Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
To mě doktorka nikdy neřekla tak nevím. Můžeš si ale nechat udělat i vlastní odběr, který si zaplatíš u nás to dělá třeba Synlab. Nicméně někdo ti ty výsledky musí vysvětlit, takže to znamená zpět za obvodni. Jinak zdraví máme jen jedno, takže bych se vůbec nebála lekarku otrávit tím, že chci další odběry. Zvláště za předpokladu, že se mi nelepší zdravotní stav a stále mne trápí kašel. Buď tě jako lékař vyléčí nebo stojí za houby… Vůbec z toho nemej spatne svědomí lékař je tam od toho, aby ti pomáhal od nemoci a ne aby to vykládal na co máš ročně nárok…
A co třeba alergie, astma - tím by se dalo vysvětlit to dráždění ke kašli v krku a kašel. Pokud kašleš pořád, tak ta krev je taky možná - podrážděné sliznice, taky se mě to stalo. A bolest mezi lopatkami - pokud jdeš na vyšetření s hrudní páteří, tak s ní máš problém? Může Tě pak bolet kdekoli. Zkus třeba přes svoji MUDru popohnat to plicní, ať je to dřív.
Výborná téma pre mňa, ja sa liečm od mája 2017 - začalo to u mňa tak, že som si našla zväčšenú lymfatickú uzlinu nad kľúčnou kosťou, pobehala som si po infekčných vyšetreniach, bola som na hematologii, nič sa nezistilo, až keď mi vzali tú uzlinu, tak biopsia ukázala na adenokarcinom, nevedelo sa, kde presne sa nachádza - molhi to byť vaječníky, pľúcam dokonca pankreas, išla som na PET CT, ztam pichajú do žily rádioaktívnu látku, to som zniesla v pohode, horšie bolo, že som sa 20 minút nesmela ani len pohnúť, výsledok ukázal, že buď vaječník šavý alebo plúvca, vaječník mi vzali, nádor tam bol nezhubný, ičla som teda na pľúca, robili to chvalabohu vats metódou, sú to len tri rezné ranky, mala som v sebe tú dreň a bola som napojenú štyri dni na nejaký prístroj, kde bublasla voda, takže super. Ešte predtým som vzala jednu chemoterapiu, ale tá súžila celkovo na liečbu raka, nie na konkrétny orgán, predtým mi zaviedli špeciálny kateter, ktorý začínal niekde pri srdci, nevyznám sa v tom presne a trčal mi z predlaktia, keď mi doktorka vravela, že ako sa to zavádza, skoro ma vystrelo, ale nebolo to tak strašné. Chemo som zvládla ok, dokonca mi aj viac chutilo jesť. Potom od mája som brla xalkori dva razy denne jednu tabletku, na letáku bolo tisíc vedľajších účinkov, nemala som ani jeden, lebo som si povedala, ešte jednoducho mi nesmie byť zle, medzitým mi aj maternicu vybrali, lebo som ju mala dosť pokledsnutú a menzes veľmi nepravidelný, bola som aj 2× na MR mozgu, lebo mám klesnuté viečko a moli obavy z mts, našťastie nič zlé tam nenašli. Po roku prestalo xalkori účinkovať, ale moja doktorka spolupracuje s jedným lekárom z Viedne, tam má k dispozícii lieky z USA, tak pre tie si chodievam raz za dva mesiace. Zatiaľ je to ok, ale nesmiem kričať, lebo vtedy sa veľmi rozkašlem a mám hlas ako spevák z AC/DC, nemiem rýchlo vylogať nejaký nápoj / hoci aj vodu, leboi vtedy sa dusím, ale jem zdravšie, aj všeliajé zrná ako konopné, slnečnicové atď, začalA SOM PIť KOZIE mlieko, pijem aj viac acidofilného, užívam rakytník, aj deci červeného vína denne, aj keď sú tu odporkyne toho, ale čítala som, že to má priaznivé účinky a mesiac sa snažím nerozčuľovať, čo neznamená, že si občas nezafrflem, že niekto je ko..t a podobne, ale už ma netrápi, keď niekto je… A podotýkam, že som nefajčiarka, ani len raz som si nepotiahla. Moja lejkárka má aj iné pacientky, nefajčiarky, ktoré boli na umelom oplodnení, ja som podstúpila tzv. insemináciu. Inak ja som typ, že ma nebyví vylihovať, upratujem, aj z domu pracujem, s dieťaťom chodievam von. Dokonca predtým ako som mala dostať 24hodinovú chemo, som sa viac bála toho, že musím ostať ležať na posterli /čo bola blbosť, mohla som kľudne ísť v rámci budovy, kam som chcela/, ako toho, že mi bude zle. Aj operácie som prežila celkom ok, lebo som si povedala, že nesmú dopadnúť zle - len po tých pľúcach som mala pricviknutý nerv v chrbte a po maternici ma to bolelo dva dni, ale nič viac.
A ešte niečo, ked mi povedala lekárka, že sú to plúca a nie pankreas, tak som si vydýchla, lebo pankreas je myslím najhorší - pred pol rokom, kým som začala brať tieto posledné lieky, tak ma dokonca krčný upozornil, že možno bude trebaurobiť tracheotoiu, vtedy som vobec nemala hlas a pri najmenšom hlte vody som sa dusila
@Hrozina
Ano, boli me mezi lopatkami. neurolozka me poslala na mr hrudni patere, uz mi zjistili vyhrez krcni patere. Kdyz jsem byla na orl na stery po atb, tak mi rekli, ze je mozne, ze mi praskla cevka, pokud to bylo jednou, u atb se to nekdy stava. Tak jsem to neresila, ale ten kasel porad pretrvava. Jak dlouho pretrvava kasel pokud bych byla nachlazena?
