná záležitost) a pojištění invalidity- to už je dražší. tady je pro případ nemoci čekací doba, pouze u úrazu je to „hned“. Existují i další rizika, ale to už by bylo moc dlouhé…
@Ivan PPZ zvláštní není povinné u hypotéky? Tak asi jak u které banky.. my pojištění být museli s manželem minimálně manžel nakonec jsme se nechali pojistit oba.. byla to podmínka pro hypotéku.. ![]()
sorry, ale já spatřuji živ. jistoty úplně v něčem jiném než v „kvalitním“ hloupém produktu pojištovny a dle toho taky konám. A díky tomu jsem už taky dávno za vodou
.