Jaký je správný vývoj dítěte

982
12.11.14 14:49

jaký je správný vývoj dítěte

Dobrý den, ráda bych věděla jaký je správný vývoj dítěte. Nejdříve by dítě se mělo obracet z bříška na záda a zpět, ale jak to pokračuje? Má dítě nejdříve lézt po čtyřech nebo se nejdříve musí plazit, má nejdřív sedět nebo lézt po čtyřech. Mám 7-měsíční holčičku a chtěla bych vědět co nas čeká. Vím, že každé dítě je jiné, některé děti ani po čtyřech nelezou. Jen bych ráda věděla, jak by to mělo být pro správný vývoj dítěte. Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
32914
12.11.14 14:52

@Isia na to je spousta článků na netu. A nejlepší je knížka Rozvíjej se děťátko.
A jinak máš pravdu že každé dítě je jiné. Moje napřed se přetáčely, pak plazily, lezly, klečely, stavěly se, seděly a chodily.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IvetJas
12.11.14 14:56

@Isia No říká se, že obecně by mělo být pořadí - přetáčení, plazení, lezení po čtyřech, sed, klek na kolínkách, stoj, chůze okolo nábytku, samostatná chůze.
Náš syn měl - přetáčení, plazení, pak z toho plazení se nějak dostal do sedu tím správným způsobem, ale přitom ještě nelezl, pak začal lézt, klek poměrně krátce, pak stál, dlouho chodil okolo nábytku a pak se pustil a začal chodit bez opory.

• Citovat
  • Upravit
2997
12.11.14 14:59

@Isia ať se kdekoliv píše cokoliv, ve výsledku dítě nemusí nic. Znám jednoho, který ležel a koukal…a pak se zvednul a šel :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IvetJas
12.11.14 15:00

Jo a ještě u toho plazení taková vtipnost, část dětí se nejprv plazí pozadu a pak teprve dopředu a před plazením někdy rotují okolo své osy.

• Citovat
  • Upravit
4
12.11.14 15:04

U nás to bylo tak, že nejdřív se plazila, pak lozila, teď se zvedá na nožičky a stojí u nábytku. Pořád nesedíme. Má 8 měsíců a doktorka říká, že to není standartní postup, ale je to normální, když už umí lozit, tak se jí nechce jen tak sedět :-) No tak čekám, kdy si konečně sedne a budu ji moct dát do sporťáku :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
12.11.14 15:06

No tak rozhodně přetáčení nejprve ze zad na bříško (nikoli naopak), plazení bývá, ale není podstatné, v zásadě k ničemu. Poté lezení po čtyřech, sed, chůze. Ale psát můžeme, co chceme, každé děcko si to udělá po svém. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
12.11.14 15:06

@marrlinka :lol: Zní to srandovně, ale může být. Kamarádka si zoufala, že její dcerka ještě v jedenácti měsících jen válí sudy, a ona se pak najednou během měsíce rozlezla, posadila, stoupla si, začala chodit a týden pro narozeninách už samostatně běhala po parku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7661
12.11.14 15:09

@Isia Příručky neřeš, půlka dětí si beztak dělá vlastní pořadí těch jednotlivých fází nebo některé rovnou přeskakuje. Moje dítě se kupříkladu vůbec neplazilo, rovnou lezlo po čtyřech.
Drž se základních pravidel (neposazovat, nevodit za ruce) a nech to na děcku. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32914
12.11.14 15:10

@IvetJas myslím že tohle je běžný vývoj. Napřed se děti plazí dozadu (já jsem to tak měla taky, a moje děti též) a pak dopředu. Dozadu je to snadnější. A otáčení kolem osy je pivotování, taky normální věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
982
12.11.14 15:15

Děkuji za odpovědi. Je pravda, že každé dítě si to udělá po svém, ale chtěla jsem vědět, co nás čeká. Dcerka zatím se přetáčí a teď začíná plazit.

@IvetJas Tak to je náš případ. Dcerka začala plazit dozadu a otáčet se kolem své osy. Tak jsem zvědavá co bude pokračovat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IvetJas
12.11.14 15:16

@andelka83 Vidíš, jsem už zapomněla, že se tomu říká pivotování. No tak náš syn pivotoval snad tři měsíce a my pořád číhali, kdy se začne plazit a dozadu se moc neplazil, jen pár dní a pak hned jel popředu, proto jsem si nebyla jistá, jak moc běžné to je.

• Citovat
  • Upravit
lucenka
12.11.14 16:56

Na příručky se vykašli. Kluk péroval na kolínkách a najednou jsme ho rano našli stát v postýlce. Rovnou si i ukázkově sedl a začal lézt. Ale tomu už moc nedal, protože radši obcházel nábytek.

• Citovat
  • Upravit
2299
12.11.14 17:06

Ten náš v 7 měsících obcházel nábytek a v 9,5 měsících ještě neseděl. A pak dětem vysvětlujte něco o nějakém pořadí :lol:
Nejhorší jsou ty pindy okolí - 9 měsíců a ještě vám nesedí? No ti kluci jsou takoví pomalejší no… A já na to, že zato už 2 měsíce chodí kolem nábytku… hned jim sklaplo babkám zvědavým ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
IvetJas
12.11.14 19:17

@lucenka No to, že jste ho našli stát v postýlce je ještě super. My se takto jednou probudili uprostřed noci (syn obvykle spí mezi námi v posteli) a koukáme, že v kuchyni v záři nočního světýlka stojí mrňavý stín. Náš synáček se rozhodl trénovat chůzi potají, vzal si mrňavý odkládací stoleček na kolečkách jako aktivní chodítko a šel nás asi překvapit :mrgreen: a když jsme ho vzali zpět do postele, hned spal, tak ani dodnes nevíme, jestli byl vzhůru.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí

Pure