Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ne, pokud tam není dospělý dozor, nepustila bych na přespání, vyzvedla bych jí v rozumnou hodinu ![]()
Taky jsem v 15 prespavala u pritele. Mamka mi verila a vedela co ma doma, ze jsem obcas kourila. I pres volny rezim sem k rodicum mela fakt respekt a nedovolila si delat extra vyvadet.
Já bych jí klidně nechala. Je to pár minut od bytu. Jenom se třeba domluvte, že si dvakrát zavoláte, ať jí slyšíš.
Já to měla tak, že jsem vždycky mamce napsala sms - o půlnoci a pak třeba kolem druhé, ať má aspoň trochu klid.
Já jsem byla držena hodně moc zkrátka, pubertou jsem proplula tak nějak v klidu a bez průšvihů. Chlast, drogy, promiskuita - neznám dodneška.
Spolužačka - rodiče jí v pubertě dali volnost, důvěru. Holka se ku.vila a ku. ví dodneška, chlastá první ligu, chová se na svůj věk jak puberťák dodneška.
Takže ono není žádné pravidlo na výchovu přísnou či výchovu volnou v tomhle ohledu to jediné správné.
Nemusí být tvrzení o zakázaném ovoci ten jediný správný směr, i když jsou o tom mnozí přesvědčení
.
Je to o výchově, důvěře. Ale především o osobnosti.
Svou dceru znáš ty a víš, zda jí můžeš věřit nebo ne. A jestli považujete s manželem své rozhodnutí mít ji na noc doma za správné, pak je to asi správně
.
Tady se dozvíš, že někdo by nechal přes noc na oslavě a někdo by potomka chtěl na noc domů.
Já osobně bych na oslavě nechala. Ale je to moje dítě a moje výchova.
Držím palce, ať se rozhodnete jakkoliv. ![]()
@Patricia89 píše:
Presne. To je ono. Respekt.
Jenze dnesni „deti“ respekt nemaji.
To je o vyvchove ne dnesnich detech. 15 mi bylo pred 12 lety coz neni az tak silena doba. Vsechny vystrelky dnesni doby jsem jiz mela ( mobil, ntb, obarveny vlasy, v 18 auto atd atd) i pres to k nim mam uctu i dnes a dekuju za to, ze sem mela super mladi bez scen, vyslechu a trapnosti. Vedela jsem, ze pokud nedodrzim pravidla volnost a kapesne konci.
@barasepka píše:
Dobry den. Ma dcera bude slavit 15 a oslavu chce udelat jeste s kamaradkou, ktera bude mit 16. Puvodne mely na oslavu prijit jen spoluzacky, pozdeji jsem se dozvedela, ze tam bude i par kluku. Oslava by mela probihat asi 10 minut autem od naseho bytu v takove „klubovne“. Samozrejme jsem ji zakazala jakykoliv alkohol, s cimz souhlasi, ale stejne nikdo mi nezaruci, ze tam nekdo neco neprinese. Dcera si rozhodne nepreje abychom ji tam s manzelem kontrolovali a citi se strasne dotcena, ze ji nechci dovolit v klubovne s ostatnima prespat. Rekla jsem ji, ze ji a jeji asi tri spoluzacky, ktere maji u nas prespat nejdele o pulnoci vyzvednu. Byla scena, ze ji hrozne ztrapnim, nicmene na tom trvam. Neverim, ze vsechny ostatni matky, tam nechaji svoje 15ti, 16ti lete dcery a syny bez dozoru celou noc, ale nevim. A i kdyby nechaly, tak ja proste ne, uz takhle mi pripada jako dost velky ustupek, ze jsem k tomuhle svolila. Mozna jsem moc uzkostliva, ale je to vlastne „nase“ prvni podobna akce a mam o ni strach. Rada bych znala i jine nazory, tak vas o ne prosim.
Já bych vyzvedla v určitou hodinu, na přespání nee.. ať se třeba staví na zadní.
Ale moc nepočítej s tím, že na oslavě 15. narozenin spolu s ostatními nebudou pít alkohol. Sama jsme v podobném věku absolvovala rozlučku se základkou a byl to masakr. Matka by zešedivěla, kdyby to tenkrát viděla
![]()
@radúna píše:
Já jsem byla držena hodně moc zkrátka, pubertou jsem proplula tak nějak v klidu a bez průšvihů. Chlast, drogy, promiskuita - neznám dodneška.
Spolužačka - rodiče jí v pubertě dali volnost, důvěru. Holka se ku.vila a ku. ví dodneška, chlastá první ligu, chová se na svůj věk jak puberťák dodneška.Takže ono není žádné pravidlo na výchovu přísnou či výchovu volnou v tomhle ohledu to jediné správné.
Nemusí být tvrzení o zakázaném ovoci ten jediný správný směr, i když jsou o tom mnozí přesvědčení.
