Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Petra2829 pokud léčba jde dál tak to je jiné. U taťky když to vzdali tak nedělali ani vyšetření. Takže bojujte. Moc na tebe myslím. Podle mě je důležité, že vnímá a že chce. Taťka ke konci říkal ať už mu dáme klid a necháme ho. Vzdal to sám.
@EvaG To je mi líto. ale já bych jí taky respektovala.
![]()
Vzhledem k tomu co váží a jak vypadá to stejně dobře nevypadá. Dopadla na ní 4 dávka chema..Zvracení průjem.
![]()
@Petra2829 Taťka měl hrozné bolesti a halucinace.
Ono pokud ji lékaři i přes vše dávají chemo tak tam nějaká šance pořád je. ![]()
@EvaG to uvidíme v pátek. A má strašné bolesti zad. byla obědnaná k neuro a skončila v nemocnici. A ted je doma a obědnali jí na 22 kdo ví co bude. nevadí že ti to píšu? ![]()
@Petra2829 Nevadí, jestli to nechceš psát sem tak klidně do SZ.
No vím je to težké…znám případy, kdy doktori poslali lidi domu, ze to nemelo smysl podle nich uz…a nekteri se z toho dostali a je to uz nekolik let a ziji dal, ale ja to nemuzu posoudit, je to vzdy pripad od pripadu. Kazdopadne preji pevne nervy
Dobrý den,
bohužel nám hned dvojitou zkušenost s rakovinou plic. Před třemi lety přesně na Štědrý den zemřel tchán a minulý rok 15.prosince můj tatík. Takže během tří let dvakrát kolotoče chema, ozařování, bronchoskopií atd. Rakovina plic je žákeřná v tom, že se k ní přidává spousta dalších problémů-tchán měl sondu do žaludku a ke konci byl na morfiu, tatka měl metastáze na mozku a konec byl velice rychlý (byl umístěn na ARO do umělého spánku po operaci střev a vyvedení stomie).Přeji všem koho tato velice zákeřná diagnoza postihla hodně sil…
@bety30 píše:
Dobrý den,
bohužel nám hned dvojitou zkušenost s rakovinou plic. Před třemi lety přesně na Štědrý den zemřel tchán a minulý rok 15.prosince můj tatík. Takže během tří let dvakrát kolotoče chema, ozařování, bronchoskopií atd. Rakovina plic je žákeřná v tom, že se k ní přidává spousta dalších problémů-tchán měl sondu do žaludku a ke konci byl na morfiu, tatka měl metastáze na mozku a konec byl velice rychlý (byl umístěn na ARO do umělého spánku po operaci střev a vyvedení stomie).Přeji všem koho tato velice zákeřná diagnoza postihla hodně sil…
@bety30 píše:
Dobrý den,
byl tatínek a tchán kuřák?
ZDRAVÍM,
BOHUŽEL TATÍNEK I TCHÁN BYLI KUŘÁCI, ALE BYLO NÁM ŘEČENO ŽE KOUŘENÍ JE JEDNOU Z MNOHA PŘÍČIN VZNIKU TOHOTO ONEMOCNĚNÍ. MUSÍM PŘIPONENOUT ŽE KAŽDÝ MĚL JINÝ TYP NÁDORU.
Zdravím Vás všechny… Když to tady čtu je mi hrozně. Mám maminku, která už 3 roky bojuje s rakovinou. Nejprve ji měla zarostlou v lepce tak, že to nešlo ani operovat a dá se říci, že ji pohřbili.
