Rajčata a jejich pěstování a výsev

102
9.2.15 11:14

rajčata a jejich pěstování a výsev

Ahoj holky, možná mám blbý dotaz, ale minulý rok jsem dostala sazenice rajčat, která mi nádherně šla ve skleníku, zaštipovala jsem atd atd… prostě měla jsem spoustu rajčat a byly vynikající.
teď jsem si koupila semena rajčat keříčkových a rajčat tyčkových rybízových. A nějak nevím, kdy a kam vysévat, kdy dělat výsadbu, jak zaštipovat, co je s oporou a co ne… Na netu najdu pouze obecný pěstování rajčat, ale tyhle rozdělení jsem nikde nenašla. Byla by tady nějaká hodná duše, která by mi to popsala a napsala i rozdíl mezi pěstováním a zaštipováním těhle dvou?
Moc vám děkuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5436
9.2.15 11:17

@Zuzka10 Tak obecně keříčková se nevyštipují, tyčková ano. Ostatní info ohledně pěstování by mělo být na sáčku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
9.2.15 11:20

Jojo, já vím, že je to na sáčku - ale nějak nechápu to, když tam mám ten skleník - to přeci můžu udělat normálně doma ne? Nebo to znamená, že už to může být ve skleníku? Jsem asi blbá, ale tohle mi vrtá hlavou :) jinak keříčkové mám teda nechat být, ať si rostou jak chtějí ano? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
9.2.15 11:21

Vysévám tak v půlce března do misky, dám „substrát pro výsev a množení“, až mají dva pravé lístky (ne ty první dva, co jsou schované v semínku, ale dva opravdové rajčatové listy), tak rozdělím po jednom do kelímků - přepikýruju.
Do kelímků zasadit hluboko, aby koukaly jen ty pravé listy.
No a nechat někde hodně na světle, spíš kde je chladněji.
Tyčkové odrůdy potřebujou tyčku - oporu, vyštipujou se.
Keříčkové nepotřebujou oporu a nevyštipujou se.
Ven dávám „po zmrzlých“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
9.2.15 11:23

Děkuju, nějak tohle jsem potřebovala :) a když koupím např. kytičky, který si chci mít hezky na léto, můžu si je předpěstovat doma? jde mi o to, že máme dva psy, který mi pošlapou všechno, co není alepsoń trochu vysoké :) takže když si něco zaseju hned do země, většinou je to zvoraný :) jinak děkuju, sice jsou to blbé dotazy, ale když u nás v rodině nikdo nezahradničí :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
9.2.15 11:25

Tak předpěstovat jde všechno, jen záleží na světle a teplotě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
9.2.15 11:30

Ok, moc děkuji, světlo mám na parapetu dostatek, a teplo máme doma taky :) moc díky za ochotu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9034
9.2.15 11:34

Já klidně dávám do země i déle než v půlce března, ale dám je na vatu s vodou, oni nabobtnají a vyleze malý klíček, pak je dávám rovnou do kelímků hluboko a za okno, tam zalévám, pak přendávám na záhon po zmrzlých. Dělám to tak roky, le loni se mi stalo, že se mi vysemenila sama přímo ve skleníku, asi z kompostu, co jsme tam dávali, překvapivě tyhle co vyrostli sami bez pomoci, byly opravdu silné rostliny a nezmaři a bylo na nich kopice rajčat. Takže letos asi zariskuju a až si budu přesívat do skleníku saláty apod. tak tam nasypu i rajčata a nechám je vzejít tam, :D já tedy rajský dávám ven na záhony, ve skleníku mám především okurky salátovky a nakládačky. :think:
Ty si taky dávám doma naklíčit, pak do kelímků a za okna, ale letos i je zkusím hodit rovnou do skleníku a uvidíme, co to s nima udělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
9.2.15 12:18

Jojo, venku nám taky rostou rajčata přímo ze semínek. Ale začnou plodit o dost později, než ta předpěstovaná.

@alisekR My zas máme nakládačky venku a rajčata ve foliovníku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9034
9.2.15 18:30

@Pipet no já to právě chci zkusit, já když je mám doma za oknem, tak jsou strašně vytáhlý a mají tenčí stonky, než měli loni ty, co se sami vysemenily, bude to experiment :D Tak uvidím, jak to dopadne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
9.2.15 19:48

@alisekR Musíš je dát víc na světlo a ideálně do nižší teploty. Já je mám v ložnici, kde je chladno a okno na východ, tak jsou i za oknem docela kvalitní sazenice z toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11877
9.2.15 21:20

Holky a neni uz cas zasit rostlinky, co pujdou do skleniku? My ho mame od leta, tak to jeste nemam vyzkousene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
9.2.15 21:33

Papriky už jo… Na rajčata je tak měsíc čas ještě. Saláty, okurky a takové stačí 14 dní předem - já je dávám už rovnou do foliovníku, protože doma mám na ně moc teplo a málo světla, jsou pak vytáhlé ošklivé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11877
9.2.15 22:23

@Pipet díky! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102
10.2.15 13:29

Ok, takže všechno co budu predpestovavat mam dat na vatu s vodou, a az nabobtnaji, tak rovnou do země a na para pět? Chápu to dobre. Proste dam kelímek s vodou, do toho vatu aby nasakla vodu a na to ty semínka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí