Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj maminky dcerka bude mít 6 narozeniny a tak ji chci udělat dort aby z něho měla radost a byl dělaný z lásky
..Podotýkám že jsem dort nikdy nedělala, maximálně nepečený tiramisu
..Mám zálusk na dvoupatrový, potahovaný. Dcerka bych takový chtěla a ještě k tomu by tam chtěla lociku a má být vanilkovo čokoládový. Nemáte někdo prosím nějakej super recept? Nebo fotopostup jak dortík udělat? Postuk krok za krokem, nechci to podělat
..Ne netu jsme nikde nenašla celý postup a když jsme našla dortík který by se moc líbil, ale postup žádný ![]()
@Mischa69 Ahoj, docela jsi mě pobavila, jelikož dvoupatrový potahovaný, poprvé dělaný, to je docela veliké sousto, zkazit toho můžeš víc, jak dost, ale jinak ti neberu iluze a klidně se do toho pusť. Doporučovala bych ti tak nejlépe pomoc od nějaké zručné kamarádky, která ti poradí, jelikož teorie je jedna věc a dobrý dort druhá.
http://kousekdortu.cz/…k-za-krokem/
tady návod na potahování. recept na korpus si najdi na netu jaký se ti bude líbit nebo co vám chutná.
já dělám tento
http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?…
A tu Lociku chce jako figurku? Myslím, že jednodušší by byl jedlý papíra jejím obrázkem.
Nenech se odradit, na dortech není nic složitého. Základní pravidlo u dvoupatrového je dát alespoň do spodního patra tužší máslový krém, nedávat pod potahovou hmotu žádné tvarohové ani šlehačkové krémy, ale zase máslový (nebo máslovopudingový), šlehačka by ti tu hmotu mohla narušit. Korpus můžeš péct podle různých receptů, velikost záleží na zvolené formě. Korpus nejsnadněji a rovnoměrně rozřízneš strunou nebo pevnou nití, tu vypouklou část z pečení otočíš a spojíš krémem se spodkem, abys měla hezkou hranu. Konkrétní recept nenapíšu, záleží na velikosti formy a já peču skoro vše od oka, ale na netu najdeš mraky receptů jak na korpusy, krémy, i na potahovky (dá se koupit hotový fondán, udělat domácí marcipán, potahovka z marshmallow bonbonů nebo ze sušeného mléka).
Postup na co? Na figurku? Třeba tady je video , jiné video (plus 3 navazující), dále když na Pinterestu (nechci se tam logovat) zadáš do hledání „Rapunzel tutorial“, tak cosi použitelného vyjede, atd. Měla bys to hledat pod hesly jako „Rapunzel fondant figure“, „Rapunzel cake topper“ a podobně. Pokud bys event. kupovala panenku, tak bys měla možná i schůdnější dělat toto .
Jinak ale nepodporuji názor, že to není složité, naopak je to podle mě na premiéru VELICE ambiciózní projekt. Ještě k tomu Locika, která se dělá hrozně.
Kdybys dala odkaz na ten dort, tak by to pomohlo.
@LuckaPt ten jedlý papír se jí právě nelíbí, pokuď by se figurka nedala koupit, tak ji nejspíš nesplácám, to by vypadalo ![]()
@zrcadlo díky za podporu
…myslím že korpus nebude problém upéct, jen najít super recept a je to, spíš to potažení mě vrtá hlavou, nějaké videa jsem už zkoukla, tak by to snad šlo, měli k tomu i pěkné vychytávky, ty já domá nemám ale to pujde snad, zapřáhnu i přítele a budeme se potiot oba ![]()
Nad čím tak uvažuji je, že bych hmotu koupila, protože co jsme tak slyšela a četla, tak se kolikrát na poprvé nepovede a zkazit se toho dá dost.
Myslíte že by byla dobrý hmota od Oetkera? http://www.pecemenavanoce.cz/vse-o-fondanu/
máte s ní někdo zkušenost? Nebo s nějakou jinou? A dá se koupit i barevná nebo budu muset koupit ty barvy? ![]()
A ž v tomhle budzu mít jasno, tak jen najít recept na parádní máslový krém a je to ![]()
@Mischa69
Udělej normálně hranatý nebo kulatý dvoupatrový dort, jedno patro vanilkové s čokoládovým krémem, druhé patro čokoládový korpus s vanilkovým krémem, můžeš korpus uvnitř pokapat třeba malinovou šťávou a mezi krém přihodit maliny. Celé to potři vanilkovým krémem, aby se zahladily nedokonalosti, potáhni kupovaným fondánem nebo si udělej falešný marcipán. Kup normální umělohmotnou figurku, kterou na dort naaranžuj, z marcipánu nebo fondánu udělej kytičky, nebo kup hotové, a těmi to celé dozdob třeba tak, aby panenka seděla v květech na dortu. Nic ambiciozního, spoustu věcí se dá koupit hotových, a upéct korpus je jako bábovka, ušlehat krémy taky není problém. Korpusy upeč dopředu, spojené a potřené krémem dej vychladit, bude se ti to líp potahovat. Dozdob těsně před servírováním, aby třeba barevné kytičky nepustily moc barvy. Neboj se toho, budeš mít radost, když se do toho pustíš.
@Len-til-kah jj já vždy jdu od nejtěžšího, tou nejhorší cestou
..tohle asi fakt nedám, když bych to cvičila tak i jo, ale jinak ne.
Odkaz na dort nemám, ale mám nějaké obrázky, ty sice nejsou dvoupatrové, ale mě právě napadlo že na to druhé patro bych figurku Lociky posadila a vlasy by se ji točili až dolu ![]()
@Mischa69
Mrkni na mamincinyrecepty.cz do sekce moučníky a dorty, jsou tam recepty na všechno zvlášť (korpusy, krémy, i potahovačky), ale klidně bych koupila hotový fondán a ozdůbky.
@zrcadlo moc díky za rady ![]()
Tak bude nejlepší jeden den upéct korpusy, druhý den pak namazat krémem a třetí den kdy je oslava potáhnout a dozdobit? Nebo spíš potáhnout den předem a dozdobit v den oslavy?
Promiň za tak blbé dotazy, nejsem blbá ale nechci udělat koninu a mám obavy z toho že se mi fondán či marcipán rozjede nebo rozpustí ![]()
@Mischa69
Já bych asi jeden den ráno upekla, večer udělala krémy a naplnila, a buď ještě večer nebo ráno potáhla, a dozdobila třeba hoďku předem (podle typu zdobení, třeba lentilky pouští hodně barvy). Dost lidí peče korpusy klidně tři dny dopředu, ale mně pak přijde, že se pozná, že už je to starší a okoralé, já bych víc než den dopředu nepekla. Dolní okraj dortu a spoje se dají krásně zamaskovat třeba jen poházením čokoládových hoblinek nebo naaranžováním ozdob (ty bys mohla vzít žlutý fondán a vychlazený ho projet lisem na česnek a nastavit tak vlasy panenky a obtočit je tam, kde by to nebylo dokonalé, vlasy by šly spojit různými kytičkami, aby to vypadalo jako dlouhý cop).