Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dobrý den,
v rodině jsme se dostali do těžší životní situace - postihly nás nečekané výdaje + zvýšení nájmu, energií apod. Kdybychom nemuseli platit nečekané výdaje, je všechno v pohodě a výplata vyjde úplně dobře ještě s rezervou.
Jenže bohužel došlo k tomu, že jsme se museli „vydat“ z peněz a teď nemáme z hola nic. Další výplata bude až v půlce měsíce a nevíme, co dělat. Rodina nám nepomůže, nemáme s nimi dobré vztahy a di banky nebo nebankovní společnosti se nám nechce.
Je to blbost, ale neptejte se, víme že máme mít úspory bokem, ale nemáme.
Jediný co nás napadlo je optat se kolegy v práci ale nevíme jestli by půjčil. Kdysi v minulosti jsem potřeboval v práci na pár dní založit a bylo to v pohodě, kolegovi jsem vrátil v domluvený den a ještě dal něco navíc.
Je to už pár let. Jenže co dělat teď? Mám se ho znova zkusit zeptat o pomoc? Co si o tom myslíte, půjčili byste vy osobně kolegovi kdybyste měli navíc a věděli, že vám peníze vrátí? Neochladí to nějak vztah?
Ideálně potřebujeme tak 9 -10 tisíc ale nevíme jestli to není velká částka říct si o ni
Jaký máte názor??
@petrklic122 píše:
Dobrý den,v rodině jsme se dostali do těžší životní situace - postihly nás nečekané výdaje + zvýšení nájmu, energií apod. Kdybychom nemuseli platit nečekané výdaje, je všechno v pohodě a výplata vyjde úplně dobře ještě s rezervou.
Jenže bohužel došlo k tomu, že jsme se museli „vydat“ z peněz a teď nemáme z hola nic. Další výplata bude až v půlce měsíce a nevíme, co dělat. Rodina nám nepomůže, nemáme s nimi dobré vztahy a di banky nebo nebankovní společnosti se nám nechce.Je to blbost, ale neptejte se, víme že máme mít úspory bokem, ale nemáme.
Jediný co nás napadlo je optat se kolegy v práci ale nevíme jestli by půjčil. Kdysi v minulosti jsem potřeboval v práci na pár dní založit a bylo to v pohodě, kolegovi jsem vrátil v domluvený den a ještě dal něco navíc.
Je to už pár let. Jenže co dělat teď? Mám se ho znova zkusit zeptat o pomoc? Co si o tom myslíte, půjčili byste vy osobně kolegovi kdybyste měli navíc a věděli, že vám peníze vrátí? Neochladí to nějak vztah?
Ideálně potřebujeme tak 9 -10 tisíc ale nevíme jestli to není velká částka říct si o ni
Jaký máte názor??
A to jste jinak schopni setrit mesicne tech 10 tisic? Z pristi vyplaty vratite a dalsi mesic uz zase sporite? Nebo se zacnete tocit v pujckach?
Je to hodne penez. Ja bych tohle v praci neresila. Radeji bych si pujcila ve sve bance.
Já kolegovi půjčila 20 tis na jazykový kurz - vrátil a vše bylo ok. Teď už je to 12 let a je to můj kamarád..
Ani náhodou. Jdi darovat plazmu, na víkend jdi rovnat zboží do supermarketu, v práci požádej o zálohu, po práci jdi prodávat do KFC. Zkus prodat něco na sbazaru, dej zlatý šperk do zastavárny…
Samozřejmě schopni budeme. Tenhle měsíc byl extra náročný, musely se platit všechny možné výdaje + navíc důležitá věc, která se nám rozbila. Jinak nám k výplatě obvykle zbývá 13 tisíc a více a navíc budeme mít ještě větší výplatu - ženu v práci povýšili a plat bude mít tedy ještě vyšší, takže splacení bude v pohodě.
Nějaké brigády mám na víkend zařízené, ale to nestačí. Je to na 10 hodin, za hodinu 140 Kč, ale i tak nám to nepokryje to co „potřebujeme“.
Čistě mě zajímá vás názor jak byste se zachovali.
Já kolegovi půjčila 300 tis - jinak by mu utekl byt, který nutně potřeboval. Ale já byla jeho šéfová, věděla jsem, kolik bere, věděla jsem, že ho nehodlám vyhodit
. A obecně jsme měli a máme nadstandardní vztahy - a samozřejmě jsme si sepsali smlouvu. A navrhla jsem mu to já, on by si nikdy sám neřekl. Ty sama musíš vědět, jestli je to ve vašem případě dobrý nápad.
@petrklic122 Ahoj,
a nešlo by se dohodnout přímo se zaměstnavatelem na záloze na mzdu?
Pokud je s Vámi spokojený, nemusel by s tím mít problém.
@JancaS84 píše:
Vezmi si zálohu na mzdu a na víkend nějakou brigádu.
Souhlasim. Od kolegy bych si nepujcovala, za tu ostudu po firme by mi to nestalo, kdyby se neco stalo a ja nemohla zaplatit zpet, jak jsme se domluvili.
S tou zálohovou mzdou by to nemusel být špatný nápad, ale nejsme si jisti jestli to zaměstnavatel nabízí a co vše je třeba pro to splnit. Ale zkusíme se poptat.
Poptala bych se v bance. Ptát se kolegy by mě ani nenapadlo, a kdyby se nekdo v práci zeptal mě, koukala bych jak vejr.
S tou důležitou rozbitou věcí bych počkala, pokud to není kyslíkova pumpa. I bez pračky nebo lednice měsíc vydržíte.
Pokud neni kolega dobry kamarad, se kterym se vidate i soukromne, tak ne. Neco jineho je pujcit nekomu dva dny pred vyplatou tisicovku a desitku.
To nemate zadne kamarady? Banka nenabizi kontokorent? Tam kdyz vratite penize do urciteho poctu dni, uroky neplatite.
Děkujeme za reakce. Určitě víme, že budeme schopni mu to zaplatit. Na další víkendy soboty i neděle až do výplaty mám domluvené brigády, takže něco navíc budeme mít, za směnu cca 1500 Kč, ale i tak je pro nás nutné mít přímo celou částku co nejdříve.
Ještě to zkusíme nějak probrat, ale určitě musíme co nejdříve.
Kolega mě napadl proto, že mi kdysi v minulosti, pár let zpět už pár tisíc půjčoval a pak jednou já jemu, a všechno v pořádku, ale to už je dlouho.
10000 vyřeší i kontokorent. Pokud to splatíš do měsíce, tak ani ty úroky nebudou nijak šílené a pak ho můžeš zrušit
@petrklic122 zbývá vám 13 000 měsíčně, ale nemáte ani korunu.. Zvláštní ![]()