Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Pipet píše:
Papriky už jo… Na rajčata je tak měsíc čas ještě. Saláty, okurky a takové stačí 14 dní předem - já je dávám už rovnou do foliovníku, protože doma mám na ně moc teplo a málo světla, jsou pak vytáhlé ošklivé…
Přesně, když je dám na okna moc brzo, jak ještě doma topíme, tak letí jak blázen a jsou pak vytáhlý. Přitom jsem to tak dělala léta letoucí a poslední dva roky mám pocit, že to není ideální, možná tím, že jsme přestavěli barák a dávám je na jinou stranu oken. ![]()
@Zuzka10 píše:
Ok, takže všechno co budu predpestovavat mam dat na vatu s vodou, a az nabobtnaji, tak rovnou do země a na para pět? Chápu to dobre. Proste dam kelímek s vodou, do toho vatu aby nasakla vodu a na to ty semínka?
Já jsem se blbě vyjádřila, lepší je dát plastový tácek na něj vatu a pak na to třeba papírovou utěrku, aby se ti do tý vaty moc nezarostly, pak jsou blbě vyndat a ulámeš si ty kořínky. Já takhle předbobtnávám rajčata a okurky, nakládačky i salátovky, pak dám na okno do kelímků, potom ven a nebo do skleníku už přímo do země. Jinak nic jinýho, vše ostatní dávám do skleníku rovnou na předpěstování, záleží co ti kreslí na legendě na pytlíku s osivem, tim se řiď. Do skleníku na jaře dávám, tedy seju do shluku - saláty, kedlubny, afrikány, statici, bylinky - jako bazalku třeba, pak slunečnice a papod. Klacíkama si vymezim kousek tak 15 x15 cm a rovnoměrně posypu a prohrábnu zem, zaleju. On ti vyroste takovej lesík, z toho pak rozděluješ sazenice a rozpichuješ dál, kam chceš. ![]()
http://pansocial.sweb.cz/…C4%8Data.htm
Tady je to dobře popsáno, taky se letos poprvé chystám od semínek, doteď jsem rostlinky kupovala.
Já letos poprvé koupila seminka Italských stromových rajčat, nikdy jsem o nich neslysela ani známá zahradnice. Paní je prý dnes poslala, tak budu netrpělivě vyhlizet postu. A zkousim zasadit
snad nějaká úroda bude.
Vzala jsem 10 semen.
Zdravím, nemáte někdo nějakou osvědčenou radu na správné vyštipování přebytečných odnoží u tyčkových rajčat? Postupovala jsem loni podle tohoto návodu http://www.zahrada-centrum.cz/…istky-rajcat a stejně jsem loni měla to rajče snad víc do šířky než do výšky. Vůbec nechápu jak se zajistí, aby to rajče vypadalo teba takhle
@Nimie No vidím tam minimálně dva vedlejší výhony, které měly být vyštípnuté.
Ale nevyštípla jsi je, tak tam zůstaly a vyrostly do těch rozměrů, no.
Musíš prostě každou „větvičku“, která vyrůstá z hlavního stonku, odlomit. A nechat růst jen do výšky.
@Pipet píše:
@Nimie No vidím tam minimálně dva vedlejší výhony, které měly být vyštípnuté.
Ale nevyštípla jsi je, tak tam zůstaly a vyrostly do těch rozměrů, no.
Musíš prostě každou „větvičku“, která vyrůstá z hlavního stonku, odlomit. A nechat růst jen do výšky.
Aha, já jsem to totiž pochopila podle toho návodu tak, že mám vyštipovat jenom jakoby tam, kde dorůstá druhá větvička ze stejného místa, jakoby jen tenhle cancour
Vždycky ty výhony vyrostou tam, kde je list. Takže všechno pryč.
@Pipet píše:
Vždycky ty výhony vyrostou tam, kde je list. Takže všechno pryč.
Takže kdybych měla to co je na obrázku, tak nechat úplně holý stonek a oškubat všechny ty boční větve, chápu to dobře?
Ano, prostě ze stonku může vyrůstat jen list. Jak to vypadá jako další malý stonek, tak vylomit.
@Pipet píše:
Ano, prostě ze stonku může vyrůstat jen list. Jak to vypadá jako další malý stonek, tak vylomit.
Supr, děkuju
tak snad to letos bude lepší ![]()
@Pipet píše:
Nebo pěstuj rovnou keříčkové odrůdy
Já mám obě
jenže z keříčkových je toho tak nějak míň - vyžadují víc plochy a já to mám všechno v truhlíkách a květináčích, takže tyčkové rajče při stejném výnosu by teoreticky mělo zabrat míň místa… akorát jsem je loni pěstovala poprvé a výsledek jsi viděla
vlastně ještě jeden dotaz - mám ho pak nechat růst tak jak vyroste a vyštipovat podél celého stonku nebo se s tím taky dělá něco speciálního?
@Nimie Myslíš ty keříčkové, co s nima? Ty se právě nevyštipujou.