Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Jasněnkaa
Ano, na sono chodim pravidelne.Jen jsem chtela udelat jeste neco vice, jako ta gwnetika.No,poptam se na genetice, za to nic nedam.
Jinak preji vsem, aby se brzy uzdravili.
Jeste ditaz:Sono a mamograf je to same? Nebo co jedno odhali, tak druhe nemusi. Dekuji
@sara1000 píše:
@Jasněnkaa
Ano, na sono chodim pravidelne.Jen jsem chtela udelat jeste neco vice, jako ta gwnetika.No,poptam se na genetice, za to nic nedam.
Jinak preji vsem, aby se brzy uzdravili.
Jeste ditaz:Sono a mamograf je to same? Nebo co jedno odhali, tak druhe nemusi. Dekuji
Sono( UZ) a mamograf(MG) neni to same. MG se dela bezne zenam na 45 let jako preventivni vzsetreni, jednou za 2 roky. UZ je v tom veku jen doplnujici vysetreni, vetsinou MG staci.
Naopak u zen do 40 let se dela striktne jen UZ a MG jen v pripade, ze je podezreni na nejakz vaznejsi problem.
Po 40. roce veku se doporucuje udelat prvni MG, pak dalsi za dva roky a mezitim UZ.
Obecne je MG vhodnejsi pro zeny s prevazne tukovymi prsy( zeny starsi a nekdy mladsi s vetsimi prsy). Naopak u zen mladych, ktere maji zlazy jeste hodne se dela UZ, MG nebyva prehledna. Pak jsou jeste specialni pripady, ale obecne to plati takto.
@mroe píše:
Sono( UZ) a mamograf(MG) neni to same. MG se dela bezne zenam na 45 let jako preventivni vzsetreni, jednou za 2 roky. UZ je v tom veku jen doplnujici vysetreni, vetsinou MG staci.
Naopak u zen do 40 let se dela striktne jen UZ a MG jen v pripade, ze je podezreni na nejakz vaznejsi problem.
Po 40. roce veku se doporucuje udelat prvni MG, pak dalsi za dva roky a mezitim UZ.
Obecne je MG vhodnejsi pro zeny s prevazne tukovymi prsy( zeny starsi a nekdy mladsi s vetsimi prsy). Naopak u zen mladych, ktere maji zlazy jeste hodne se dela UZ, MG nebyva prehledna. Pak jsou jeste specialni pripady, ale obecne to plati takto.
Moc Ti dekuji za vycerpavajici odpoved ![]()
@mroe píše:
Moc Ti dekuji za vycerpavajici odpoved ![]()
Ahoj vsichni, tak jsem se rozhoupala a 7.října jsem objednana na geneticke testy (BRCA1 a BRCA2).
Tak jsem zvedava, jak to dopadne.
@sara1000
Držím palce
Když je možnost vědět a preventivně zakročit, taky bych neváhala.
@BellinkaX píše:
@sara1000
Držím palceKdyž je možnost vědět a preventivně zakročit, taky bych neváhala.
Dekuji, zasla jsem na gyndu a drvse zaridil. Ted me ceka pohovor s genetikem, zda jsem vhodna adeptka. Repektive testy mi udelaji, ale rozhodne, zda i to zaplati pojistovna, nebo ja sama. Kazdopadne mam doporuceni od gyndare, takze max zaplatim 1.150,–Kč. Coz jde ![]()
@sara1000
S Tvou rodinnou anamnesou bych se mírně podivila, kdyby sis něco musela platit sama…
Ale i za tyto peníze bych si to radši zasponzorovala.
Budu Ti držet palce, napiš jak jsi dopadla, pokud budeš chtít.
@BellinkaX píše:
@sara1000
S Tvou rodinnou anamnesou bych se mírně podivila, kdyby sis něco musela platit sama…
Ale i za tyto peníze bych si to radši zasponzorovala.
Budu Ti držet palce, napiš jak jsi dopadla, pokud budeš chtít.
Gyndar prave take rikal, ze kdo jiny by mel byt adept, kdyz ne ja
.A to se tam resi i jine druhy rakoviny v rodine a tech mame take pozehnane.
Jasne, ze napisu. Nehodlam s tim delat tajnosti
.Nevadi mi to…
Ahoj,
držím palce, aby vše bylo v pořádku.
U nás v rodině byly všichni zdraví, babičky, prababičky i tety prostě se u nás v rodině nikdy rakovina neobjevila ani u chlapů a i přes to moje sestra onemocněla rakovinou prsu ve svých 32 letech. Díky nízkému věku doporučují testování celé rodině, bohužel u mě i u sestry byla potvrzena mutace BRCA1.
@Pet82 chtěla jsem se tě zeptat, kolik je ti let a jestli uvažuješ o odebrání vaječníků, já o tom dost přemýšlím, snížilo by se tím i riziko rakoviny prsu, ale už je to dost velký zásah. Dostala bych se do předčasného přechodu a tím pádem i do zdravotních problémů s tím spojených. Tedy určitě si je nechám odstranit spíš jde o to v kolika letech ![]()
A o odstranění prsu uvažuješ?
Holky kdy se doporučuje odstranění prs? To se určuje dle procent nebo jak?
Holky mám otázku a nevím jak to chodí
moje prababička měla rakovinu, babička podstoupila odstranění prsa letos, je možné si zažádat o nějaký vyšetření? nebo musím čekat až na třetí generaci?
@Quida a když ti byla ta mutace potvrzena, doporucili ti operaci?
A jak jsi dlouho čekala na výsledky? A koho testovali?
Me je 31let, rakovinu prsu ma moje maminka, její sestra a mela ji asi i prababička, umřela hrozne mlada a tenkrát se nevědělo proc
Gyndar mi dal doporučení na genetiku, jdu 7rijna
Doktor mi tvrdi ze z 60procent mi doporuci odstranění prsou, zajimalo by me jak to je
já bych na ně šla a chodila pravidelně, jsi mladá a lepší podchytit „něco“ včas.