Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Musím to říci, bezohledné kouření pod nos nekuřákům ( rodiče dětem)je sprostota nejvyšší. Tím spíše v rodině.
@Oter píše:
Tak já zatím nepřemýšlím nad jinou variantou, než že se to odoperuje a bude vše v pořádku. Mám doma tříletého syna, tak žádná jiná možnost nepřipadá v úvahu.
Neboj, dneska je ta léčba dost účinná a je mnoho způsobů, pokud se nádor odoperuje, podsotoupíš chemo, tak věřím, že bude dobře, asi jsi ještě mladá a u mladých lidí je ta šance na vyléčení vysoká.
Pomalu s tim pausalizovanim, koureni zpusobuje asi 80 procent nadoru plic, tj. cela jedna petina nema s kourenim nic spolecneho.
@Oter kolik je vam let, a jak byl nador diagnostikovan? Kdyztak mi napiste zpravu…
@Oter píše:
Tak já zatím nepřemýšlím nad jinou variantou, než že se to odoperuje a bude vše v pořádku. Mám doma tříletého syna, tak žádná jiná možnost nepřipadá v úvahu.
Drž se
![]()
@Oter píše:
přeju hodně sil, a zvládni to ženská, džím palce ![]()
@Burj Chalifa píše:
Musím to říci, bezohledné kouření pod nos nekuřákům ( rodiče dětem)je sprostota nejvyšší. Tím spíše v rodině.
Nesnáším to!!! Od mala díky tomu trpím na migrény. Otec nám čoudil doma, v autě… všude. Už jako 6ti letá jsem měla migrény. A mám je do teď a už se jich nikdy nezbavím. Nesnáším kouření, díky Bohu, že už to u nás zakázali v těch restauracích od nového roku.
Kuřáci jsou bezohlední
![]()
@Meha - no ono je to krapet komplikované. Od září jsem měla zápaly plic, záněty průdušek atd., kdy mi neustále lékař psal antibiotika. Od ledna jsem pak začla zvracet, kdy se zjistilo, že to mám od těch antibiotik. No a březnu jsem dostala zánět osrdečníku, po kterém následovalo poškození nervů na nohách, kdy jsem přestala na čas chodit a potom následovalo spoustu vyšetření (od EMG, přes magnetickou rezonanci po PET-CT), no a tam objevili lékaři právě nádor na plíci a uzlině. A prý teoreticky tohle může být za všema těma komplikacema posledního roku.
Osobně ne a popravdě ani neznám nikoho ve svém věku, kdo by měl nádor na plicích. Měl ho můj otec, léčen na plicní klinice v Plzni, z jeho pobytu tam asi žádné zkušenosti udávat nemůžu, bylo mi 18 let, tak to šlo trochu mimo mě, máma si na péči určitě nestěžovala. Mám s nimi spíš občasné profesní kontakty (spíš telefonické), myslím, že jsou tam milí a profesionálové.
Je mi líto, že něčím takovým musíš procházet, ale myslím, že jako mladý pasivní kuřák máš šanci, že z toho vyleze něco jiného. Nebo to máš potvrzené bronchoskopií?
@umea píše:
Pomalu s tim pausalizovanim, koureni zpusobuje asi 80 procent nadoru plic, tj. cela jedna petina nema s kourenim nic spolecneho.@Oter kolik je vam let, a jak byl nador diagnostikovan? Kdyztak mi napiste zpravu…
Je mi 27 a na nádor se přišlo PET-CT. Zítra nastupuji na kliniku, kde mě čeká bronchoskopie a samozřejmě odběr tkáně a pak se prý bude vědět víc. ![]()
@Samamama - Bronchoskopie mne teprve čeká. Nevím, jestli je možnost, že je to něco jiného. Kdyby jo, byla bych samozřejmě moc ráda, ale žádný z lékařů nic podobného neříkal. Všichni mi to podali dost jasně.
Pokud neprobehl odber tkane (biopsie), tak neni diagnosa zdaleka tak jasna. Jsem dost prekvapena, ze na zaklade radiologickeho nalezu Vam nekdo sdelil dg. „rakovina plic“? Nejedna se zatim spise o podezreni?
Jakou jste mela indikaci k PET-CT?
@umea píše:
Pokud neprobehl odber tkane (biopsie), tak neni diagnosa zdaleka tak jasna. Jsem dost prekvapena, ze na zaklade radiologickeho nalezu Vam nekdo sdelil dg. „rakovina plic“? Nejedna se zatim spise o podezreni?
Taky myslím.
@Samamama píše:
Taky myslím.
to by ale od lékařů bylo dost neetické a surové říkat diagnozu, která ještě není definitivně potvrzená.