Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky, možná mám blbý dotaz, ale minulý rok jsem dostala sazenice rajčat, která mi nádherně šla ve skleníku, zaštipovala jsem atd atd… prostě měla jsem spoustu rajčat a byly vynikající.
teď jsem si koupila semena rajčat keříčkových a rajčat tyčkových rybízových. A nějak nevím, kdy a kam vysévat, kdy dělat výsadbu, jak zaštipovat, co je s oporou a co ne… Na netu najdu pouze obecný pěstování rajčat, ale tyhle rozdělení jsem nikde nenašla. Byla by tady nějaká hodná duše, která by mi to popsala a napsala i rozdíl mezi pěstováním a zaštipováním těhle dvou?
Moc vám děkuji ![]()
@Zuzka10 Tak obecně keříčková se nevyštipují, tyčková ano. Ostatní info ohledně pěstování by mělo být na sáčku.
Jojo, já vím, že je to na sáčku - ale nějak nechápu to, když tam mám ten skleník - to přeci můžu udělat normálně doma ne? Nebo to znamená, že už to může být ve skleníku? Jsem asi blbá, ale tohle mi vrtá hlavou
jinak keříčkové mám teda nechat být, ať si rostou jak chtějí ano? ![]()
Vysévám tak v půlce března do misky, dám „substrát pro výsev a množení“, až mají dva pravé lístky (ne ty první dva, co jsou schované v semínku, ale dva opravdové rajčatové listy), tak rozdělím po jednom do kelímků - přepikýruju.
Do kelímků zasadit hluboko, aby koukaly jen ty pravé listy.
No a nechat někde hodně na světle, spíš kde je chladněji.
Tyčkové odrůdy potřebujou tyčku - oporu, vyštipujou se.
Keříčkové nepotřebujou oporu a nevyštipujou se.
Ven dávám „po zmrzlých“.
Děkuju, nějak tohle jsem potřebovala
a když koupím např. kytičky, který si chci mít hezky na léto, můžu si je předpěstovat doma? jde mi o to, že máme dva psy, který mi pošlapou všechno, co není alepsoń trochu vysoké
takže když si něco zaseju hned do země, většinou je to zvoraný
jinak děkuju, sice jsou to blbé dotazy, ale když u nás v rodině nikdo nezahradničí ![]()
Tak předpěstovat jde všechno, jen záleží na světle a teplotě.
Ok, moc děkuji, světlo mám na parapetu dostatek, a teplo máme doma taky
moc díky za ochotu
Já klidně dávám do země i déle než v půlce března, ale dám je na vatu s vodou, oni nabobtnají a vyleze malý klíček, pak je dávám rovnou do kelímků hluboko a za okno, tam zalévám, pak přendávám na záhon po zmrzlých. Dělám to tak roky, le loni se mi stalo, že se mi vysemenila sama přímo ve skleníku, asi z kompostu, co jsme tam dávali, překvapivě tyhle co vyrostli sami bez pomoci, byly opravdu silné rostliny a nezmaři a bylo na nich kopice rajčat. Takže letos asi zariskuju a až si budu přesívat do skleníku saláty apod. tak tam nasypu i rajčata a nechám je vzejít tam,
já tedy rajský dávám ven na záhony, ve skleníku mám především okurky salátovky a nakládačky. ![]()
Ty si taky dávám doma naklíčit, pak do kelímků a za okna, ale letos i je zkusím hodit rovnou do skleníku a uvidíme, co to s nima udělá.
Jojo, venku nám taky rostou rajčata přímo ze semínek. Ale začnou plodit o dost později, než ta předpěstovaná.
@alisekR My zas máme nakládačky venku a rajčata ve foliovníku ![]()
@Pipet no já to právě chci zkusit, já když je mám doma za oknem, tak jsou strašně vytáhlý a mají tenčí stonky, než měli loni ty, co se sami vysemenily, bude to experiment
Tak uvidím, jak to dopadne.
@alisekR Musíš je dát víc na světlo a ideálně do nižší teploty. Já je mám v ložnici, kde je chladno a okno na východ, tak jsou i za oknem docela kvalitní sazenice z toho.
Holky a neni uz cas zasit rostlinky, co pujdou do skleniku? My ho mame od leta, tak to jeste nemam vyzkousene.
Papriky už jo… Na rajčata je tak měsíc čas ještě. Saláty, okurky a takové stačí 14 dní předem - já je dávám už rovnou do foliovníku, protože doma mám na ně moc teplo a málo světla, jsou pak vytáhlé ošklivé…
Ok, takže všechno co budu predpestovavat mam dat na vatu s vodou, a az nabobtnaji, tak rovnou do země a na para pět? Chápu to dobre. Proste dam kelímek s vodou, do toho vatu aby nasakla vodu a na to ty semínka?