Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám téměř půlročního chlapečka a občas ještě zatne ručičky v pěst, hlavně ve vaničce, někdy když ho přenáším a když pase koně, tak někdy nemá ručičky úplně volně, má jakoby zahnuté konce prstíků? Měla bych to řešit na neurologii? Jinak šest měsíců bude mít za pět dní a od včerejška se začal přetáčet na bříško.
Myslím, že je to v pořádku, syn to taky dělal
Pokud ti to dělá velkou hlavu, zmin se u dr na půlroční prohlídce a uvidíš ![]()
@atominnka píše:
Myslím, že je to v pořádku, syn to taky dělal
Pokud ti to dělá velkou hlavu, zmin se u dr na půlroční prohlídce a uvidíš
Dr si nás pozvala na půlroční prohlídku cca 10 dní před 6m syna a ptala se jestli se už přetáčí na břicho, tak jsem říkala, že ne a ona, že pokud se nezačne přetáčet do měsíce, tak půjdeme na neuro, no a včera se přetáčet začal, ale zatím jen přes levou stranu. Na neuro jsme byli už ve třech měsících, protože dr měla pocit, že má trochu hypertonus, že je ztuhlý. Narodil se císařem. Tam už pěstičky rozevíral a dr říkala, že je to v pořádku. Samozřejmě nechci nic zanedbat, ale taky nechci nic přehánět..
@30Bar ne, pokud ty pěstičky nemá zavřené pořád, tak bych to zatím neřešila. A s tím přetáčením - oni si nejdřív potrénují jednu stranu a pak jdou i na druhou. Pár dnů bych to nechala být, pak ho začni jemně motivovat i na tu druhou a uvidíš
mně se syn otáčel ve 3m, ale na druhou začal až těsně před 7.měsícem, podle dr to je v pořádku ![]()
@atominnka tak děkuju. Kdyby se mi něco nepozdávalo, tak tam raději zajdu. Ale z minulé návštěvy na neurologii jsem měla pocit, že jsme tam zbytečně a že mě dr zbytečně vystresovala, tak už se nechci nechat ovlivnit jen názorem dr. První mimi, tak jsem ze všeho vyplašená…
@30Bar vidíš a já zase plašila spíš až u druhého
u první jsem totiž neměla internet a plně důvěřovala dr a to byl pán před důchodem, bývalý primář dětského odd., takže ten spíš jel podle zkušeností mnež podle tabulek ![]()
@30Bar píše:
Mám téměř půlročního chlapečka a občas ještě zatne ručičky v pěst, hlavně ve vaničce, někdy když ho přenáším a když pase koně, tak někdy nemá ručičky úplně volně, má jakoby zahnuté konce prstíků? Měla bych to řešit na neurologii? Jinak šest měsíců bude mít za pět dní a od včerejška se začal přetáčet na bříško.
Ahoj, já mám dva kluky a oba tohle jako miminka dělali dost dlouho, zhruba do toho půl roku. První 3 měsíce byli zaťatí hodně postupně uvolňovali a kolem půl roku už jen občas a pak prostě z ničeho nic už vůbec. Zmínit se o tom pediatře můžeš, ale věřím, že ho na každé poradně obhlídne a kdyby se jí něco nezdálo, tak vás pošle na rehabku nebo neuor. Pokud se ti jinak prcek jeví v pořádku, tak bych neplašila
@mischelinka Díky
Prcek právě taky už jen občas, tak doufám, že to postupně vymizí..
@atominnka píše:
@30Bar vidíš a já zase plašila spíš až u druhéhou první jsem totiž neměla internet a plně důvěřovala dr a to byl pán před důchodem, bývalý primář dětského odd., takže ten spíš jel podle zkušeností mnež podle tabulek
Mě už tolik dr říkalo hlavně se nedívejte na internet
Oni to nemají moc rádi, lidi jsou pak moc chytří. Já jsem teď dostala od mamky knížku (30 let starou) od MUDr. Matouška „První rok života“ a tam jsou otázky a odpovědi a to bylo taky fajn si přečíst jak to bylo kdysi..
@30Bar že má občas zatnuté, to je v půl roce úplně normální. Kdyby je měl zaťaté tak, že by nebyl schopen vzít do ruky hračku, to by bylo alarmující, ale nějaké občasné zatnutí fakt nevadí. Spousta děti to dělá při nějakém soustředění, když se učí něco nového…jak se tu věc naučí, uvolní i ty ruce ![]()
@30Bar píše:
@mischelinka DíkyPrcek právě taky už jen občas, tak doufám, že to postupně vymizí..
tak podle popisu to má zlepšující se (ubývající) tendenci, což je moc dobře a naprosto normální. A neboj se, za měsíc si na pěstičky ani nevzpomeneš a přijde něco jiného ![]()
@Etcetera78 píše:
@30Bar že má občas zatnuté, to je v půl roce úplně normální. Kdyby je měl zaťaté tak, že by nebyl schopen vzít do ruky hračku, to by bylo alarmující, ale nějaké občasné zatnutí fakt nevadí. Spousta děti to dělá při nějakém soustředění, když se učí něco nového…jak se tu věc naučí, uvolní i ty ruce
aha. Tak moc děkuji
Buď v klidu když si hraje
malá se začala přetáčet před 4 m. A na druhou stranu to ještě neumí. Ale už se přetoči zpět na záda, tak jí nedrtim s druhou stranou. Nechávám jí čas. A pěstičky taky výjimečně zatne. Nevím mě přijde ok, ale na vojtovce by mě určo udělala přednášku jak je o 14 dní pozadu… Od tabulky.
Buď ráda, že nikam nemusíš… tabulkáři jsou na hlavu ![]()
@Manuelan píše:
Buď v klidu když si hrajemalá se začala přetáčet před 4 m. A na druhou stranu to ještě neumí. Ale už se přetoči zpět na záda, tak jí nedrtim s druhou stranou. Nechávám jí čas. A pěstičky taky výjimečně zatne. Nevím mě přijde ok, ale na vojtovce by mě určo udělala přednášku jak je o 14 dní pozadu… Od tabulky.
Buď ráda, že nikam nemusíš… tabulkáři jsou na hlavu
To máš pravdu, moc děkuji.