Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Nemyslím, nebo ne většinou. Nastavené to je tak, že sjednáním životního pojištění dostanete slevu na úroku, většinou kolem 0,5%. Ale těžko vás někdo může nutit uzavřít životko. Majetek pojistit a zavinkulovat musíte, to je podmínka (jedna z několika) pro načerpání.
@Ivan PPZ no oni nám úplně přímo řekli že jestli nebude manžel jako žadatel pojištěný nemusí nám dát hypotéku že i to je kritérium pro schválení hypotéky..no takže máme pojištění nemovitosti, oba jsme pojištění (každé pojisteni v řádech tisíců) a k tomu ještě pojistku na blbost
tu hlavně kvůli malému teda..
@samanta2208 Není. Jsem hypoteční dlužník bez životního pojištění. Ale si záleží na dalších okolnostech, jako je výše úvěru a bonita.
Pojistění na blbost je nyní běžnou součástí pojištění domácnosti a případně i nemovitosti (občanská blbostka). A vzhledem ke změnám, které přinesl NOZ je to velmi vhodné mít. A opravdu není dostatečně vysoké, pokud někdo mát limit třeba 500.000,–
@samanta2208 Ale vám neřekli, že to musíte mít…
@samanta2208 : u nás taky nebylo životko nutné pro hypotéku. Jestli to někdo/někde tvrdí, tak honem pryč.
@Vrtacka Ono to není povinné, ale rozhodně je to rozumné. Pokud odejde živitel rodiny a ženě na mateřské zůstane dvoumilionová hypotéka, která se musí platit děj se co děj, pak je to hodně velký průšvih. Jasně, nemovitost se dá prodat a hypotéka umořit, ale prodej může trvat i několik měsíců a splátky nepočkají…
@samanta2208 ale původně psala o „povinnosti“ mít ŽP. Jestli je rozumné, nebo ne je jiná otázka.
@matkabagristy Výrazný problém je to u bankopojištění k hypo, protože to jsou specifické produkty. Pokud se použije klasické ŽP a solidně nastavené, tak to nějaké krytí poskytne. Ale těžko očekávat, že ztratím práci a pojišťovna za mě 8 let bude platit hypo. Nicméně- úmrtí, vyšší stupně invalidity a pod.- tam to opravdu pomůže. Mám kolegyni, která díky ŽP u hypo po smrti mažela zamázla komplet hypo. „Naštěstí“ byli oba pojištěni na celou částku (někdo pro úsporu pojistí jen část hypo dle poměru příjmů).
@Vrtacka určitě utíkat nebudem já jsem za to ráda, je to taková pojistka kdyby se manželovi jako profesionálnímu řidiči v práci něco stalo…prostě člověk by měl myslet i na zadní vrátka, protože zůstat jako vdova sama s jedním prckem a dalším na cestě bez velké finanční rezervy (velké myslím alespoň milion) prostě nechci…ale je to každého vec ![]()
@redbulka píše:
zkuste se zeptat ve stavební spořitelně, kolik a jestli by vám u nich vyšel úvěrJinak minimalizujte vaše šílené a zbytečné výdaje: např. 800,– na úrazové, to jsou peníze vyhozené z okna, kolik už vám takto pojištovna „vrátila“ za ty úrazy?
500,– na stavebko je dnes tragické, úroky jsou na minimu, za to jsou velké poplatky ze vedení účtu, pokud tam nebudete posílat 20000,– ročně, tak tenhle produkt pro vás pozbývá smysl
2000,– za mobily - to je ohromná částka vzhledem k vašim příjmům a tužbám a nejen k vzhledem k nim, ale celkově vůbec
Souhlasím, v jejich případě je to asi nesmysl, ta úrazovka, ale třeba naše rodina sjednala úrazovky pro všecnny členy, ale spíš na ty těžší úrazy, nemá smysl si pojišťovat zlomený malíček, na takové chujoviny musí být v rodině krátkodobé rezervy ve výši alespoň 3 měsíčních příjmů rodiny. Hlavně ale ten mobil, kurňa, 2000 pro 2 lidi je docela dost. Někteří lidi jsou poměrně finančně negramotní, jinak to nevidím. Plno lidí se chce finančně uvázat na desítky let, aniž by měli odpovídající příjem nebo nějaké rezervy, to je přece ekonomická sebevražda. Osobně si myslím, že hypotéka rozhodně není pro chudé, ale spíš pro nadprůměrně příjmové, aby nemuseli čekat nějaký ten rok na barák, ale budou mít dostatek prostředků na to, aby hypotéku spláceli a neprojevilo se to na jejich životním standardu ani v případě výpadku příjmu. Když vidím, kolik lidí to má fakt napnutý s hypotékou, ten rozpočetk, tak to nechápu. Jinak hypotéka jako taková je nejlepší půjčka na trhu, kde si člověk jinde půjči tak levně peníze, ale chce to rozum do hrsti.
@samanta2208 : krapet to plete. My nemáme pojistku k hypotéce, jelikož se dají dohledat mraky článků, že takové pojistky jsou akorát na tahání peněz z lidí. Reálně moc rizik nepokryjí.
Samozřejmě, když už se nám narodilo dítko, rizikové životko jsem si pořídil. Na rozdíl o pojistek k hypotéce není vinkulováno ve prospěch banky a plnění z pojistky připadne rodině.
V prvně jmenovaném případě plnění bere banka a rodina nemůže ovlivnit, co se s penězi stane. V našem případě je možné z pojistky chvíli splácet než se příjmy nějak vyvinou, či mezitím byt prodat… A vo tom to je. ![]()
@Vrtacka píše: … plnění bere banka a rodina nemůže ovlivnit, co se s penězi stane. V našem případě je možné z pojistky chvíli splácet než se příjmy nějak vyvinou, či mezitím byt prodat…
Co s tím banka asi udělá? Umoří se kus/ celá hypo… Ale plnění za zlomenou ruku vám nikdo nevezme. Plnění za pracovní neschopnost se použije na splátku…
Pokud ovšem plnění bude, to je u bankopojištění trochu problém. Klasika je, že pokud mám pojištěnu pracovní neschopnost, tak se mi může stát, že doma budu třeba 3 měsíce, ale pojištění pokryje pouze 1 splátku. Stačí onemocnět těsně po splátce a uzdravit se před splátkou…
@Vrtacka já ale nepsala že to máme k hypotece… Oni nám to jen doporučili takže nám nase finanční poradkyně doporučila od různých pojišťoven různá pojištění která jsme spolu probrali a jedno jsme vybrali nikde jsem netvrdila že nám vnucovala banka od které máme hypotéku jejich pojištění ![]()