Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Tak v tom pripade mas riziko prakticky stejne jako kazda jina zena, ktera babicku s rakovinou prsu nema. Ona taky takovou babicku ma v rodine skoro kazda.
Na vysetreni te vezmou, kdyz si to zaplatis, ale pravidelne sledovani je zbytecne. Resp. je na tobe.
Já si nevšimla, toho nízkého věku (25let),
tak to souhlasím s tím co napsala „mroe“
@Anonymní píše:
Babička ji měla ve věku 65let. Nějaké samovyšetření není nic! Nikde mě nevezmou, když jsem takhle mladá aby mě vyšetřili??
Můžeš si zaplatit sono vyšetření. A samovyšetření určitě ano. Alespoň budeš vědět co je u tebe „normální“ a co se ti objevilo, nebo nezdá.
Ale jak psal někdo už dřív. Pokud máš jen jeden případ v příbuzenstvu, tak to lékaři jako riziko neberou.
@Anonymní píše:
Ahojte, zítra jdu na vyšetření na gyndu kvůli doporučení na ultrazvuk prsou (mám nějaké problémy) a chci se Vás zeptat, jak vyšetření prsou na gyndě probíhá. Děkuji
Ahoj, mně u gynekologa (a že jsem jich vystřídala) nikdy vyšetření prsou nedělali. Pro svůj klid chodím 1× ročně do mamocentra na UZ prsou jako samoplátce (500 Kč), čekací lhůta je tak 3-4 týdny (krajské město). Držím pěsti ![]()
Dobrý večer, potřebovala bych poradit. Maminka přede mnou tajila rakovinu prsu a vím jen tolik, že má nádor, který krvací velikosti 3*5cm a nador vychází z prsa, a čast je v prsu. udajně ji narostl rychle. Sama o rakovině ví 4 měsíce a bylo ji to potvrzeno obvodní lekařkou. Onkologii a další vyšetření odmítá. Zvolila přírodní léčbu. Podporuji ji a repsekutji. BOjí se znát diagnosu, aby neměla ještě větší stres a věřila v uzdravení, nebo alespon k prodloužení života. Já bych ale chtěla vědět, v jakém je asi stádiu a podle popisu, o jakou rakovinu se jedná. Původně jsem měla v mysli, že si nahmatala bulku a půjde odběr, zda to je rakovina nebo ne. Ale vše je jinak, ona nemá bulku, má kravácející nádor. Nic jiného nevím. Ukázat to nechce a ani nechce o tom mluvit. Užívá fenixové slzy, dieta aj. Na internetu jsem se moc nedočetla, podle toho mála co vím, co ji je a jaká je prognosa. Na chemoterapi bych to v jejím stavu také neviděla, je velice slaboučká již nyní. Chtěla bych ji více pomoci.
@liza1982 píše:
Dobrý večer, potřebovala bych poradit. Maminka přede mnou tajila rakovinu prsu a vím jen tolik, že má nádor, který krvací velikosti 3*5cm a nador vychází z prsa, a čast je v prsu. udajně ji narostl rychle. Sama o rakovině ví 4 měsíce a bylo ji to potvrzeno obvodní lekařkou. Onkologii a další vyšetření odmítá. Zvolila přírodní léčbu. Podporuji ji a repsekutji. BOjí se znát diagnosu, aby neměla ještě větší stres a věřila v uzdravení, nebo alespon k prodloužení života. Já bych ale chtěla vědět, v jakém je asi stádiu a podle popisu, o jakou rakovinu se jedná. Původně jsem měla v mysli, že si nahmatala bulku a půjde odběr, zda to je rakovina nebo ne. Ale vše je jinak, ona nemá bulku, má kravácející nádor. Nic jiného nevím. Ukázat to nechce a ani nechce o tom mluvit. Užívá fenixové slzy, dieta aj. Na internetu jsem se moc nedočetla, podle toho mála co vím, co ji je a jaká je prognosa. Na chemoterapi bych to v jejím stavu také neviděla, je velice slaboučká již nyní. Chtěla bych ji více pomoci.
