Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, obnovuji diskuzi. Myslim si, ze mam s tchanovci docela pekny vztah. S tchyni teda casto nesouhlasim, ona musi mit vzdy ve vsem pravdu a je to takova sekernice, vetsina rodiny se ji boji. Ja se s ni nikdy do zadnych ostrych debat nepoustim, proste si myslim sve a nic nehrotim. Ona ani nemluvi o svych pocitech, kdyz si nekdo na neco stezuje, hned to bere jako slabost a protaci oci.
Jinak jsou to oba vzdelani lide a chovaji se k nam hezky. Kdyz prijedeme, tak je navareno, clovek se citi vitany.. To tak pro info na zacatek.
Ja jsem ted v 9 tydnu tehotenstvi. Kdyz jsme jim tehotenstvi oznamovali, tak tchan byl nadseny, ale tchyne to prijala dost vlazne. Od te doby se na nic nezepta, ultrazvukovou fotku ani nekomentovala. Kdyz jsme se zminili, ze je mi dost spatne, tak prohlasila, ze tehotenstvi neni nemoc. Ze ona nezvracela a ani to neumi a neco ve stylu at to tak neprozivam. Zamrzelo me to… Nejak nevim jestli pred ni tema dite priste vubec otvirat a nebo cekat az se zepta sama.. Jestli se dockam, to uz je asi vec druha.. ![]()
No, pořád lepší než aby ti začala plánovat život , kupovat kočárek a vybrat jméno,věř tomu.
Téma dítě bych neotvírala a počkala až se zeptá sama, možná je to pro ni z nějakého důvodu šok amusí to strávit.
Píšeš, že tchýně nemluví celkově o svých pocitech. Podle mě to s tím souvisí a vůbec to nemusí znamenat, že se na vnouče netěší. Já jsem taky taková. Emoce moc neprojevuji a i mě dost obtěžuje, když mě někdo velkým projevem svých emocí zahlcuje - rozhodně to ale neznamená, že mi na dotyčném nezáleží.
Někdo na to hold není. Já bych jí bez dotazu nic neříkala, pokud ji to bude zajímat, tak se zeptá. A jinak v něčem má pravdu, není to potřeba „prožívat“ přehnaně. Mně bylo u prvního špatně celou dobu. Teď končím druhý měsíc a už jsem zhubla tři kila… Ale prostě to k tomu patří, po porodu to přejde ![]()
Dulezite je, ze vis, ze te maji radi, na navsteve se citis dobre. Ted ti to tak nepripada, ale 9. tyden je pro vsechny okoł hodne nehmatately. Tchan se vyjadril, tak to ber za oba a snaz se udrzet si hezky vztah, jaky mate.
Tak někdo to těhotenství neprožívá tak, jak bychom si my budoucí maminky, představovaly. Naprosto tě chápu, úplně stejně reagoval můj vlastní otec, když jsem mu dala snímek z UTZ. Seděl, koukal a nic. A teď na Vánoce dostal druhý a jásal. Pořád je to matka tvého partnera, třeba s musí nejdřív vstřebat, že její chlapeček bude tátou ![]()
A těhotenství je nemoc?
Patří to k tomu, prošly jsme si tím všechny tak zkrátka nemá potřebu tě litovat. Neventiluj svoje pocity a nečekej, že bude někdo z vašeho mimča skákat do stropu. Osobně jsem ráda, že to kromě taťky nedělal nikdo. Nenávidím mamašílenství. Tak jsi těhotná, budete mít mimčo jako miliarda dalších žen a nemusíte se z toho potento. ![]()
@Sashie ja si nemyslim, ze bych to prozivala prehnane. Ale kdyz mi neni dobre a necitim se na nejaky navstevy, tak to reknu. A mrzi me, ze nejsou moje pocity brany vazne a je mi naznaceno, ze to prehnaim. To mi vadi.
@AnnaNuvoletta07 ja nepotrebuju politovat. Ale snizovat dulezitost mych pocitu a delat ze me hysterku nemusi.
@AnnaNuvoletta07 mne by stacilo kdyby rekla, ze to k tomu patri a ze to bude urcite zas lepsi a mam teda radeji zustat doma nez jezdit na navstevu. Konec, tecka. Ne rikat, ze tehotenstvi neni nemoc a ja jsem to zvladala skvele a bla bla bla.. To me fakt nezajima v tu chvili…
Bych to nevidela nejak cerne, proste je takova. Nikdy si pred ni na nic nestezuj a je.
Pokud to davas jako omluvu, proc treba nechces prijit, proste to formuluj jako oznameni faktu. Je mi zle, nechce se mi pozvracet se u jinych, ja holt zvracet umim…
Kdyz jsme s manzelem oznanovali tchyni a tchanovi,ze cekame miminko,jejich prvni vnouce.vubec nam nepogratulovali a prvni co z nich vyjelo jak to budu mit v praci a penize.fotku z uzv nechteli videt,pry tomu nerozumi.nakonec jsem se dozvedela ze nadseny nebyli,neprali si abychom meli mimko.dodnes mi je z nich ![]()
ja nevim, me neprijde zavada na prijmaci tchyne. treba ji to nezajima, ja se o tom taky s nikym nebavim, oznamili jsem tehotenstvi. tečka. 1. screening dopadl dobre, vypada to na kluka. tečka. popisovat co me kde picha a kolikrat tydne zvracim ![]()
@Anonymní píše:
@AnnaNuvoletta07 mne by stacilo kdyby rekla, ze to k tomu patri a ze to bude urcite zas lepsi a mam teda radeji zustat doma nez jezdit na navstevu. Konec, tecka. Ne rikat, ze tehotenstvi neni nemoc a ja jsem to zvladala skvele a bla bla bla.. To me fakt nezajima v tu chvili…
Víš,my si nastavíme to,co by ten druhý měl říct…a on to řekne jinak.A my jsme z toho špatný.Také jsem toto mívala.Čekala si jinou odpověď,ale to ona ani nemůže vědět,co čekáš.A je dobře,že si napsala,jaká ona je.Protože si nemyslím,že by nebyla ráda,jen nechce,nebo neumí víc projevit city.Neboj,má tě určitě ráda,jako bude mít ráda vaše miminko.