Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já bych nejela. Ale je to věc názoru. A hlavně, každý dítě je jiný.
Onehdá jsem zrovna viděla v TV rozhovor s pediatričkou na toto téma, a ta byla toho názoru, že do roku určitě ne, spíš až ve dvou letech
A pokud jo, tak určitě ne země jako Egypt, Tunis…
To musis zhodnotit hlavne ty - dost podstatne je treba, jestli dite ma sve ritualy a jak moc je vazane na svoje prostredi - rdim vyzkouset napriklad vzit na vikend jinam. nekterym je to uplne fuk, nektere mimca to totalne rozhodi.
my jsme se s maly presouvali v jeho 6,5 mesicich do zahranici a zvladal to v pohode, ale byl to zahul pro nas jako rodice a uprimne kvuli tydnu bych si to vse kolem asi odpustila ![]()
ale to je proste o tom, jak moc k tomu mori chces, na jak dlouho muzete jet, jak (auto, letadlo?), do jakeho mista, co vsechno balit, jake jidlo ji, co musi mit sebou atd.atd.
rozhodne radim vyhnout se letoviskum, kde je akorat par hotelu a restauraci vse ostatni je 2 hodiny daleko.
Pokud to vyjde jak plánujeme, tak příští léto s takhle malým mimčem pojedeme (+ 6leťák a 3,5) :
Ale mimo hlavní sezónu a Itálie
Ne nejela bych. Je sice strašně moderní vláčet sebou mimino k moři, jet s ním do Chorvatska, letět s ním do Egypta, maminky si budou notovat, jaké to bylo žůžo a jak si to všichni užili, ale to mimino si užije kulové, je obtěžováno cestováním, vedrem a jeho termoregulační systém na to není připravený v případě větších teplotních rozdílů. Asi jsem nemoderní, ale dítě mladší roku k moři nevezmu, to si radši jeden rok na svůj úkor odpustím a vezmu ho třeba na Šumavu ![]()
Proc by to jako nebylo mozne?
Byli jsme s trimesicnim skoro mesic na Kanarech. Mimo sezonu, teplota prijemnych 25 stupnu. Bazeny vyhrivane s morskou vodou…zadny teplotni sek se nekonal, cestu letadlem tam i zpet 4 hodiny obe deti vcetne mimina prochrnely…Lepsi nez se hrcat nekam do Chorvatska. My jezdime autem jen lyzovat do Dolomit a cesta tam je pro mne osobne daleko vetsi opruz na cestovani nez sednout do letadla…
Oba se jinak domluvime dohromady 4 jazyky, vcetne mistni spanelstiny. Na Kanarech obecne je cisteji nez tady a lekarska pece taky na vyborne urovni.
Nevidim duvod proc drepet do 3 let veku decka doma jen proto, ze driv se proste nikam nejezdilo…jinak po Cechach jezdime behem vyletu po cely rok, kdyz je kolem svatku volno ve skolach. Ale holt tu stalost pocasi u more tady nevychytame…
Já osobně bych taky nejela, už vůbec né autem nebo autobusem, malej mi už po hodině v autě držkuje…ještě možná letecky…
ale i tak, souhlasím s @Milli doma všechno po ruce, dítě naučené na svůj režim, taky bych se obávala, aby v hotelu byla/nebyla klima, co to s prckem udělá, když omarodí, kam s ním k doktoru, když mi ještě prcek nemůže říct jestli ho bolí břicho nebo píchá v uchu. Řešit jídlo, vodu s sebou tahat, kočárek a kdesi cosi…
A taky kvůli pohodlí ve smyslu toho, že bych se bála nechat dítko samotné na pokoji a jít někam o x pater mimo juchat, na pokoji bych se ukousala a dítko bych beztak rušila.
Takže za mě má taková dovolená s prckem víc nevýhod než výhod, to radši opravdu pojedu na chatu na tu Šumavu ![]()
Malé bylo 5měs když jela k moři poprvé, super dovča chorvatsko, jelo se přes noc stejně spala, tam zlatá, krásně jedla, spala, brali jsme jí i do hotel. bazénu na ocákání a super, řekla bych že to byla ta nej dovča kterou jsme kdy měli a v podstatě to bylo s mimčem jednodušší než jet se starším, nikam neutekla, krásně spinkala v kočárku ve stínu a já válečka na sluníčku, milovala jsem ty procházky pak večer kolem moře s kočárkem, nebyl jediný problém s ničím
@eetel píše:
Onehdá jsem zrovna viděla v TV rozhovor s pediatričkou na toto téma, a ta byla toho názoru, že do roku určitě ne, spíš až ve dvou letechA pokud jo, tak určitě ne země jako Egypt, Tunis…
a co pediatrička poví na to že chodíte na koupaliště
tam vidím i novorozeňata, tam není se moc kde schovat, hluk řev děcek, u moře byl vánek, chorvatsko je stejné skoro jako česko, řekla bych že tady je ve městě je léto horší než u moře
do těch zemí exotických bych taky nejela
@Mar__tanka1983 tak každý na dovči nejuchá
my večery trávili na terase tj. pár metrů od malé, hráli jsme s manželem karty, povídali si, popíjeli vínečko. režim se nezměnil, koupali jsme malou ve stejnou dobu, i spát chodila stejně. přes den režim spinkat přes poledne v postýlce a to spala s taťkou na pokoji. uvařená voda z vlastní konvice je fuk jestli jí uvaříte na Šumavě, nebo někde u moře. sehnat v letoviscích koj. vodu, plíny a prostě vše na mimi není nejmenší problém, mají to prostě všude, i ten nejmenší obchůdek to měl a skleničku příkrmu mi ohřáli na recepci a nebo jsem si jí ohřála v horké vodě z konvice. s půlroční jsme byli i na chalupě a popravdě tam jsem měla pocit že toho musím tahat víc protože je to dál od civilizace než hotel v Chorvatsku a hlavně na chalupu jsem brala plnější auto vč. fusaku protože jsem nevěděla jak hnusně bude v létě v česku, v ten rok jsem občas vytáhla fusak i v červenci ![]()
Nám bude v srpnu 6.měsíců a k moři se určitě nechystáme
Jela bych ale hned
Chystáme se ale na takový prodloužený víkend na Slovensko do Tatralandie. Mám ještě 11ti letého, tak se tam s mužem vyřádí a my se tam s malou také zabavíme
A příští rok hurá k moři ![]()
@martulkasloník ale tady jde i o to cestovani, fakt tak male mimco se musi trapit hodiny v aute? to si to na ten rok nemuzete odpustit?
do letadla bych ho teda taky nestrkala ![]()
@martulkasloník - naprosto s tebou souhlasim
taky jsme byli na Kanarskych ostrovech, je to tam super.