Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
jak píšeš když cestujem máme v termosce převařenou čerstvě kojeneckou vodu a v druhé máme klasickou převařenou na vypláchnutí lahvičky
popravdě s takhle mini miminkem jsem necestovala nikam kvůli bacilům atd… navíc není očkované a v tom vlaku je všechno možné
co se týče té vody na UM já jí převařím ale ona se mi krásně vychladne a když jí chci použít má akorát tepltotu na zalitý ![]()
Já teda kojím, dítě ve vlaku mám v autosedačce nebo v korbě od kočárku, podle toho s čím jedu.
Ad UM mě leda napadá mít v jedné temosce horkou vodu a ve druhé studenou. V lahvičce už mí nachystanou dávku UM, tu pak zalít trochou horké vody a doředit studenou do správné teploty.
Jak dlouhou cestu pojedete? My jezdíme Praha-Ostrava, takže nějaké 4 hodinky.
Já bych si nekasala kalhoty když brod je ještě daleko ![]()
Zatím koj, přečti si něco o růstových spurtech, dojem, že je málo mlíka má spousta maminek, ale doopravdy málo mléka se pozná pouze a jenom podle přibírání miminka v časovém horizontu alespoň jednoho týdne.
Mimčoje maličké a je zcela běžné, že v tomto věku se kojí klidně po hodině a chtějí být na prsu dlouho, směrodatný je pouze přírůstek, proto se chodí na převážení.
Dostatečně pij, jez, přikládej dítě dle potřeby, množství mléka se v průběhu šestinedělí ještě velice bouřlivě ustaluje.
Jinak osobně si nemyslím, že je potřeba sterilní prostředí a proto není potřeba mít sterilní lahve. Láhve bych si na cestu s takto malým mimčem vzala dvě, do termosky vařící vodu, jinak zřejmě kojeneckou vodu studenou, tím namícháš potřebnou teplotu, mám vyzkoušeno, že vroucí voda, která byla 5-7h v nerez termosce, tak jí stačí cca 50ml, aby se připravilo UM z 210ml o nějaké rozumné teplotě.
Na flašky bych si vzala štětku, mycí prostředek od Nuku… A vyplachovala bych ty flašky buď běžnou pitnou vodou, pokud je dostupná nebo holt tou kojeneckou, pokud by nebyla dostupná běžná pitná voda.
Nevím, na jak dlouho byste jeli, ale holt by to znamenalo asi mít tak litrovou termosku, dvě petky kojenecké vody, což bude celkem váha ![]()
Takže bych se raději snažila, aby na to nedošlo
V případě pochybností se objednej k laktační poradkyni a svoje starosti s množstvím mléka jí vylič, aby ses mohla ujistit, že je vše OK. ![]()
Ahoj, možná tu už podobné téma je, ale bohužel kvůli miminku nemám mnoho času vše tu pročítat, tak se zeptám asi znovu. Máme miminko staré necelé dva týdny a nějak koncem šestinedělí se chystáme cestovat vlakem. Se staršími dětmi jsme to nezkoušeli, když byly maličké a tak bych vás chtěla požádat o rady. Zatím kojím, ale je možné, že by mimčo mohlo skončit na UM, vypadá to, že je hladové a má málo mlíčka. Jak postupovat na výletě v případě UM? Vodu si ohřeji do termosky, ale tam nevydrží mít 100 stupňů. takže s ní lahvičku nevypařím. Brát asi a kupovat tak 8 lahviček a každou doma vypařit je nákladné i objemné. Ale vím zase, že maminky s miminky cestují, jak potom toto řeší? Jak umývají lahvičky před dalším použitím? Pak taky pokud se nepletu, není nutné UM zalévat vařící vodou? Venku ho asi neochladím, aby mohlo hned pít a nemůžu přeci čekat, než vychladne za hodinu…