Nicméně mamka bojovala a dostala se z toho. Hlavu má čistou. Po asi třech měsících zjistili, že se jí to přemístilo do plic, takže znovu nastal kolotoč. Bohužel, chemo ani ozařko nepomohlo tak jak mělo tak jela na gama nůž do Ostravy. COž bylo samozřejmě úspěšné. Po cestě do Ostravy si ale maminka zlomila obratel… Nepovažovali jsme to za nějaký velký průšvih, ale před dvouma měsíci zjstili z ct, že má metastázu do páteře - prý dvě nádorky, ale malé v počátečním stádiu. Mám tak strašný strach, ale pořád doufám. Nemáte někdo s tímto zkušenosti? Jestli se dá zastavit meta v páteři. Jediný co vím je, že 100% nemá žádný nález na mozku. Hlavu má úplně čistou. Ozařko má už za sebou a teď jí čekají chemoterapie…
Pokud jsou v páteři meta malé, tak jdou odstranit. Takto to měla známá. Po ca prsu-ve 27 letech-se po cca 5-ti letech vytvořily meta v páteři. Rok chodila na neurologii s bolestmi páteře, nikoho nenapdalo udělat rentgen. Až šla k jiné lékařce a ta na to hned přišla. Následovala operace dvou obratlů. Ale po dvou letech se objevily v hrudní páteři, snažili se je léčit vpichy do obratlů, ale bohužel bezúspěšně. Známá brzy zemřela.
Ono je to s tou rakovinou slozite, i kdyz uz si clovek mysli, ze je vse zazehnano, nekdy se stava, ze po nekolika letech se nekde neco zas objevi:o( Prusvihem u nadorovych forem je to, ze v okamziku, kdy se jakykoliv nador dostane k tomu, ze je vyzivovan krevnim recistem, tak neustale vysila do obehu jakesi svoje soucasti, ktere se mohou nekde usadit a cekat… a to bohuzel nezjisti nikdo, az se opet projevi…je to samozrejme laicky recene…nicmene protoze jsem se o toto tema byla nucena zajimat, protoze v rodine se vyskytla, tak jsem ledacos prosla a nacetla…tak vam drzim palce a preji pevne nervy
Já tomu pořád nechci uvěřit, mamce je 46 let, je plná života, vitální, furt něco vytváří. Samá sranda, žádný projevy kromě toho zlomeného obratlu - díky té vyšší fyzické zátěži. Je to zdravotní sestra takže k tomu přistupuje i trochu jinak. Když mi to oznamovala, brala to jako normální věc, jako kdyby šla na nějakou běžnou injekci. „Našli mi tam dva malý nádorky, ozařko mám za sebou a teď už jen chemo a pak to bude dobrý…“ Narovinu mi řekla, že tady ještě nějakou chvíli bude. Vím, že do konce života bude muset chodit na infuze a na kontroly. Je aspoň nějaká šance, že tady ještě nějaké ty roky bude?? ![]()
@emamii píše:
Ahoj holky, bohužel i k nám do rodiny přišla ta hnusná nemoc, ale nic nevzdáváme a bojujeme!!U našeho dědy, podotýkám že to byl silný kuřák se oběvila rakovina, bohužel už pozdě a nádor se nedá operovat. Bohužel po několik měsících začal trochu blbnout tak ho poslali na CT hlavy. A bohužel nádor v hlavě..:o((
Nemáte doma někdo zkušenost z tímto hnusem? Prej ho pošlou na ozařovaní hlavy. Nevíte někdo jak to probíha?? Za jakoukoliv info budu vděčná.
Ahoj, zdravotnictvi se venuji profesionhalne. VELMI DOPORUCUJI najit kvalitni pracoviste-v www.mou.cz v Brne existuje Narodni centralni registr pacientu-poradte se tam jak tento konkretni typ lecili u jinych pacientu, ktere metody byly uspesne. Nevahejte ani den! Je velmi tezke najit dobre pracoviste. Jinak jakmile se zacne ozarovani na jednom pracovisti, tezko pak prejit na jine. Ptejte se jinych pacientu na zkusenost s pracovistem kam chodite. Zkuste i www.doktorka.cz,diskusi. Zjistete si u lekare jaka je prognoza preziti, chtejte jasnou odpoved. Pokud to bude uz hodne spatne, zjisti si zda je u vas Centrum pro lecbu bolesti, byva u velkych nemocnic, malo lekaru umi nadavkovat spravne tisici leky. POZOR! Lekari SETRI na nekterych pracovistich utisujicimi leky-takze si zajisti u dokoru a sester, aby deda dostaval v pripadne terminalni, konecne fazi tisici leky-jak to udelas, uz musis sama. Tolik rada z praxe.