Je to o výchově, důvěře. Ale především o osobnosti.
Ano, přesně takhle to znám z okolí taky. To, že volnost je lepší a více pravidel znamená větší průšvihy, to jsou výjimky a hlavně to bude asi způsobené tím, že dotyční už mají jiné představy o tom, co je OK. Asi jako 15letá kuřačka. ![]()
Dekuji za nazory. Neni to o tom ze bych dceri neduverovala, je zodpovedna a spolehliva. Ani si nemyslim, ze bych ji drzela jako na retezu a ze se mi spusti hned jak bude moct, ale proste mam strach a jeste zadne zkusenosti s takovymi akcemi. Proto na to i hodne myslim a snazim se najit rozumny kompromis, mohla bych ji to zatrhnout rovnou a bylo by. Nicmene na vecerce o pulnoci budu pro tentokrat trvat a priste se uvidi.
@barasepka v 15 jsem zůstávala sama doma, občas za mnou přijel přítel a měli jsme menší párty. Pokud nebyl pracovní den, směla jsem výjimečně dorazit i později než po půlnoci, ale musela jsem být na telefonu a hlásit se. Nikdo mě běžně nevyzvedával pokud to nebylo vyloženě nutné (nejelo MHD, příliš nebezpečný úsek apod.). Oproti mnoha jiným vrstevníkům jsem měla spíše přísnější režim.
Nikdo mi nikdy explicitně nezakazoval ani alkohol ani sex ani nic podobného. Byla jsem poučena o rizikách, jak se chovat jsem věděla. Ale nebyla jsem drogově závislá, neopíjela jsem se do němoty apod.
P. S.: U kamarádů jsem přespávala i dřív, u přítele o 2 roky později.
Příspěvek upraven 28.08.17 v 20:27
Ty sama znáš nejlíp svou dceru, a tak víš, do jaké míry jí můžeš věřit/čeho je schopná.. Moji rodiče mi věřili, věděli, že jim stejně všechno řeknu ( vážně jsem na sebe všechno řekla:-) ), takže mi dovolili víc, než rodiče kamarádkám. Ale já byla dost klidná i v pubertě:-)
Co se tyka toho alkoholu, tak nejsem naivni, ze si treba neco nedaji. Ale budou tam i jeji 14lete spoluzacky a nevim jak bych pak vysvetlovala jejich rodicum, ze se jim tam dite opilo a pritom ja jsem dovolila dceri koupit jen par piv. Napr. Proste jsem ji rekla, ze zadny alkohol tam ona nosit nebude, co si prinesou ostatni, s tim nic delat nehodlam, ani nemuzu. Jestli si neco da a bude ji spatne to je jeji boj, ale myslim, ze na proparenou noc ma jeste trosku cas… No kazdopadne jeji ml. bratr uz bude mit uslapanou cesticku jak to tak mladsi mivaji ![]()
Nasi mi vzdycky rikali, ze do 18 jsou za me zodpovedni oni, takze me v 15, 16 i pozdeji vzdycky v urcitou hodinu vyzvedli a odvezli domu, pokud neslo o akci, kterou zastitoval nekdo dospely duveryhodny. Kolem 18 uz nas domu vozili kamaradi, kteri meli auta (a ten vecer nepili). Stejne tak to mely i moje nejblizsi kamaradky.
Kdybych mela 15letou dceru, taky bych ji bez dozoru nenechavala nikde prespavat.
@Amys píše:
Ty jo, je mi čtyřicet, ale za mě se od patnácti (i dříve) běžně chodilo na dýzu a domů až k ránu. Nedovedu si představit, že by se rodiče stavěli na zadní (mně ze začátku dokonce tak trošku postrkovali, jen ať jdu).
Vybavila bych jí krabičkou kondomů pro jistotu (s tím, že bude lepší, když je nebude potřebovat) a zkusila jí důvěřovat. Jestli je ta klubovna nějak normálně dostupná, tak bych možná šla tajně zkontrolovat, ale mezi námi - co oko nevidí, to srdce nebolí.
když to tady tak čtu, napadlo mě totéž, jen jsem nečekala, že to někoho doslovně napadne jak mě
jinak, asi bych jí taky pustila, tam i spát, ono děcka jsou frajeři, ale jak má jít na „věc“ hodně jich nakonec couvne ![]()
@Moise píše:
Já bych vyzvedla v určitou hodinu, na přespání nee.. ať se třeba staví na zadní.
Ale moc nepočítej s tím, že na oslavě 15. narozenin spolu s ostatními nebudou pít alkohol. Sama jsme v podobném věku absolvovala rozlučku se základkou a byl to masakr. Matka by zešedivěla, kdyby to tenkrát viděla![]()
to mi uplně připomnělo i naši rozlučku, to byla jediná párty kde všichni jeli jak motorovky, bez zábran, ale bylo to super
![]()