Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, ráda bych se zeptala, jak to máte. My máme doma lenocha, má 9 měsíců a nějak se mu nic nechce, leží, válí se kulením po místnosti, na bříško, na záda v pohodě, ale nic jiného prostě nechce, na ruce se nezvedá, když na hračku nedosáhne, tak ji nechá být a jde si pro jinou. Máte doma taky takového? Nějaký tip, jak motivovat? Chodíme tedy na RHB, protože má větší hlavu (v rodině máme všichni, žádné drama), sleduje nás neurolog. Ale já se spíš těším, až se to někam posune, vůbec ho nechci urychlovat, to ne, jen motivovat…díky předem za tipy! ![]()
Dcera seděla v 11m., lezla v roce, chosit začala v 16m., byla a je ok, nijak jsem jí nemotivovala.
Syn se taky nikam nehnal
Je naprosto zdráv, občas mi ho zkoukla Rehabka, ke které chodíme s dcerou, ale on se nijak motivovat nenechal
postupně se k tomu dopracovával a někdy okolo 10.m začal lézt, v roce se poprvé postavil, teď je mu 18m a občas už zkouší samostatné kroky ![]()
Holt ne každý má urychlené dítě, jestli jste sledovaní na neuro a rhb, tak si fakt nelam hlavu ![]()
@Simca007 Dcera v 9 měsících nedělala taky víceméně nic. Pak se postupně začala plazit, ale ještě tak měsíc si vystačila na koberci 2×2 metry. A pak to šlo docela rychle- v 10,5 seděla, v 11,5 se postavila, až potom začala lézt (úplně těsně před rokem) a ve 14 měsících chodila.
Jestli ho sleduje neurolog a rhb, buď v klidu ![]()
Dcera zacala lezt v 11 mesicich, syn v 8. Je to individualni, zatim bych to nechala, kort kdyz doktori nic nedoporucuji ![]()
Dcerka seděla v osmi m, ležela v 11m a chodila v 15m
Nereste blbosti
času dost.ma své tempo.
Mam dva syny, prvni (porodni vaha 3960g) byl sikula, vlastne presne dle tabulek… samostatna chuze nekdy ve 14 mesicich…
druhy (porodni vaha 4610g) sel napred od zacatku, pred tretim mesicem se prorizl prvni zub, ve trech mesicih jsem chytla na kameru jak se opakovane pretocil na bricho atd… samostatnou chuzi dal v roce a trech dnech…
nicmene… kamaradcin syn zacal chodit v 15 mesicich, ale uz pred rokem rikal jasne pes, auto… to my ani ted… apod… no kazdy dite ma uplne jiny tempo v jinych oblastech:)
U nás je to stejný. Malej (bude mu 9 měsíců) už teda sám sedí, je opřenej na loktíkách na břichu nebo „válí sudy“, ale zatím neleze
Každej to má jinak.
@Simca007 Syn má taky velkou hlavu (v devíti měsících měl obvod 518mm) a začal lézt a sedět v podstatě naráz v deseti měsících. Hodně mu pomohlo, když jsem ho začala pokládat na koberec na zemi. Doporučila nám to pediatrička, že je to pro děti k lezení vhodnější, než klasické pěnové podložky.
Zrovna včera jsem to tady řešila a zakládala diskuzi. Taky mám devítíměsíčního lenocha. Máme jeden cvik z vojtovky. Snažím se ho motivovat hračkami ale on chvíli řve, že mu to nejde a pak je mu to fuk a radši šťourá podlahu nebo olizuje zeď ![]()
Neteř začala lézt až ve 13. m, chodit začala v 16(rozlezla a rozchodila se pak ráz na ráz). Cvičila ale Vojtovku a je nedonošená(34 tt). Klid, chce to čas.
@Simca007 pokud ho viděl neurolog a řekl, že je v pohodě tak to neřeš. Malá v 9m jen ležela na břiše a točila se dokola (byla z toho pěkně vzteklá). Taky jsem se bála, byly jsme na rehabilitaci, tam říkali, že má slabý zádíčka. Za pár dní se posadila a začala se plazit, lézt začala v 10 měsících. Chodit začala krátce po roce, takže pak už šlo všechno strašně rychle.
Já to zas tak neřeším, s prvním synem jsme to měli úplně stejně a ve 14m už chodil, tak vím, že to prostě chce čas. Šlo mi spíš fakt jen o nějaké ty triky, jak na něj.
Teď mi třeba začal spát na bříšku, nechce jinak, vypadá to, jako by čekal, až mu to poleze a chce být připravený ve správné poloze
jinak prostě neusne.
@desire1 píše:
Zrovna včera jsem to tady řešila a zakládala diskuzi. Taky mám devítíměsíčního lenocha. Máme jeden cvik z vojtovky. Snažím se ho motivovat hračkami ale on chvíli řve, že mu to nejde a pak je mu to fuk a radši šťourá podlahu nebo olizuje zeď
Nech, obzvlášť když jste sledování na rhb. Ale chápu tu nedočkavost, první jsem taky pořád sledovala… u druhé to bylo, kolikrát ani nevím jak ![]()