@Lela81 píše:
Mimochodem souhlasím s předchozím výsledkem - udělat RTG
RTG rakovinu nezstí, ja som ju v sebe mala a RTG ukázalo s prepáčením prd.
@Anonymní píše:
@Hrozina
Ano, boli me mezi lopatkami. neurolozka me poslala na mr hrudni patere, uz mi zjistili vyhrez krcni patere. Kdyz jsem byla na orl na stery po atb, tak mi rekli, ze je mozne, ze mi praskla cevka, pokud to bylo jednou, u atb se to nekdy stava. Tak jsem to neresila, ale ten kasel porad pretrvava. Jak dlouho pretrvava kasel pokud bych byla nachlazena?
No ono záleží na původci toho kašle, zda je to proto, že jsi nemocná a nebo proto, že už kasles tak dlouho, že z toho máš podrážděnou sliznici… Tohle může být ta příčina. Já když měla ten zánět kaslala jsem celkem asi 3 měsíce, z toho dva poměrně dost. Nicméně měla jsem do toho šíleně bolesti hrudníku, že mě bolelo i nadechnuti nebo jen kýchnutí. Než se po dvou měsících přišlo na tu pohrudnici. Rakovina mě nenapadla a to jsem v té době byla kuřák, za to infarkt ano…
Jak píše Martha - můžeš mít podrážděnou sliznici a kašlat tak pořád. Nebo Tě něco dráždí, určitě bych nevyloučila alergologii. Mně takhle přišli na astma. Nemysli hned na nejhorší.
![]()
Děkuji všem za rady. Vždycky jsem si myslela, že rakovina plic se týká kuřáků, tak jsem to nikdy neřešila. Až teď, když jsem si přečetla příspěvky. Šlo by říct, že i doktory to vůbec nenapadlo, protože o plícní jsem si řekla sama, akorát, že mají všude plno. Ještě uvidím, snad ten kašel přejde, začínám mít i hlen v nose, tak možná jsem nějak nachlazená. Což by byla ta nejlepší varianta. Manžel mi pořád tvrdí, že rakovinu přece nemohu mít, nekouřím, jsem celkem mladá (38), jsem doma na mateřské, takže žádné zakouřené prostředí. Že to mám od páteře, bolí mě mezi lopatkama, pořád nosím děti a dávají mi zabrat. Akorát nevím, zda pokud kašel bude přetrvávat jít na rtg, nebo počkat na magnetickou rez., kterou mám za 3 týdny. Ukázala by něco?
@autorka44 Je mi líto, čím si procházíte. Přiznám se, že jste mě docela vylekala. Můžu se zeptat, jak jste zjistila tu zvětšenou uzlinu a kde? Byla poznat pohmatem, bolelo vás v tom místě nebo při nějakém vyšetření? A jste kuřačka a kolik vám bylo let, když jste to zjistili?
@Hrozina A jak se zjistí astma? Ukáže to nějak rtg nebo jiné vyšetření?
@Anonymní píše:
Děkuji všem za rady. Vždycky jsem si myslela, že rakovina plic se týká kuřáků, tak jsem to nikdy neřešila. Až teď, když jsem si přečetla příspěvky. Šlo by říct, že i doktory to vůbec nenapadlo, protože o plícní jsem si řekla sama, akorát, že mají všude plno. Ještě uvidím, snad ten kašel přejde, začínám mít i hlen v nose, tak možná jsem nějak nachlazená. Což by byla ta nejlepší varianta. Manžel mi pořád tvrdí, že rakovinu přece nemohu mít, nekouřím, jsem celkem mladá (38), jsem doma na mateřské, takže žádné zakouřené prostředí. Že to mám od páteře, bolí mě mezi lopatkama, pořád nosím děti a dávají mi zabrat. Akorát nevím, zda pokud kašel bude přetrvávat jít na rtg, nebo počkat na magnetickou rez., kterou mám za 3 týdny. Ukázala by něco?
@autorka44 Je mi líto, čím si procházíte. Přiznám se, že jste mě docela vylekala. Můžu se zeptat, jak jste zjistila tu zvětšenou uzlinu a kde? Byla poznat pohmatem, bolelo vás v tom místě nebo při nějakém vyšetření? A jste kuřačka a kolik vám bylo let, když jste to zjistili?
A jaky myslis, ze je duvod, ze to doktory vubec nenapadlo?
Na tom plicním by Ti měli udělat spirometrii - už ta jim hodně napoví. Ukáže jim kapacitu plic atd. A potom se posílá na další vyšetření. Pokud máš i hlen v nose, tak bych opravdu tipovala nachlazení nebo alergii.
Mě, to co popisuješ, přijde jako asthma. Ono může být propojené i s alergií. Je spousta nemocí plic, co nejsou rakovina, která nemusí být zdaleka nejhorší. ![]()
@Anonymní píše:
Bolo to pred dva a pol rokmi, syn mal vtedy niečo cez rok, ja 42. Bola to zväčšená uzlina vľavo nad kľúčnou kosťou a vôbec ma nebolela, čo je zlé, lebo vraj keď bolia, je to nejaká infekcia, keď nebola, je to možno aj rak. Ale chronická obštrukčná choroba pľúc je rovnako zlá, ak nie horšia.
@autorka44 tak to je mi lito, nechapu jak tak mladi lide mohou mit rakovinu, rekli vam z ceho to muze byt? A jake jsou prognozy? Omlouvam se ze vyptavam.
Takze opet za obvodni. Bude si myslet, ze si vymyslim, kdyz mam ty vysetreni ok. Rikala mi ze plice mam ciste, ok. A muze mi udelat odbery, kdyz jsem je mela pred pul rokem? Minule mi rikala, ze mohou byt jednou za rok.