Jestli ji chces pomoct, zkus ji presvedcit, at jde k doktorovi. Co nejdriv. Alternativa ji ani nevyleci, ani nezbavi bolesti. Chapu, ze se maminka boji, ale muze mit aspon nejakou sanci. S alternativou ne
@liza1982 sice to může vypadat hrozně ale ve skutečnosti to tak hrozné být ani nemusí. Snažila bych se taky maminku přesvědčit, ať si to nechá vyoperovat a pak přírodní léčba, ona si život sama zkracuje ![]()
@liza1982 poslala jsem ti něco do zprávy, popisují tam podobný případ jak popisuješ ty
@mroe píše:
Myslim, ze jednim z kriterii jsou alespon tri nemocni v rodine( aby to zaplatila pojistovna), to tvoje mama mela - rakovina vajecniku se pocita taky - zakladatelka to tak nema. Pak jsou samozrejme dalsi kritera, duleyity je i vek nemocnych - ale to fakt nejlip zjisti na genetice.
Není to tak, dělá se to automaticky u mladších žen, které rakovinou onemocněly. myslím že je to nějak do 40 let. Pokud se u nich gen prokáže, vyhledá se nejstraší příbuzná v přímé linii - čili matka nebo babička a pak se dělají testy u ní. Pokud se prokáže mutace, jde se po jejích sourozencích s jejích dětech, po všech, i po synech. Pokud se u nich opět prokáže mutace, budou jejich potenciální děti zase víc sledovány, a po 18 letech věku se jim budou zase testy dělat.
@liza1982 Musíš prostě maminku přesvědčit, aby zašla na onkologii, jiná možnost jak jí pomoci není. Nevěř na to, že se dá nádor vyléčit nějak přírodně. Jak tvrdě žertoval můj tata - jedině muchomůrka zelená - stačí jedna a máš jistotu, že na rakovinu nikdy neumřeš. jedině léčba. Přírodní preparáty klidně jako podpora, ale jinak jenomm onkologie.
@inkakřivák píše:
Není to tak, dělá se to automaticky u mladších žen, které rakovinou onemocněly. myslím že je to nějak do 40 let. Pokud se u nich gen prokáže, vyhledá se nejstraší příbuzná v přímé linii - čili matka nebo babička a pak se dělají testy u ní. Pokud se prokáže mutace, jde se po jejích sourozencích s jejích dětech, po všech, i po synech. Pokud se u nich opět prokáže mutace, budou jejich potenciální děti zase víc sledovány, a po 18 letech věku se jim budou zase testy dělat.
Je to tak, v pripade, ze se chce nechat testovat zena, ktera rakovinu nema a neni koho jineho testovat, nebo s tim nesouhlasil. Zeny do 40 let se testuji automaticky, pokud souhlasi. Je tam ale vic aspektu, neni to tak jednoduche.
Vycházím z naší zkušenosti - obě mladší šly na testy automaticky a samozřejmě souhlasily, nejsou bláznivé. Starší ( přes 55) na testech nebyla a nebyly jí ani nabídnuty. Jinak pokud chce někdo testy pro svoji jistotu, ačkoliv je v pořádku, musí je zaplatit, to je jasné.
@inkakřivák Ja taky vychazim ze svych zkusenosti, proto vim, ze nekdy neni tak jednoduche se k vysetreni dostat. Zvlast v pripade, ze pribuzna nemocna do 40 let vys. odmitne, nebov rodine nejsou dobre vztahy, nebo zemrela, kdyz se jeste netestovalo. Pak plati, co jsem napsala. A jeste v pripade, ze nemocne jsou starsi 40 let, proste tech kriterii a moznosti je spousta a rozhodne to neni tak jednoduche. Nekdy se treba testuji i zeny starsi, pokud maji za sebou vice ruznych nadoru, nebo rakovinu vajecniku i prsu.
Babička ji měla ve věku 65let. Nějaké samovyšetření není nic! Nikde mě nevezmou, když jsem takhle mladá aby mě vyšetřili??