Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky všichni! Prosím o pár rad, jestli se tu najde někdo, kdo z půdy budoval podkroví-čistě jen pokoje, bez wc, koupelny atd, prostě jen pokojíky. Zajímá mě zda musí být v každém případě stavební povolení, nebo jen když se dává komplet nová střecha…napřed jsme chtěli vyměnit komplet vše, ale zdá se že stávající střecha je ještě velmi dobrá tak by to byla škoda. A popřípadě na kolik vás přišel projekt a celá přestavba. Moc díky za vaše zkušenosti.
@Margarita na samotné pokoje netřeba povolení - děláš jen interierové úpravy bez větších zásahů. Pokud by se měnila střecha, dalo by se to ještě na ohlášku, jinak povolení třeba u větších rekonstrukcí, hlavně takových, co i zvenčí změní vzhled ![]()
Takže myslíš že i kdybysme vzadu tu střechu trochu zvedli, že to stačí ta ohláška? budu asi muset zavolat na úřad, ale tam se člověk mnohdy prd dozví no
.Nevíš náhodou co obnáší ta ohláška?
@martina.se Nemusíš mít žádno povolení. Já měnila okna a dělala novou zimní zahradu, nesla jsem na obec ohlášku a bylo mi řečeno, že pokud těch oken nedělám nějak víc a nijak zásadně vzhled nemění, že není třeba ani oznamovat.
Jinak já chci přistavět kolnu(plechvou montovanou) nemusela bych nic řešit, Bohužel je na hranici pozemku a ne 2metry tak musím řešit změnu územního plánu, jinak ani to bych nemusela.
@Uju však jsem psala, že pokud to nezasahuje do stavby, tak není třeba
na změny vzhledu ala zvedání střechy a pod už ohláška třeba (u nás tedy ano). Já plánuju větší, na to už třeba stav. povolení ![]()
@Margarita zavolej na úřad, tam Ti snad přesně řeknou. Podle pravidel na úřadu, kde jsem byla já, tak by nemuselo být fakt nic, pokud se zvedá střecha, tak ta ohláška.. ale co úřad, to originál, co platí u nás, nemusí platit u vás ![]()
Stavební povolení bych řekla, že potřebovat budeš (ale v tomto případě to bude jen formalitka, možná bude stačit jen oznámení na příslušném stavebním úřadu).
Kolik to bude stát.. no to je opravdu hodně individuální
záleží na tom, co všechno bude potřeba rekonstruovat / renovovat… jestli si najmete firmu, nebo budete dělat svépomocí, o jak velké prostory se jedná atd…
My jsme podkroví rekonstruovali celé, ještě nejsme u konce, ale děláme to vše svépomocí, firmu jsme si najali pouze na vyhotovení a zasazení oken (střešní jsme zasadili taky sami) a na položení a vybroušení starých parket.
Ty položky se ale hodně nasčítají… i takové blbinky jako natření trámů proti škůdcům a tak stojí dost peněz, za vypínače jsme taky nechali pár tisíc a kde jsou položky za podlahy a tak…
Nicméně tím, že si děláme vše sami, jsme ušetřili opravdu hrozně moc!
Jakmile budete zvyšovat střechu, tak by jste meli mít projekt. Je to zásah do nosne konstrukce a nemůže se to delat jen tak. Jinak doporučuji nesetrit na izolaci krovu, protoze pokud se dá malá izolace, podkroví se pak v létě prehriva a nedá se tam spát. Znám spoustu lidí, co dávali slabou izolaci, aby si nezmenšili pokoj a pak chodili spát v lete do přízemí.
@martina.se Jo, to jsem nečetla, bo to tam ještě nebylo, já to tu datlovala jednou rukou s holkou na klíně ![]()
@Uju píše:
@martina.se Jo, to jsem nečetla, bo to tam ještě nebylo, já to tu datlovala jednou rukou s holkou na klíně
Jojo, díky za rady
.Budu tam muset osobně, telefony mi neberou
asi hodně práce. A je fakt, že co úřad to jiná pravidla.Snad budeme mít hodné úředníky
.Se přiznám-vůbec se mi do toho nechce
do té střechy.